Kirúgják a sztrájkoló írókat

Vágólapra másolva!
A stúdióknak elegük lett a sztrájkból, így már négy nagy tévétársaság is elbocsátotta írói egy részét - ezzel azonban a következő tévés szezon is veszélybe került.
Vágólapra másolva!

A Los Angeles Times keddi számának a Fox, a CBS, az NBC és a Warner Bros. televíziós részlege is megerősítette a korábbi hírt, miszerint a stúdiók számos írójukkal felbontották a produkciós megállapodást. Péntek óta összesen több mint 65 író szerződését mondták fel.

A stúdiók lépése már azt is jelzi, hogy a Writers Guild of America (WGA, vagyis az Amerikai Írók Céhe) kéthónapos sztrájkja miatt leállt televíziós élet következő szezonja is bajba kerülhet. Ezt erősíti, hogy egyelőre a producerek és a sztrájkolók újabb tárgyalásait sem tűzték még napirendre.

Nem tudni, hány elbocsátásra kerülhet még sor a szerződések úgynevezett "force majeure" záradékára hivatkozva, amely lehetővé teszi a stúdiók számára, hogy a mostani sztrájkhoz hasonló válság esetén egyoldalúan bonthassák fel a szerződést az alkalmazottakkal. Ez alapján nemcsak egyetlen szerzőt, de akár egy egész stábot is elküldhetnek.

A Times-ból azt is megtudhattuk, hogy egy-egy író évente úgy 500 ezer dollártól 2 millió dollárig terjedő összegbe kerül a stúdiónak, igaz, ebbe beletartozik az írók által alkalmazott stáb honoráriuma is.

A hírhez kapcsolódik, hogy a WGA közben saját internetes tévécsatornát indítana, Strike TV néven. A céh tagjai a februárban induló adóra készíthetnék műsoraikat, amíg a sztrájk tart.