A Miami helyszínelők nyomában

Vágólapra másolva!
A CSI: Miami, vagyis a Miami helyszínelők rendkívüli népszerűségre tett szert az egész világon: számos országban vetítik, 2006-ban pedig, a Reuters jelentése szerint, a legnézettebb amerikai sorozat volt a világon. A széria már a hatodik évadjánál tart hazájában, de így is átlag 15 millióan követik figyelemmel, ezért arra gondoltunk, érdemes róla néhány érdekességet, kulisszatitkot összegyűjteni.
Vágólapra másolva!

A Miami helyszínelők-et - az eredeti sorozat sikerét látva - a Helyszínelők stábja indította el 2002-ben, mondván, hogy ők akarják elkészíteni a széria első spin-offját. A munkálatokba producerként bevonták volna a Helyszínelők főnyomozóját, Gil Grissomot játszó William Petersent is, a színész azonban nem kívánt élni a lehetőséggel. Az ötletgazda, Anthony E. Zuiker és csapata aztán még tovább ment a testvérsorozatok készítésében, két évvel később elindult a New York-i helyszínelők is, melynek nyomozói egyébként a miami irodában tűntek fel először, vizsgált sorozatunk második epizódjában.

Ugyanígy a Miami helyszínelők főhőse, Horatio Caine (és csapata) is megjelent - afféle felvezetésként - a Helyszínelők egyik részében, később pedig New Yorkba is átruccant két epizód erejéig. A viktoriánus író, Horatio Alger után elnevezett figura sokáig megosztotta a közvéleményt: amíg a sorozat 2006-ban a legnézettebbé vált a világon, addig Caine hadnagy egy tévés honlapon a legidegesítőbb tévés arc, konkrétan a "legirritálóbb seggfej" címéért versengett, a Jóbarátok-ból kiugrott Joeyval és a Grace klinika több szereplőjével együtt.

Tény, hogy a vörös hajú, manóarcú David Caruso nem az a karakter, akit úgy képzelnénk el, mint aki egész nap hullákban turkál vagy gyilkosok után szaglászik - ennek ellenére pályafutása során többször jelenített meg rendőrt (elég csak egy másik tévésorozatra, az NYPD Blue - New York rendőrei-re gondolni), és a Helyszínelők-ben is vérbeli, kemény (ex)zsarut játszik, aki viszont nem átall lelkizni sem. Amennyire eltér ez a karakter a Helyszínelők csendes tudósától, annyira különböznek a bűntények is: Miami kábítószerügyei, maffia-leszámolásai sokkal komorabbak a Las Vegasban megesett gyilkosságoknál.

Miamiról beszélünk ugyan, de tudnunk kell, hogy a sorozatnak csak bizonyos részeit, konkrétan a légi felvételeket forgatják Floridában, a tengerparti jeleneteket is többnyire az Egyesült Államok másik felén, Los Angeles valamely külvárosában veszik fel. A miami forgatási helyszín egyébként a valóságban sem éppen vidám hely: nem ritka, hogy egy hajléktalan vagy akár egy óvatlan csónakázó a Biscayne-öbölben lelje halálát, nem messze onnan, ahol a stáb helikoptere fel szokott szállni. A forgatás ideje alatt is találtak már ott vízihullát, a New York-i helyszínelők épületéből pedig egy mumifikálódott holttest került elő - a helyszínelőknek tehát a valóságban is akad dolguk hullákkal.

A sorozat kapcsolódása a valósággal más ponton is megfigyelhető: egy Iowa államban működő bűnügyi labor 2006-ban meghirdetett három munkahelyére például nyolcvanan jelentkeztek - 1998-ban ugyanennyi helyre még csak huszonhét pályázó akadt. A jelentkezőkkel folytatott beszélgetésekből az derült ki, hogy sokukat a Helyszínelők és testvérsorozatai inspirálták a pályaválasztásnál. Amellett, hogy a helyszínelő szakma bekerült az álláskeresők céltartományába, a sorozat hatását bizonyítja többek között az is, hogy a valóságban eredetileg CSA (Crime Scene Analysts) néven működött szervezet azóta már felvette a CSI nevet.

CBS

A tényekkel való kapcsolat bonyolultabb rétegét adja ki, hogy a sorozatban is imitálni kell a valóságot: erre a legnagyobb szükség (és ügyesség) valószínűleg a holttestek bemutatásánál van. A Miami helyszínelők-ben belső infók szerint sokszor különféle ételeket használnak a külsérelmi nyomok előidézésére: a rohadt csirkebőr például kiválóan alkalmas az égési sérülések helyettesítésére. A sorozat boncterme pedig kis kulturális utalással szolgál a rajongóknak, hiszen egy 1971-es sci-fi, a Michael Crichton (többek között Jurassic Park, A gömb, Vészhelyzet) által írt Az Androméda törzs hasonló funkciójú szobáját idézi meg.

Érdemes még egy-két szót szólni a Miami helyszínelők zenéjéről is: csakúgy, mint a másik két sorozat, a középső széria is a The Who egyik számát használja főcímzeneként. A zene amúgy is fontos szerepet játszik a történetek mögött, nem véletlen, hogy olyan nevek kölcsönözték dalaikat a sorozatnak, mint Prince, az Oasis, a Black Eyed Peas, a Chemical Brothers, Kylie Minogue vagy a Linkin Park, de a másodvonalból (illetve a kevésbé ismert előadók közül) is jelentkeztek a markánsabbak, mondjuk, Lemon Jelly, a Sigur Rós, a Mogwai vagy a Death Cab For Cutie - nem csoda, hogy a filmzenelemez már a sorozat indulásának évében, vagyis 2002-ben megjelent.