Jóbarátok: nem könnyű utódot találni

Vágólapra másolva!
Idehaza nincs nagy keletje a szituációs komédiáknak (rövidebb nevükön a szitkomoknak), így ha a Jóbarátokat mint topsorozatot említjük, akkor természetesen Amerikára gondolunk, ahol is a népszerű széria tíz évada alatt során afféle komoly harcot vívott a Vészhelyzettel és a Helyszínelőkkel a legnézettebb sorozat címéért.
Vágólapra másolva!

Ha a Jóbarátok utódjait keressük, akkor bizony nagyrészt csak olyan sorozatokat találunk, melyet idehaza még nem vetítettek. Nálunk nem volt sikeres országos csatornán a Jóbarátok és az Egy rém rendes család sem, a komédiáknak mindössze az ismétlésük hozott jó nézettséget annak köszönhetően, hogy egy masszív nézői táborral, kemény maggal rendelkeznek. Ez azonban nem volt elegendő, hogy magához szippantsa az eseti nézőket, akiknek a szokásostól eltérő, általában napi sugárzás meglehetősen tömény lehetett. Máig sem érteni az efféle tömbösítést eredményező, a sorozatokat megbuktató döntést - de bízzuk szakemberre, és inkább nézzük, mely szitkomok loholnak Rachel és Ross után!

How I Met Your Mother

Az összes mostani szitkomból a How I Met Your Mother (magyarul: Hogyan ismertem meg édesanyátokat) című sorozat tűnik a Jóbarátok közeli leszármazottjának, hiszen már az alapfelállás is a népszerű Friends-ére hajaz - bár csak öt jó barátról és természetesen meglehetősen más karakterekről szól a sorozat.

A Jóbarátok-kal ellentétben a poénok köré illesztve ráadásul még történet is van, és maga a sorozat is a jövőben, 2030-ban játszódik, ahol is Ted, az apuka leülteti kislányát és kisfiát a családi kanapéra és elmeséli nekik találkozása történetét édesanyjukkal. Ezek szerint tehát maga a sorozat napjainkban, Ted fiatalkorában játszódik, a néző pedig megkapja az esélyt, hogy találgasson, hogy ki is lesz az a bizonyos anyuka.

A How I Met Your Mother jelenleg 3. évadában jár a CBS csatornán, és jó eséllyel tekint a negyedik szezon elé.

Két pasi - meg egy kicsi (Two and a Half Men)

Bár Charlie Sheen komédiája a közönség nevetésén kívül szinte semmiben sem hasonlít a Jóbarátok-ra, mégis említést érdemel, hiszen az utolsó szezonjában átlagban 23 millió körüli nézettséget hozó Jóbarátok után a Két pasi - meg egy kicsi lett a legnépszerűbb szitkom a maga 14 millió körüli nézőszámával (szembetűnő a különbség.)

A sorozat nem jó barátokról, hanem egy léhűtő milliomos reklámzeneszerzőről szól, aki annak idején megírt dallamának jogdíjaiból vígan éldegéli csajozós agglegényéletét. Csakhogy ez az édes élet felborul, amikor testvére gyerekével beköltözik hozzá - a két tökéletesen eltérő életstílus megannyi komikus helyzetet eredményez.

A CBS sorozata jelenleg negyedik évadját tapossa, de őszre már várható az ötödik etap is, ami nem csoda, hiszen, mint említettük, a legnépszerűbb utódsorozatról van szó. Itthon a Viasat3 jelenleg a második szezon sugárzásánál tart, amelyet újabb követi hamarosan.

The Office

Az angol ősökkel rendelkező komédia nem klasszikus szitkom, igazából nem is szituációkra alapoz, annyira formabontó. A Ricky Gervais-féle angol Hivatal alaphelyzetét továbbvivő és bonyolító sorozat nem klasszikus módon színpadon, közönség előtt előadott vígjátéksorozat, hanem inkább hasonlít egy filmre.

A történet szerint egy dokumentumfilmes csoport forgat egy papírgyárban, és amellett, hogy felveszik, hogy mi mindent csinálnak a dolgozók, mindegyiküket meg is interjúvolják, kommentáltatják velük a történteket, s így, a kamerába való belebeszélésekből alakul egy afféle áldokumentarista fíling, mely a hátára kapja a sorozatot.

Idehaza nemsokára látható lesz a Viasat3-on, míg Amerikában az NBC csatorna gyermeke, és a negyedik évadjában jár, s sziklaszilárdan teljesít, vagyis nem kérdéses, hogy ősztől az ötödik évad is elérkezik. 2009 elején egy testvérsorozatot, egy spinoffot is kap a The Office, azaz teljes a siker.