"Nagyon jó volt, folyt a bele a fickónak"

Vágólapra másolva!
Az egyik gyerek a rajzfilmekben is az akciót kedveli, a másik reggeltől estig aranyos állatokról szóló meséket nézne. Az egyik a háborús, véres híradókat is szívesen megnézi, a másik fél tőlük. Két 1999-ben született kisfiúval beszélgettünk a tévéről, és hamar kiderült, hogy amennyiben a gyerek igényli és a szülők magára hagyják, a legtöbb kisiskolás hozzájuthat a napi adag erőszakhoz.
Vágólapra másolva!

Mit néznek szívesen a mai kilencévesek? Akciódús rajzfilmeket vagy meséket, híreket vagy vetélkedőket, vagy akár sorozatokat, gasztronómiai műsorokat, reklámokat, videoklipeket? Vajon zavarja őket, ha a műsor nem magyar nyelvű? Mit gondolnak a képernyő sarkában látható karikáról? Milyen lenne Henrik és Ferkó saját tévécsatornája?

A különbségek nem csak a családi háttérről vagy a szülői szigorról, engedékenységről árulkodnak, a személyes igények már ebben a korban is befolyásolják a választást. Bizony, a véres akció és a kedves természetfilm is lehet szimpatikus egy mai gyereknek. A válaszok itt-ott meglepően különböznek egymástól, pedig mindketten családban élnek, illedelmes, jó tanulók, akiknek nincsenek beilleszkedési problémáik. A gyerekek szóhasználatát nem módosítottuk.

- Szereted a gyerekeknek készült csatornákat?

H.: A Minimax nekem ovis, de a Jetixet és Cartoont szeretem, mert ott sok az akció, sokat verekednek, sokat lövöldöznek. A Jetixen a kedvencem a Power Rangers, a Cartoonon pedig majdnem mindegyik. A Jetixen béna a Flamingó kapitány, mert az már ovis, és a főszereplő kisgyerek nagyon béna szuperhős. Cn-mozi jó, ott mindegyik rajzfilmet szeretem.

F.: A Cartoon networköt nem is szeretném nézni, de nincs nekünk ilyen otthon.

- Szoktad nézni a vetélkedőket?

H.: A Széf az egy okos játék, ahol gondolkodni kell, a Pókerarc-ban meg nem lehet azt csinálni, hogy a játékosnak nagyon sok pénze van, és közben mosolyog. Mindegyik tetszik, csak ez a kettő a kedvencem. A Pókerarc meg a táskás (Áll az alku - a szerk.) jó lenne, ha menne még.

F.: Láttam a Pókerarc-ból részletet, tetszett hogy pánikgombok vannak benne. Láttam még Milliomos-t, az se rossz, érdekes. Az örökös nem olyan jó, túl sokféle játék van benne: forró krumpli, megvan a vége, meg ezek. A Széf nem tetszik, mert hogyha egy kérdést elrontanak, az összes pénz elmegy, és nem nyernek semmit.

- Hétvégén milyen filmet, sorozatot szeretsz nézni a tévében?

H.: Leginkább az tetszik, amelyikben végig kardoznak, és az egész film vérben úszik, mert szeretem a vért és a piros színt. A Charly, majom a családban meg ilyenek bénák. Van még egy filmfajta, ami tetszik: a szexelős filmek. És a Bud Spencer-es filmek, mert abban van verekedés.

F.: Nagyon ritkán nézek filmeket a tévében. A Nils Holgersson tetszik, a Négy muskétás is jó. A Charly is nagyon jó, mert muris dolgok vannak benne.

- A híradóról mi a véleményed?

H.: Szerintem az felnőtteknek való. Nem nézem, max a bulvárhíreket, mert a bulvárhír azt jelenti, hogy rablásról vagy gyilkosságról jelentettek. Azok a kedvenc híreim.

F.: Láttam, de nem szeretem, mert durva dolgok is vannak benne. Nem szoktam nézni.

- Van kedvenc reklámod?

