Vágólapra másolva!
Májustól élő műsorait is feliratozza a Magyar Televízió a Képújság 334. oldalán. Így A Tv ügyvédje, Az este és a Szólás szabadsága is élvezhető lesz a siketek és nagyothallók számára. A labdarúgó Európa-bajnokság idején - a feliratozott közvetítések mellett - kiemelt oldalakon olvashatók a legfrissebb hírek, az olimpia heteiben pedig a képernyő alján tévénézés közben is megjeleníthető úgynevezett newstickert, vagyis rövid híreket közölnek a sport híveinek. De mit ér ez az internettel szemben?
Vágólapra másolva!

Az első teletext szolgáltatást a BBC indította 1975-ben. A technológiát, amely szerint a televízió adását sugárzó jel nemhasználatos sávjában a képernyőn olvasható információt közöljenek a nézőkkel, akkor már két éve tesztelték. Az eredeti ötlet Bob Walker, a BBC munkatársa szerint a 70-es évek elején merült fel egy egyetemi csoportfoglalkozáson, amikor arra kerestek megoldást, hogyan könnyítsék meg a televíziózást a siketek és nagyothallók számára.

A Ceefax első adása 1974-ben magáról az új szolgáltatásról szóló kisfilm felirataként jelent meg. Az első feliratokat még papírcsíkokra rögzítették, majd ezeket táplálták be egy memóriaegységbe. A legelső rendszer 30 oldalas volt, amelyekhez oldalanként 4 aloldal (A, B, C, D) tartozott. Egyetlen 24 soros 960 byte-ot tartalmazó oldal memóriaköltsége 50 font volt. A teletext szó 1976-ban született meg, egy számítógépes magazin újságírója nevezte el így az új szolgáltatást.

26 éve lapozgatnak a képernyőn

A Képújság 1982-ben rövid kísérleti időszak után kezdte meg szolgáltatásait a Magyar Távirati Iroda épületéből. Az akkor még bonyolultnak számító technikai követelmények miatt a kezdetekben a mainál csaknem kétszer akkora létszámú szerkesztőség készítette és töltötte fel a híreket, a televízióműsort közlő oldalakat, a közszolgálati információkat.

Az m1 teletextnek ma napi 500 ezer, az m2-nek 150 ezer nézője van. A legnépszerűbb oldal a 303-as, az esti televízióműsor. További kedvencek: hírek, időjárás-jelentés, tőzsde, programajánló, lottónyerőszámok, hirdetések. Egy olvasó átlagosan 5-7 oldalt tölt le az elektronikus lapból. A több ezer oldalas lap 2006-ban megújult, külsejét az MTV arculatához igazította. 2007 októberétől a televíziós tartalomszolgáltatás legnagyobb ingatlan-adatbázisát indította el, oldalain ma több mint 2 ezer hirdetés található.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Fejleszt az MTV

Több mint kétezer percet feliratozhat hetente a jövőben a Magyar Televízió, miután az Európai Szociális Alap pályázatán támogatást nyert el a szolgáltatás finanszírozására, amelyhez a Munkaügyi Minisztérium biztosított forrást. A közszolgálati televízió teletextje a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének kérésére a filmek mellett rögzített és élő szórakoztató műsorokat is ellát felirattal, így a jövőben a Híradó mellett a Csináljuk a fesztivált, A Tv ügyvédje, Az este és A szólás szabadsága is élvezhető lesz a halláskárosultak számára - tájékoztatta az [origo]-t a Magyar Televízió internet- és teletext-főszerkesztője.

