Villan a Film+ és az AXN

Vágólapra másolva!
Nem állítható, hogy az RTL Klubot vagy a TV2-t fenyegetnék közvetlenül a milliós helyett inkább csak tízezres, néha százezres nézettséget szállító kisebb tévék, de egyre többször érnek el jónak mondható eredményt.
Vágólapra másolva!

A digitális átállás közeledtével egyre több tévé indul: immár hatvannál is több, magyar nyelvű csatornát foghat az, ki megfelelő csomagra előfizet. Egyre több a tematikus adó, mely kifejezetten egy szűkebb célcsoportra koncentrál, azaz ma már megtalálja az is a magáét, aki kizárólag vidám, csacsogós főzőműsort akar nézi, akit csak a pecázás vagy a vadászat érdekel, aki a dél-amerikai szappanoperák ármánnyal s hazugsággal teli világát kedveli.

Mindettől függetlenül jelentős, egymilliós nézettséget továbbra is csak az országos csatornák tudnak elérni, jórészt saját gyártású, gyakran látványos, és sokat kritizált, de mégis sokakat érdeklő show-kkal. Ezekkel a nagy költségvetésű műsorokkal nem versenyezhetnek a kicsik. Sokan nem azért választják Fábryt, Uri Gellert, mert annyira lenyűgöző és lélegzetelállító lenne műsoruk - tízezrek inkább csak azért nézik, mert szeretnének képben lenni, nem akarnak lemaradni valamiről, amit másnap a munkahelyen, kávézás közben szóba jöhet. A nagy műsorokkal (korábban Szombat esti láz, Sztárok a jégen, Csillag születik, Megasztár, manapság A Társulat, A kiválasztott) aligha versenyezhet egy kistévé, de azért a kicsiknek is lehetnek jó napjaik.

Nyomul a Film+

Célcsoportjában, a 18 és 49 éves kor közti nézőknél a Film+ például 2007 októberében még két százalék alatt volt, de 2008 márciusára már három százalék fölé ment, és itt nem csak pár kiugróan jó estéről van szó, mert az AGB Nielsen grafikonjain a lassú, de egyenletes növekedés látszik.

2008 első negyedévében a csatorna átlagos nézettsége a főműsoridős és az egész napi átlagok tekintetében egyaránt 0,7-0,7 százalékkal nőtt az azt megelőző negyedév átlagához képest. A csatorna történetében először az előző hónapban sikerült elérni a "bűvös hármast", márciusban a főműsoridős nézettség havi átlaga elérte a három százalékot és az egész napi nézettség havi átlaga is csupán 0,1 százalékkal maradt el ettől.

A Film+ adása előtt tehát egyre többet időznek a nézők. Tavaly januárban 1,67 millió háztartásban volt fogható, ez nyárra 1,78 millióra kúszott fel, majd a fenyőillatú szobában, szaloncukrot szopogató nézők is láthatták a kínálatát, mert decemberre 1,87 millió előfizetővel bírt a tévé. Nem állítható, hogy vadonatúj kasszasikerrel bombázná a nézőket, mert a napokban képernyőre kerülő Dirty Dancing, A kaptár, a Csak szex, és más semmi vagy a Tibor vagyok, de hódítani akarok is volt már más csatornán, de úgy tűnik, bárgyú vígjátékokkal és agyatlan horrorral is lehet nézőket szerezni. Persze rendes drámák és családi filmek is mennek a csatornán, de néha bele lehet szaladni alacsony költségvetésű filmekbe is, melyek sztoriját alighanem egy ráérő csimpánz dobta össze egy álmos délutánon, talán dadaista módon.