Káros a gyerekszobába tett tévé

Vágólapra másolva!
Egészségtelenebb az étrendjük, kevesebbet mozognak és rosszabbak az iskolai jegyeik azoknak a tinédzsereknek, akiknek saját hálószobai tévéjük van, mint azoknak, akiknek nincs - összegezték tanulmányuk eredményét amerikai kutatók hétfőn.
Vágólapra másolva!

A Minnesotai Egyetem közegészségügyi iskolájának kutatói kamaszok tévézési szokásait és következményeit vizsgálták. Felmérésükben 781 tizenöt és tizennyolc év közötti kamaszt kérdeztek meg Minneapolis környékén 2003-2004-ben. A fiatalok átlagosan 62 százalékának volt televíziója a hálószobájában, a fiúk 68, a lányok 58 százalékának.

A saját tévét birtoklók bevallásuk szerint heti 4-5 órával többet töltenek a tv képernyője előtt, mint azok a kamaszok, akiknek nincs lehetőségük a hálószobai televíziózásra. A lányok közül a tévések csak 1,8 órát tornáztak átlagosan hetente, szemben a nem tévésekkel, akik 2,5 órán át edzették magukat egy héten. Előbbiek kevesebb zöldséget ettek, több cukrozott üdítőt ittak, ritkábban vettek részt családi étkezésben - állítják a kutatók. "Valóban egyértelműen arra utal az eredmény, hogy érdemes kiiktatni a gyerekek hálószobájából a televíziót" - mondta Daheia Barr-Anderson, a tanulmány egyik szerzője.

Miután a felmérés eredményét közölte az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia lapja, a Pediatrics, a szervezet arra bíztatja a szülőket, hogy távolítsák el a tv-készülékeket gyerekeik szobájából.

A tanulmány szerint a legmagasabb jövedelmű családok gyerekeinek sokkal kisebb arányban van hálószobai készüléke, mint bármely más jövedelmi kategóriába tartozó társaiknak. A fekete tizenévesek 82 százaléka, a spanyol ajkúak 66, a fehérek 60 és az ázsiai-amerikaiak 39 százaléka vallotta a felmérésben, hogy hálószobai televíziója van.