Elsötétül a TV2 képernyője

Vágólapra másolva!
Fél órán keresztül nem adhat műsort a TV2, mert az ORTT szerint a más országokban is botrányt kavart Az igazság ára című műsor nem tiszteli a magánéletet, miközben a játékosok méltósága is jóvátehetetlen károkat szenved.
Vágólapra másolva!

Az Országos Rádió és Televízió Testület hivatalból indított vizsgálat alapján, egyhangú határozatában megállapította, hogy a műsorszolgáltató Az igazság ára című műsorának sugárzásával megsértette a magánszféra sérthetetlenségét, az információs önrendelkezés és az emberi méltóság feltétlen tiszteletének alkotmányos követelményeit, ezáltal pedig a Médiatörvény alapelvi rendelkezését. Az ORTT döntésében 30 percre felfüggesztette a műsorszolgáltató műsorszolgáltatási jogosultságának gyakorlását - áll a testület közleményében.

Az ORTT azt vizsgálta, hogy a műsorszolgáltató az emberi jogok tiszteletben tartásával tevékenykedik-e, és az egyes műsorainak témája, jellege, nézőpontja nem sérti-e az emberi jogokban megjelenő alapvető értéket. A testület szerint a TV2 által "pszichológiai játéknak" nevezett sorozat azt közvetíti, hogy az emberi személyiségnek nincsen integráns, érinthetetlen tartománya, az ember átlátszóvá alázható. A műsorban résztvevők a magánélet legbensőbb körének feltárására pénznyeremény elérése érdekében vállalkoznak, így a műsor azt az üzenetet hordozza, hogy a magánszféra és az emberi méltóság nem sérthetetlen, anyagi érdekből nyilvánossá tehető - vélik. Az ORTT szerint a show lényege összeegyeztethetetlen az emberi méltóság, a magánélet tiszteletben tartásának mindenkire kiterjedő kötelezettségével.

A műsor különben ősszel aligha folytatódna, mert a formátumban sincs annyi, hogy húsznál több adást éljen meg, másfelől nézettségi rekordokat sem szállít. Teljes lakosságnál múlt héten még elérte a 25 százalékos közönségarányt, a bő 650 ezer nézőt, de a 18-49-es célcsoportban csak 21,1 százalékra volt képes, ennyit pedig bármelyik amerikai sorozat hoz, kellő promócióval.