Behálózott tévénézők

Vágólapra másolva!
Egyre több sorozatnak akár teljes epizódjait is végignézhetjük az interneten, de a megjelenés formája igen változatos lehet, léteznek például úgynevezett webizódok vagy minizódok is. A netes tartalmak terjedése, úgy tűnik, megállíthatatlan, így nem árt tisztáznunk az internetes tévézés alapvető fogalmait sem.
Vágólapra másolva!

Az bizonyára mindenki számára világos, hogy mit jelent, ha egy sorozat teljes epizódja elérhető a neten, így kezdjük inkább egy izgalmasabb témával, a webizódok megjelenésével. A webizódok olyan rövid (általában 5 percnél rövidebb) epizódok, amelyek kifejezetten internetre készülnek, olykor a hagyományos médiában reprodukálhatatlan eszközökkel, például Flash-animációval vagy kattintgatásra előjövő folytatással. Ezeknek a kisfilmeknek a tartalma sokszor erotikus vagy bizarr, egyszóval olyan, amit a televízió nem mindig bír el.

Az ilyen formában létező sorozatok egyik klasszikusa a Bikini Bandits, amelyből netes sikerének köszönhetően már nagyfilm is készült. A mű egy négytagú női banda rosszalkodásait mutatja be, és már csak címéből is következtethetünk arra, hogy kalandjaik nem mentesek a pikáns részletektől. Nálunk a CoolSpace.hu indított el némileg hasonló filmeket, Fülke, illetve Szalon címmel - utóbbi egy fodrászműhely vezetőjének erotikus vágyálmait mutatja be.

Webizódok persze nemcsak kifejezetten netes sorozatok számára készülhetnek, de a tévében futó műsoroknak is lehet ilyen változata. Az ABC például az írósztrájk idején dobott ki 2-3 perces webizódokat a Lost-ból: valószínűleg így kívánták fenntartani a történet folytonosságát a munkaszünet alatt. A sztrájkolóknak egyébként az volt az egyik fő követelésük, hogy az írók külön juttatást kapjanak az efféle munkáért, vagyis a speciális médiára (az internet mellett például mobiltelefonra) írt tartalmakért.

A minizódok - mint azt a nevük is mutatja - hasonlóan rövidek, ám nem egy külön kis történetet alkotnak (amit valóban el lehet mesélni 2-3 percben), hanem az eredetileg 40-45 perces epizódokat, olykor a komplett évadokat foglalják össze. Afféle Kötelező olvasmányok röviden, csak épp filmen, amely bemutatja a szereplőket és felvázolja a cselekményt azok számára, akik nem ismerik a sorozatot vagy későn kapcsolódtak be a történetbe.

A Sony kezdetben a MySpace közösségi oldalon sugározta minizódjait, de mára egész weboldalt épített ki e speciális műsoroknak. A kínálatban főként a hetvenes-nyolcvanas évek meghatározó sorozatai találhatók, így a Charlie angyalai, a Starsky és Hutch vagy épp a T. J. Hooker egy-egy része pereghet le a szemünk előtt öt perc alatt. A kezdeményezés célja bevallottan az, hogy a maguk idejében kultstátust élvező sorozatokat összefoglalják az újabb generációk számára - ennek megfelelően turbózzák fel a mai szemmel már rendkívül lassúnak tűnő cselekményt.

A minizódokban természetesen nem pusztán felgyorsítva láthatjuk az eseményeket, a készítők a cselekmény fő pontjait ragadják meg, mintegy kiemelve ezzel a lényeget. A vállalkozáshoz az ötletet egyébként a YouTube videómegosztó oldalon feltűnt Seven-Minute Sopranos adta, amely a Maffiózók hetvenhét óráját sűríti hét percbe. Azóta a Lost alkotói is éltek ilyesmivel, ők egy 8 perc 15 másodperces kisfilmben foglalták össze az első három évad történetét, gyors vágások és hadaró narráció segítségével.

Bikini Bandits

Lazítanak a Bikini Bandits lányai

Mint a bevezetőben említettük, egyre több külföldi sorozatból láthatunk teljes epizódokat is a neten - tegyük hozzá, egyelőre csak elméletileg, a legtöbb amerikai csatorna ugyanis csak helyi lakosoknak (vagyis amerikai IP-címmel rendelkező számítógépeknek) engedélyezi a letöltést. Más régióból általában csak az előzeteseket, bemutató klipeket tölthetjük le, a teljes epizódokat nem.

A csatornák honlapján egyébként szinte az összes kurrens sorozat korábbi részeit megtekinthetnénk: az ABC többek között a Született feleségek-et, a Lost-ot és a Grace kliniká-t is megnézésre kínálja, a Fox pedig Fox On Demand néven indított honlapot, ahol a csatorna összes jelentős szériájának (köztük A szökés-nek és a Dr. House-nak) tévében már vetített részeit tölthetjük be.

Az NBC a napokban jelentette be, hogy ma már klasszikusnak számító sorozatok teljes epizódjait is hozzáférhetővé teszik a neten, így a Kojak-et, a Miami Vice-ot vagy a Szupercsapat-ot is figyelemmel követhetjük a monitoron. A kezdeményezésre reagálva a CBS már másnap úgy döntött, hogy szintén megosztja régi sorozatait az internetezőkkel: a csatorna olyan szériákkal száll versenybe, mint a Star Trek, a MacGyver vagy a Melrose Place.

Maffiózók hét percben:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=neGJvzZkBafiuWGf


Magyarországon is elterjedőben van a teljes epizódok internetre tétele, más kérdés, hogy pont a legnézettebb hazai gyártású műsor, a Barátok közt nem tart ezzel lépést: a szappanopera honlapján találunk ugyan videókat, de csak ősrégi, kopott jeleneteket (például az Ákos felgyújtja a Night Clubot címűt) nézhetünk újra. Ebből a szempontból a Jóban Rosszban produkció sokkal profibb, megbecsüli a netezőt. A hírműsorok és beszélgetős műsorok anyaga viszont elérhető az RTL Klub oldalán, ahogyan a TV2 és az MTV is rendre felteszi ezeket. A legkomplexebb videótárral egyébként az MTV rendelkezik, a jelenleg futó műsorok széles skálája mellett a csatorna hatalmas archívumából is válogathatunk.