Szülők a szerethető gyilkos ellen

Vágólapra másolva!
A Parents Television Council (vagyis a Szülők Televíziós Tanácsa) azt követeli a CBS-től, hogy ne sugározza a Dexter című sorozatot. Ezt itthon is láthatták a nézők, az első évad lement a Viasaton.
Vágólapra másolva!

A CBS átvette a Showtime csatornától annak saját sorozatát, a Dexter-t: a tervek szerint február 17-től kezdik a vetítést, természetesen az első évaddal. A Parents Television Council, a korábbi szórványos véleménynyilvánítás után most hivatalosan is tiltakozik az adás elindítása ellen: arra kéri a CBS-t, hogy ne engedje képernyőre a sorozatot.

A szülők ellenérzését nem is annyira az erőszakos jelenetek váltották ki: a tanács elnöke, Tim Winter szerint a Dexter rossz példát állít a gyerekek elé azzal, hogy kvázi hősnek tesz meg egy sorozatgyilkost. Tény, hogy a szociopata címszereplő szerethető, de valószínűleg éppen ez a csavar az, ami kiemeli a Dexter-t a hasonló jellegű sorozatok közül.

A tanács nem tiltakozott, amikor a Showtime-on elindult a sorozat: a szülőknek most azzal adódott problémájuk, hogy a CBS - ellentétben a Showtime-mal - nem fizetős csatorna, vagyis mostantól nem csak azok láthatják a Dexter-t, akik direkt az efféle tartalmakra fizettek elő - a Showtime ugyanis köztudottan rázós adó, olyan sorozatok elindítója, mint a Fiúk a klubból vagy a Kaliforgia.

Bár a Dexter esetében nem ez a fő probléma, a tévés erőszak egyre nagyobb gondot jelent a szülőknek. A most tiltakozó tanács is többször felemelte már a szavát az erőszakos jelenetek elszaporodása ellen, és több civil szervezettel együtt annyit elértek, hogy már az amerikai ORTT (vagyis az FCC) is sürgeti a Kongresszust, hozzon hathatós törvényt a tévés erőszakról.