Remek és pocsék vetélkedők

Vágólapra másolva!
Az nem vitás, hogy melyik kvíz volt az elmúlt tíz év nagy nyertese, de arról viták vannak, mely tévés vetélkedők, kvízek érdemlik még meg, hogy legalább egy dobogón megférjenek a Milliomos-sal.
Vágólapra másolva!

A Legyen ön is milliomos! egyértelmű győztes volt a vetélkedők, kvízek közt, hiszen hiába kritizálták sokan Vágó István játékvezetési stílusát (nem lehetett nem észrevenni, hogy néha segített valakinek vagy épp megnehezítette más, korábban bizonytalankodó játékos dolgát), legalább annyian szerették is.

A formátumot nagyjából 110 országba adták el, és sehol a világon nem futott ennyi adás, ami a magyar verzió sikere mellett annak is köszönhető, hogy sok helyen csak heti egy ment belőle. A vetélkedőknél, kvízeknél tehát megvan az elmúlt tíz év királya, így csak arra voltunk kíváncsiak, mely műsorok férnek fel még a dobogóra, melyek voltak a bukott darabok.

8247 szavazat érkezett kérdésünkre. Olvasóink negyede, 25,1 százaléka nem bánná, ha visszatérne az Áll az alku: itt a fő baj, hogy a formátumot a TV2 vásárolta meg, Gundel Takács Gábor pedig azóta átigazolt az MTV-hez - ő pedig felettébb kedvelt személyiség, senki nem vitatta, hogy a show sikeréhez ő is jócskán hozzátett. A válaszadók 22,9 százaléka úgy látja, hogy A széf lehet méltó utóda a Milliomos-nak, jóllehet az előbbiben viszonylag szerény lexikális tudással, csekély olvasottsággal is lehet 4-5 milliót nyerni, miközben Vágó kegyetlenül kivágta azt, aki nem tudta azonnal, mi történt 1492-ben vagy azt, aki nem tudott kapásból megnevezni három angol romantikus költőt. A széf mögött csak kicsivel maradt le 2007 őszének nagy dobása, az idén ősszel visszatérő Pókerarc (22,3%).

A nagyon szűk középmezőny az MTV Az örökös című műsorából áll (12,6%), a már említett Gundel Takács ebben izzasztja meg estéről estére a játékosokat, mert itt sem elég, ha valaki tudja, mi van a tízforintos érmén, itt is komoly olvasottság kell a nagyobb nyereményhez. A vége felé található a 6,3 százalékot szerzett Tuti fuvar - a taxikvíz, melyben Gianni vitte ide-oda a gyakran reménytelenül elveszett, meghökkentően dezinformált utasokat. 5,5 százalékot szerzett mindössze a komoly vagyonba került Egy a 100 ellen, ezzel búcsúzott Sváby a TV2-től. A másik bukta szintén ehhez a csatornához kapcsolható, mert hiába elismerten jó tévés Till Attila, ő is kevés volt ahhoz, hogy a nem túl szimpatikus, tudálékos kis stréberekkel felálló Okosabb vagy, mint egy 5.-es? című show-t sikerre vigye. Hiába tudta minden lurkó, hány sziromlevele van a rózsának, ez a nézőt egyáltalán nem hozta lázba, így megérdemelt az utolsó hely.

Valójában a szavazáson elért utolsó hely még mindig nem tragikus, mert nem szerepelt például a listán az ATV Házaspárbaj-a, mely valószínűleg még ennyi szavazatot sem kapart volna össze, hiányzott a régen látott, ezért fel sem került Multimilliomos, nem volt itt a 2004-es Quizfire - Tűz, víz, kvíz!, és a Viasat3-on szerencsére igen hamar kimúlt, a Cooky által vezetett Hot sztárkvíz sem volt a pakliban. A lényeg úgyis a játék, mi pedig játszottunk egyet.