Vizsgálja Az igazság árát az ORTT

Vágólapra másolva!
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elrendelte a TV2 Az igazság ára című vetélkedőjének hatósági ellenőrzését.
Vágólapra másolva!

Az ORTT közléséből nem derült ki egyértelműen, hogy pontosan milyen szempont alapján vizsgálódnak Az igazság ára ügyében, de többen is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a pár hete debütált produkció sérti a résztvevők személyiségi jogait, valamint szembemegy a médiatörvény kiskorúak védelmével kapcsolatos rendelkezéseinek.

A műsorban a résztvevőknek igennel vagy nemmel kell válaszolniuk a nyeremény emelkedésével egyre személyesebbé, rázósabbá váló kérdésekre, majd egy hazugságvizsgáló gép eredménye alapján tudatják a nézőkkel, hogy a játékos igazat mondott-e vagy sem.

A TV2 a hírre reagálva megjegyezte, hogy a csatorna műsorai gyártásakor mindig is ügyelt arra, hogy betartsa a jogszabályi rendelkezéseket. Az igazság ára ugyan egy új és merész műsorformátum, de a társaság álláspontja szerint megfelel a törvényi követelményeknek. A TV2 mindenesetre azt is kijelentette, hogy a vizsgálat során készséggel áll az ORTT rendelkezésére.

A produkció egyébként másutt is keveredett jogi nehézségekbe: a kolumbiai eredetiben például a játékosok a drogfogyasztástól kezdve a prostitúcióig szinte minden témában vallottak magukra, egy nő pedig azt is elárulta, hogy bérgyilkost fogadott férje megölésére - majd átvette a 25 ezer dollárt, ami a vallomásért járt neki. A gyártó ezután, a jogi következményektől tartva, le is vette a show-t a műsorról.