Perlik a Terminator-sorozat készítőit

Vágólapra másolva!
Plágiummal vádolja a tévés Terminator alkotóit egy férfi, aki állítása szerint már 2003-ban előállt a sorozat tervével.
Vágólapra másolva!

Sikeres, vagy legalábbis nagy port felvert sorozatok esetében nem ritka, hogy megjelennek olyanok, akik megpróbálnak némi hasznot húzni a produkcióból, anélkül, hogy bármit is hozzátettek volna. Ennek legegyszerűbb módja, ha lopással vádolják a készítőket - ez történt például A szökés vagy a Maffiózók esetében is. Persze akadnak olyan esetek, amikor a forgatókönyvírónak van igaza, és a stúdió valóban lenyúlta az ötletét, lásd a Jennifer Lopez által futtatott South Beach-et.

Most a Terminator: The Sarah Connor Chronicles című szériára húzta rá a plágium vádját egy David Leener nevű férfi, aki azt állítja, hogy már öt évvel ezelőtt kidolgozta a sorozat koncepcióját. Leener akkoriban a harmadik Terminator-film, vagyis A gépek lázadása munkálataiban vett részt afféle marketingesként, aki különféle bújtatott (vagy épp eléggé nyilvánvaló) hirdetéseket helyezett el a filmben.

Állítólag ekkor jutott a fülébe, hogy a gyártó C2 Pictures szeretne egy sorozatot forgatni a mozifilmek alapján. Elmondása szerint Leener tárgyalásba kezdett az illetékesekkel, és megkapta a produceri szerepet, majd The Sarah Connor Story címmel fel is vázolta a széria főbb vonalát. Ezután elvitte a tervet a Sci-Fi Networkhöz, de miután a C2 inkább a Warner Bros.-szel társult, Leenert kigolyózta a produkcióból.

A férfi nem állítja, hogy őt illetnék a kizárólagos jogok, sőt egyedüli szerzőként sem kívánja feltüntetni magát: mindössze annyit szeretne elérni, hogy elismerjék szerepét a produkcióban, és persze kifizessék neki az ezzel járó pénzt. Leener hétfőn, éppen a sorozat fináléjának napján nyújtotta be keresetét Los Angelesben.