A Korda házaspár az új Mézga család

Vágólapra másolva!
Sajtótájékoztatón mutatta be a Viasat3 új produkcióját, a Kordáék a Föld körül című műsort, ami ugyanúgy doku soap, mint Győzike, csak kevesebbet rikoltoznak benne artikulátlan hangon. Az első részben tevegelnek, búvárkodnak és Puskás gyakori emlegetése közben elvesznek egy egyiptomi bazári nyüzsgésben, miközben Klárikát egy fess, fiatal boltos, urát pedig két szállodai vendéghölgy nézi ki magának.
Vágólapra másolva!

Kétségkívül az egyik leghumorosabb és legszórakoztatóbb hazai rajzfilmsorozat volt az 1978-as, 13 epizódból álló Vakáción a Mézga család, melyben Paula fiatalkori szerelmét, a nyilvánvalóan szélhámos Hufnágel "Sztevét" igyekszik követni a família, át több kontinensen, sivatagon, jégmezőkön keresztül. A Viasat3 realityjében az angolul nemigen tudó Korda házaspár épp annyira el van veszve a török bazár forgatagában, mint Mézgáék, mikor tévedésből nyolc whiskyt rendelnek a repülőn (és ezzel el is költik szinte minden összekuporgatott pénzüket).

A táncdalénekes pont annyira (ál)naiv, békés figura, mint az animációs széria Gézája, Balázs Klári meg hasonlóan határozott, férjének be-beszóló típus, mint Paula, ráadásul úgy rácsodálkoznak a látnivalókra, mintha életükben nem jártak volna külföldön. A csatorna pedig elviszi őket mindenfelé, a néző pedig azon kacarászhat, hogy mennyire esetlen és kiszolgáltatott tud lenni bárki idegen földön, kellő nyelvtudás nélkül - főképp, ha nincs a közelben egy hűvös és kimért Máris szomszéd.

Korda érdekes jelenség, mert éveken keresztül csak az idősebb generáció hallgatta a recsegős bakelitjeit, miközben a fiatalok számára pont annyira régmúlt volt, mint Aradszky vagy Koós János. Az áttörést talán pont a Sziget Fesztiválon előadott első fellépése hozta meg neki: itt, a Tánczenei sátorban először (jóval Korda előtt) Soltész Rezső lépett fel kissé félve, de mikor látta, hogy félrészeg punkok beszívott poszthippiket ölelgetve éneklik a szüleik lemezein hallott refréneket, az informatikus félmeztelenül pogózik az asztalon, némiképp felengedett. Korda Gyurit eztán kedvelte meg a tizen- és huszonéves közönség egy része, mely érezte, hogy valahol ciki, de közben jól mulatott. Kordát eztán parodizálták a TV2 vicces, vagy annak hitt műsoraiban is, egyre többször tűnt fel a bulvárlapokban, a tévéshow-kban, majd az MTV-n kapott műsort is, a Csináljuk a fesztivál-t szépen elvezette. Persze a póker népszerűségével nőtt a művész rokonszenvindexe is.

12 óra alatt a világ körül

A Viasat3 regionális programigazgatója, Hámori Barbara elmondta, hogy Magyarország nem dúskál olyan sztárokban, akik egyszerre rokonszenvesek is, és valódi teljesítmény áll mögöttük, így örülnek, hogy rátaláltak a sok jót egyesítő Kordáékra, mert velük nem csak fiatalokat, idősebb nézőket i s szerezhetnek. "Vicces, vidám műsor lesz, és elárulom, hogy többször megtréfáljuk őket, kalandokba sodorjuk a házaspárt" - tette hozzá.

Balázs Klári önmagát aggódó tyúkanyóként definiálta a sajtóeseményen, megjegyezve, hogy miközben jól szórakozott az út során, javult az önismerete is. Korda György a produkciós iroda remek szervezését emelte ki, dicsérve a jó szállodákat s azt, hogy mindent megkaptak, amit kértek ("nem is kértünk sokat!" - tette hozzá, némi derültséget keltve).

Forrás: [origo]

"A kereskedelmi tévékkel szemben nekünk nincs célközönségünk. Nekünk közönségünk van. A tévében az a jó, ha valaki megosztó személyiség. No, én nem ilyen vagyok, én csak azt szeretném, ha szeretnének" - mondta meghatott hangon, némi pátosszal a négymillió eladott lemeznél tartó művész, hozzátéve, hogy nem hitte volna, hogy ötvenévnyi éneklés és koncertturnék sorozata után még érheti őt sok meglepetés, hogy megismerhet egy új világot. Az énekes elmondta még az [origo]-nak, hogy egyes helyszínen 8-10 napot forgattak, sokat voltak úton, és egy négyfős stáb kísérte őket mindenhová. Legnagyobb meglepetés (eddig) Moszkvában és Szentpéterváron érte, mert a nyolcvanas években csak Zsigulikat látott ott, és azokból is csak keveset, miközben manapság drága autók ezreit látta hömpölyögni a városok széles sugárútjain.

A 12 epizódból álló műsor március 10-én kerül először a képernyőre, tíz órás kezdéssel.