Szuperhősök barátnője, Teri Hatcher

Vágólapra másolva!
Kis szünet után a TV2 újra előszedi a Született feleségek-et, csak épp kedd helyett pénteken (először március 14-én) fogja sugározni. Visszatérnek tehát a Lila Akác köz háziasszonyai, akik közül sokak kedvence lehet a szeleburdi Susan. Az őt alakító Teri Hatcher számos tévés és filmes produkcióban feltűnt már, James Bond és Superman is csapta neki a szelet.
Vágólapra másolva!

Ha Susan jellemét Teri Hatcherre vonatkoztatnánk, lököttségét könnyen magyarázhatnánk családi hátterével, a színésznő ugyanis nem egyszerű közegből származik: egyetlen gyermeke egy programozónak és egy atomfizikusnak - ezek közül az előbbi az édesanyja. Ráadásul nemcsak a szülők foglalkozása, de a család nemzetiségi összetétele sem mindennapi, hisz a különféle felmenőknek köszönhetően Hatcherben francia, német, walesi, szír és indián vér keveredik.

Családjából azonban nemcsak a különcséget, bohóságot hozta magával a színésznő, hanem egy súlyos terhet is: egészen öt éves korától kezdve molesztálta őt a nagybátyja, Richard Hayes Stone. Hatcher akkor nem mert szólni a családnak, így a férfi csak jóval később, 2002-ben nyerte el jogos büntetését, amikor is egy másik lány öngyilkos lett zaklatása miatt - a színésznő ekkor tanúskodott Stone ellen, akit így 14 év börtönbüntetésre ítélt a bíróság.

A Kaliforniában felcseperedő Hatcher korán érdeklődni kezdett a művészetek iránt: gyerekkorában balettiskolába járt, majd színészetet tanult a jó nevű American Conservatory Theaterben, ahol olyan diákok koptatták az iskolapadot, mint Annette Benning, Winona Ryder, Denzel Washington vagy Nicolas Cage. A kezdő színésznő, amíg nem talált végzettségéhez illő munkát, a San Francisco 49ers nevű amerikaifoci-csapatot erősítette pompomlányként, majd a The Love Boat (vagyis Szerelemhajó) című sorozatban megkapta első szerepét.

Ezután olyan szériákban vendégszerepelt, mint a Star Trek: Az új nemzedék, a Quantum Leap - Az időutazó vagy a Mesék a kriptából, a McGyver-ben pedig már visszatérő karaktert alakított. Ez utóbbi produkció a magánéletével is összefonódott, három évig járt ugyanis a címszereplő Richard Dean Andersonnal. Hatcher egyébként sem veti meg a férfiakat: kétszer házasodott (második férje Jon Tenney színész volt, akit legújabban A főnök című sorozatban láthattunk), és több rövidebb-hosszabb kapcsolata volt.

Ebből a szempontból a filmvásznon, illetve a tévé képernyőjén folytatott élete sem volt eseménytelen: olyan hősök barátnője volt, mint Superman vagy James Bond. Előbbi 1993 és 1997 között udvarolt neki, a Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai című sorozatban. Ez volt egyébként Hatcher első tévés főszerepe, és az interneten terjedő promóciós fotóknak köszönhetően ez a produkció emelte őt a szexszimbólum státusba, amibe még így, negyven fölött is bőven belefér - bár a Született feleségek nem feltétlenül ezt a vonalat erősíti.

ABC

Hatcher castfotója a Született feleségek-hez

James Bond a Holnap markában című filmben csapta a színésznőnek a szelet: Hatcher állítólag Monica Bellucci elől halászta el a Bond-lány szerepét - igaz, később meg is bánta, mert mint mondta, a "karakter nagyon mesterkélt volt, az eljátszása nem okozott különösebb élvezetet". Ehhez képest a későbbiekben sem alakított túl bonyolult szerepeket, feltűnt például a Kémkölykök-ben, tévés vendégszerepei számát pedig olyan habkönnyű sitcomokban gyarapította, mint a Seinfeld, a Frasier, a dumagép vagy a Két pasi meg egy kicsi.

Összetettebb játékra gyakorlatilag csak a Született feleségek-ben nyílt módja, és ezt a kritikusok, kollégák is észrevették: Susan Mayer megformálásáért megkapta a Golden Globe-ot és a Screen Actors Guild (vagyis a Színészek Céhe) díját, valamint Emmyre is jelölték. A szerep anyagi megbecsülést is hozott Hatchernek, az epizódonként kapott 285 ezer dollárral (közel 50 millió forinttal) a legjobban fizetett tévés színésznők közé került. A színészkedés mellett egyébként írással foglalkozik: állandó rovatot vezet az FHM-ben, 2006-ban pedig első könyve is megjelent, amely magyarul Az elégett pirítós - Életbölcsességek mindennapi használatra címmel olvasható.