Top 10: a legsötétebb sorozatok

Vágólapra másolva!
Nem csak romantikus és humoros sorozatok léteznek, hanem kifejezetten sötét tónusú, néha nyomasztó szériák is, melyeket nem feltétlenül azért néz meg az ember, hogy 42 percre kikapcsolódjon. De miért nézünk brutálisabbnál brutálisabb gyilkosságokat a szórakozásra kijelölt szabadidőnkben, miért szeretünk borzongani? Íme tíz sötét sorozat a közelmúltból.
Vágólapra másolva!

Twin Peaks

Ha visszatekintünk a kilencvenes évekre, akkor azonnal beugorhat az egyik alapvetésnek számító krimisorozat, mely az évtized egyik legnagyobb hatású szériája volt - természetesen a Twin Peaks-ről van szó, mely az első részekben Laura Palmer megölésétől és kóválygó Ronnette Pulaski megtalálásától eltekintve nagyjából egy vidám lelkületű FBI-ügynökről, egy kisváros zizzent lakóiról és az áfonyás pitéről szólt, miközben egyedül a háttérben úszó borongós zene jelezte, hogy itt valami készülőben van. Mint ahogy készült is, hiszen a két évad és harminc rész alatt, a szappanoperás körítés mögött olyan súlyos titkok derültek ki, hogy ember legyen a talpán, aki mosollyal az arcán volt képes szemlélni az eseményeket.

Angel

Az Angel sorozat a Buffy, a vámpírok réme című, sokak által meg nem értett, ám a beavatottak szerint kultikus tinisorozatnak volt az úgynevezett spinoffja, vagyis a leágazása, mely jóval komorabb volt a karóval döfködő szőke lányka sorozatánál. A pesszimista megközelítés nagyobb drámákat is eredményezett, amivel az idősebb nézőket is sikerült megnyerni - nem véletlen, hogy öt évadot, 110 részt értek meg a folytonos lelki problémáktól szenvedő vámpír-magánnyomozó kalandjai.

Killer Instinct

A Killer Instinct-et idehaza még nem mutatták be, de a Fox csatorna egyik 2005-ös nagy durranásának szánta a Hetedik mintájára szinte mindig borús időben, esőben játszódó krimisorozatot, melyben egy különös kegyetlenséggel elkövetett bűncselekményekre szakosodott rendőrségi csoport munkáját követhettük figyelemmel. Persze csak azok, akiknek a gyomra bírta a vizuálisan meglehetősen nyers képeket, melyekkel bizony az amerikai közönség nehezen tudott megbirkózni, így nem is volt csoda, hogy a csatorna tíz epizód elteltével levette műsoráról.

Különleges ügyosztály

A Különleges ügyosztály, avagy angolul a Law & Order: Special Victims Unit Amerika jelenlegi egyik legsikeresebb sorozata, mert bár nem a legnézettebb, mégis nyolcadik éve van műsoron, és nyeri állandóan a műsorsávját. Ahogy az angol címből kitűnik, a KÜ is speciális bűncselekményekkel foglalkozik, azonban a Killer Instinct-tel ellentétben itt a sokkolás nem vizuális, hanem inkább pszichológiai, lelki eszközökkel történik. Bár sokak szerint ez tompít a Mariska Hargitayval felálló sorozat élén, de a folytonosan visszatérő embert felgyújtó, erőszaktevő és pedofil bűnözők rémtettei meglehetősen súlyos sorozatélményt jelentenek.

Forrás: [origo]

Millennium

Aki annak idején azt gondolta, hogy Chris Carter sorozata, az X-akták sötét darab, az átértékelhette ezt a megközelítést, látván az utódot. Bár való igaz, hogy Mulderék kalandjai is sokszor vészjóslóak voltak, de a humor csírája azért kikukucskált sok történetből, ellenben az ugyancsak Chris Carter által készített testvérsorozat, a Millennium olyan szinten sötét, hogy a nézőnek már a főcím alatt valami mintha megszorítaná a szívét. Frank Black, a visszavonult FBI-profilalkotó, aki képes a gyilkosok elméjébe látni, három évadon és 67 részen keresztül hadakozik a Millennium csoport segítségével a sötét erőkkel, és megnyugvás csak akkor éri, mikor a nap végeztével hazamehet rikítóan sárga színű házába, a családjához - ha még megvan a családja.