Afrikai nővel készül detektívsorozat

Vágólapra másolva!
Az HBO sorozatot készít Alexander McCall Smith regényciklusából, amely magyarul Az első női detektíviroda címmel olvasható.
Vágólapra másolva!

Az első női detektíviroda (eredetiben The No. 1 Ladies' Detective Agency) egy afrikai, közelebbről botswanai nő történetét dolgozza fel, aki magánnyomozó-irodát nyit hazájában - mint az a címből is kiderül, az országban nemigen volt még példa ilyesféle vállalkozásra.

A regénysorozat szerzője egy skót író, Alexander McCall Smith, aki éveket töltött Botswanában, így a bűnügyek Miss Marple-féle megoldása mellett remek helyrajzot is kapunk, mindenhonnan visszaköszön az afrikai hangulat. Valószínűleg a tévésorozatot is ez viszi majd el, hiszen a megoldandó esetek viszonylag szimplák (biztosítási csalás, feleségét elhagyó férfi).

Az HBO egyórás epizódokból álló, 13 részes sorozatot tervez a regényekből: a két és fél órás pilot munkálatait már meg is kezdték Botswanában, megfelelő nézettség esetén pedig nyáron folytatják a forgatást.

A bevezető filmet Az angol beteg-et is jegyző, az afrikai miliőt így jól ismerő Anthony Minghella rendezi, aki Richard Curtisszel együtt írta a forgatókönyvet - utóbbi szerzőnek például a Négy esküvő és egy temetés-t vagy a Mr. Bean-filmeket köszönhetjük. A főszerepet, vagyis a nyomozónőt az inkább énekesnőként ismert Jill Scott alakítja, akit azonban láthattunk már pár jelentéktelenebb tévéfilmben.