Mucsi Csaba hozzátette, a Képújságnak a tévé és az internet között elhelyezkedő szolgáltatástípusa miatt nem célja, hogy felvegye a versenyt az internettel. Elmondása szerint a Képújság használói gyakran nem rendelkeznek számítógéppel vagy széles sávú internettel, sokan közülük olyan kisvárosokban, falvakban élnek, ahol az internetszolgáltatás nem vagy csak nehezen elérhető. "Jelen pillanatban a konkurens csatornák teletextjeivel versenyzünk, ezért nagy hangsúlyt fektetünk a nagy mennyiségű és jó minőségű információ közlésére, a közszolgálati tartalmak fejlesztésére. A politikai, gazdasági és sporthírek mellett közszolgálati információk, apróhirdetések is olvashatók a Képújság oldalain. Szolgáltatásainkat a jövőben autóhirdetésekkel is bővítjük. A nézettségi versenyben az előkelő második helyen állunk: bár a közszolgálati csatorna műsorainak nézettsége alacsonyabb, mint a kereskedelmi televízióké, teletext szolgáltatásunk mégis arányaiban nézettebb, mint a konkurens csatornáké."

Még van némi jövője

"Amíg a számítógép be nem költözik a tévé helyére a nappaliban, addig van jövője a teletextnek" - jelentette ki Mucsi Csaba főszerkesztő, aki szerint a technikai feltételek miatt a közeljövőben még nem indulhat meg a digitális teletext üzemszerű adása Magyarországon, csak kísérletek folyhatnak: "Tavaly ősszel Finnországban hét év után állították le a digitális teletexttel kapcsolatos kísérleteket. Egy vezető telefongyártó cég és a finn közszolgálati televízió közösen tesztelte a szuper teletextet, ám kiderült, azt a tartalmat, amelyet az analóg teletexten továbbítanak, digitális jelekké alakítva egyelőre nem tudják megfelelő mennyiségben közvetíteni." Hozzátette, az Antenna Hungária is végez kísérleteket a digitális teletext magyarországi bevezetésére, de a jelenlegi technikával mindössze 1-2 tucat oldalnyi információt tudnak továbbítani. Talán csak az EPG (komplex műsorújság) jelenik meg kiforrott technológiával a közeljövőben a digitális adások mellett.

Az RTL Klub is beerősített

A csatorna már tavaly március óta feliratozza txt-technikával vasárnapi főműsoridős filmjeit a siketek és nagyothallók részére, 2007. október 1-től pedig az esti Híradó-t (minden nap 18.30-kor), a szombat esti főműsoridős filmeket és a vasárnap délelőtti gyermekműsort (09.00-10.00) is feliratozva követhetik az érdekeltek.

Adataik szerint náluk az átlagosnál lényegesen nagyobb arányban vesznek igénybe banki, biztosítási, távközlési és üdülési szolgáltatásokat, gyakrabban vásárolnak tartós fogyasztási cikkeket és nagyobb mértékben érdeklődnek a pénzbefektetés, a könnyűzene, a divat, a kozmetika, az utazás, a sport, a gazdasági élet, a politika, a szórakoztató elektronika, az autók, a számítástechnika iránt. Az RTL Klub a Móniká-t, a Barátok közt-et, az Esti showder-t és több amerikai sorozatát is feliratozva kínálja.

A TV2 sem marad le

A TV2 a hétköznapokon is fontosnak tartja, hogy a siket és nagyothalló nézők ne ütközzenek kommunikációs akadályokba a csatorna műsorainak megtekintése során. A kereskedelmi csatorna ezért már évek óta, folyamatosan, egyre több műsorát feliratozza. A TV2 azzal is erősítette elkötelezettségét, hogy hosszú távú megállapodást kötött a Siketek és Nagyothallók Szövetségével, amelynek eredményeként még több sorozatot, filmet és egyéb műsorát teszi elérhetővé feliratozott formában.

Felirattal láthatják a nézők a TV2 teletext oldalán például a Jóban Rosszban minden adását és természetesen a Tények esti kiadását. Az állandó, napi programok mellett a top-sorozatok is feliratot kapnak: az NCIS, a Gyilkos számok, a Született feleségek és a Doktor House szövege is olvasható a képernyőn. Szintén feliratozva tekinthető meg a TV2 több saját gyártású műsora is.

Szerepi Hella