Korda György világgá megy

Vágólapra másolva!
Miközben a Kamera Hungária kategóriazsűrije a tavalyi médiaszereplések, mint a pókerközvetítés vagy a Csináljuk a fesztivált miatt különdíjra javasolja Korda Györgyöt, mint a nagy megújuló médiaszemélyiséget, a Viasat3 útlevelet nyom a táncdalénekes és Klárika kezébe, hogy elvigye őket messzi országokba. Isteni munka: jó helyeken kell eltölteni egy-egy hetet, négy- és ötcsillagos szállodákban, miközben költőpénzt is kapunk. A baj csak az, hogy bárki nem kapja meg azt a jó állást, előtte el kell adni négymillió lemezt.
Vágólapra másolva!

A doku soap nem más, mint a reality tévé egyik formája, mely során hírességeket vagy hétköznapi embereket követ egy kisebb stáb, jobbára hétköznapi tevékenységük végzése közepette. Naivság volna azt gondolni, hogy a tévék az alkoholista popzenészre vagy buja, könnyűvérű modellre bízzák a show-t: kreatívok hada agyalja ki, hogy nagyjából mi történjék a főszereplővel, mert különben előfordulhat, hogy a célszemély egész estig másnaposan hever, vagy ül bambán, és üveges szemekkel tévézik. Ilyenkor csönget be "váratlanul" egy másik médiaszemélyiség, ilyenkor nyomnak a sztár kezébe egy Laoszba szóló repülőjegyet, vagy ilyen esetben tűnik fel egy elfeledett - de igen cserfes és gonosz - nagynéni.

Kordáékat ennek megfelelően lehetett volna filmezni, amint kiszállnak a kunhegyesi művelődési ház előtt az elegáns autóból, hakniznak egy keveset magyarosított italopoppal, majd fel lehet venni, amikor egy hálás, idős, kedves nénike szorongatja hosszan a kedélyesen mosolygó Gyuri bácsi kezét, miközben a mögöttük lévő, düledező kerítés tetején panaszosan vonyít egy macska. De mennyi van egy ilyen műsorban? Tíz perc? Akkor egy blokk lehet az Aktív-ban vagy a Fókusz-ban.

Ha esemény kell, ha látvány kell, akkor vinni kell ide-oda a főhőst, mint egy néha zsörtölődő, néha el-eltűnő csomagot, és erre rájött már egy-két éve a Győzike című show stábja is, hiszen amott a főhős is utazott annyit, mint Cook kapitány vagy Magellán együtt. Most Kordáékon a sor, voltak hideg északi tájakon, jártak Egyiptomban, Brazíliában, Vegasban, Oroszországban, és még nincs vége az utazásoknak. Elvileg a néző is jól járhat, mert miközben szórakozik egy népszerű és viszonylag kedvelt páros szerencsétlenkedésein, egyfajta útifilmet is lát, pár szép vágóképpel. Művelődni ugyan nem fog, mert a táncdalénekes nem fog bele nagyobb történelmi elemzésekbe, és nem fejtegeti hosszan az ókori, egyiptomi papság kultikus központjainak építészeti sajátosságait -, de nem is ez a cél, itt csak szimplán szórakoztatni akarnak.

Azt pedig nem lehet nem észrevenni, hogy (talán a Helyszínelők-féle komorabb, nyomasztóbb, véresebb vonalat ellensúlyozandó) a Viasat3 nagyon igyekszik egy vidám, tréfás arcot mutatni kifelé. Elég a napi struktúrára gondolni: a szórakoztatónak szánt Kölykök után a Miért éppen Alaszka? jön, utána a Jóbarátok, majd még egy remek szituációs komédia, a Két férfi - meg egy kicsi. A csatorna különben régebben is ezen a vonalon haladt, mert a Vidióták, az egészen mókásra sikeredett Lúzer FC vagy a cikkíró által nem favorizált, de sokaknak kellemes félórákat okozó Sofőrök nem a világ aggasztó, baljós dolgait mutatták be, hanem egyfajta könnyed, laza kikacsolódást jelentettek - váltakozó színvonalon.

A Kordáék a Föld körül első adása semmivel nem volt rosszabb, mint kategóriájában bármely próbálkozás. Gyuri bácsi búvárkodni próbált, tevegelt, arab bazárban népszerűsködött, Puskást emlegette hosszan, miközben egy derék boltos csapta a szelet Klárikának. Hogy az egyensúly meglegyen, a stáb a sivatagi kaland során és a szálloda éttermében rászabadított két középkorú nőt a már hetven körüli énekesre, így volt vidám flörtölés, némi féltékenykedés is. Aki pedig többet vár egy műsortól, magvas gondolatokra vágyik, a távkapcsolóval szavazhat: ott van a Spektrum, a National Geographic, az m2, a Duna tévé.

A végére pedig egy szépséges, utazós dalszöveg Korda Györgytől, mindenféle politikai üzenet nélkül:

"Kék vitorlát kergetett a szél
Ott, ahol az éj a vízhez ér
Hallgattam a tenger mit mesél
Így fürdött a boldog nyárban
Csillogott a napsugárban
Jugoszlávia, Jugoszlávia
Így fürdött a boldog nyárban
Csillogott a napsugárban
Jugoszlávia, Jugoszlávia!"