H.: Nekem a tisztítószeres reklámok tetszenek, szeretem nézni a tisztítószereket az illatuk miatt, meg azért is, mert röhögök rajta, hogy milyen hülyék a reklámozók, hogy azt hiszik, hogy beveszik az emberek. Van ez a rózsaszín tubusos mosópór, olyan vettünk, és összekeveredtek a színek. Ha valami játékról van reklám, az is tetszik, de annak is jó játéknak kell lennie, vagy legalábbis jónak kell látszania.

F.: Nem érdekelnek, de a murisak tetszenek: amikor a borsószemek beszélgetnek. Egy reklámban azt mondja egy lány, hogy kiszökött a kutyája. Kimegy az apukája, azt mondja, megyek, megnézem, és az esőben egy szál ingben keresi a kutyát. Egy tablettát reklámoz, ami megszünteti a megfázást és van benne C-vitamin is, azt mondják. Nem tetszik ez a reklám, mert butaság egy szál ingben az esőben mászkálni.

- Nézel főzős műsorokat?

H.: Csak a Stahl tetszik, meg a Bandi a hegyen. A Bandi azért, mert a környezetben főz, ami nagyon szép. A Stahlban az a része tetszik, amikor a kis szakácsokkal főz.

F.: Mindegyik tetszik. Két ember szokott főzni: egy sötét bőrű és egy világos bőrű. Ez a két ember ért is a főzéshez, és beszélgetnek meg vicceket mondanak az étellel kapcsolatban. Van olyan, amit egy bácsi készít egy sapiban - az nem tetszik, mert egyedül főz. Az tetszik, ha együtt főznek. Stahl Juditot nem ismerem.

- Miről szól a Charly, majom a családban?

H.: Egy majmot vásárolnak, azt hiszem, és mindig beöltöztetik emberruhába, és a lakásban mindenféléket okoz, lóbálja magát a csilláron, szétszedi a függönyt, és akkor ezt meg kell javítani. Meg banánt lop, akkor jól leszidják, de egyébként nem egy rossz majom, csak nem a dzsungelben él, ahol kéne neki.

F.: Muris dolgokról. Van egy majma egy állatorvosnak, az a majom nagyon vicces, őt hívják Charlynak, és életeket is ment az a Charly. Azért vicces, mert van, hogy kiszúr valakivel. Egyszer, aki a birkákat öldökölte egy késsel, motorral meg akart menekülni a rendőrök elől, a Charly ráugrott, az ember félt tőle, elesett, és akkor a rendőrök utolérték.

- Tetszenek a természetfilmek?

H.: Nekem az Animal Planeten az összes műsor tetszik, de legfőképpen az a fickó, akit leszúrt a rája, mert az krokodilokkal foglalkozott. A kedvenc műsorom A föld legviccesebb állatai. A macska felágaskodik a székre, és elkezd zongorázni, de nem úgy, hogy tudja, mit játszik, hanem csak úgy összevissza kalimpál. A BBC-s természetfilmeket nem nézem, csak a természetcsatornát.

F.: Az Animal Planet tetszik, mert sokféle dolog van benne, de azt ritkán nézem, mert otthon nincs.

- Videoklipeket is nézel?

H.: Zene egy van, ami nagyon tetszik, a Madonna. De a gépen nézem, nem a tévében.

F.: Nem nagyon szoktam, csak a Megasztár-t.

- Mit szólsz ahhoz, ha egy műsor vagy egy film nem magyar nyelvű?

H.: Engem az zavar, ha egy film nem magyarul van, vagy amiről nem tájékoztatnak, hogy nem magyarul lesz. Főleg, ha az a film akciófilm. Ha a kedvencem megy, akkor azért megnézem, de nagyon ritka.

F.: A BBC-t nagyon szeretem, mert 10 óra előtt vannak benne gyerekeknek filmek. Nézem, és azt mondta az anya, hogy ha hallom a nyelvet, akkor érteni is fogom egy idő után. Azt értem, miről szól a történet, mert mutatják hozzá a képet, és a legtöbb mesében még le is írják, hogy miket mondanak. Hogyha izgalmas, akkor nézem.