Ma összecsap az RTL Klub és a TV2

Vágólapra másolva!
Már ma délután láthatja az érdeklődő a két nagy kereskedelmi tévé újabb produkcióit. Majdnem egyforma műsorok, ugyanabban az időpontban.
Vágólapra másolva!

Néhány évvel ezelőtt volt inkább jellemző, hogy ugyanolyan műsorokat versenyeztetett egymással a két országos kereskedelmi tévé, akkoriban futott egymás ellen a kvíz, a napi valóságshow vagy a sztárpletykákkal és hétköznapi borzalmakkal jelentkező magazinműsor. Most ismét ugyanolyan műsortípussal, ugyanabban az időpontban próbálkozik az RTL Klub és a TV2, csak győzze a kapcsolgatást a délután fél ötkor otthon tartózkodó kisiskolás, nagymama és kismama.

Gesztesi Károly, Hargitai Bea, Rúzsa Magdi, Hujber Ferenc és Növényi Norbert a Hal a tortán első hetének vendéglátói a TV2-n ma délután induló vendégjáró valóságshow első adásában. "A hétköznap délutánonként látható műsorban exkluzív bepillantást nyerhetünk a sztárok otthonaiba, megtudhatjuk ki az úr a konyhákban és a vacsora közben érdekes titkokra is fény derül" - írja a csatorna, mely saját formátumként említi a főzős műsort.

Ami viszont vásárolt licenc, az ezúttal az RTL gasztronómiai próbálkozása: a Vacsoracsata szintén 16:25-kor kezdődik. "A Vacsoracsata első adásaiban ugyan sztárok, többek között Gáspár Bea, Soma, Kinter Oszkár, Sütő Enikő és Benkő Dániel veszik kezükbe a fakanalat, de a műsorba bárki jelentkezhet" - áll az ismertetőben.

Ez legalább benne van a műsorújságban, a Hal a tortán nem, de érthető is az iparkodás, mivel könnyen kiéghet egy ilyen show két-három hét intenzív képernyős jelenlét után. Ha a TV2 kivárna még pár hetet, behozhatatlan lemaradással indítaná a műsorát, így nem hezitált a csatorna vezetése.

Hogy melyik vásárolt eredeti, és melyik koppintás, gyakorlatilag lényegtelen a nézettség szempontjából, fontosabb a promóció, a szereplők és a műsorvezető (ha van ilyen) ügyes kiválasztása, a csatorna brand, a felhozó műsor ereje. Az RTL Klub emleget ezúttal lopást, de nem is volt annyira régen, amikor a csatorna a Big Brother-re építve készítette el a Való Világ-ot, anélkül, hogy az előbbi kifejlesztőjének, az Endemolnak fizetett volna. Persze a TV2 sem először másol le külföldön sikeres formátumot, mert a Megasztár-t is saját fejlesztéséként dobták be, holott egyértelmű volt, hogy a Pop Idol és az American Idol hatalmas sikere adta egykoron az ötletet.