Nyári tévés halállista

Vágólapra másolva!
A 2007-2008-as évadnak még vígan nekivágó, de idő előtt elkaszált, megszüntetett sorozatok híveit nem éri meglepetés a listát látva, mert a vég előre látható volt sok esetben. A hazai tévéző gyásza érthető, de nem olyan drámai, ugyanis a sorozatok egy része még nem futott itthon, azaz fel lehet készülni arra, hogy nem tart a végtelenségig.
Vágólapra másolva!

Amikor a CBS vezetősége fáradt sóhajjal bejelentette, hogy az atomcsapások utáni, kegyetlen világot bemutató túlélős dráma, a Jericho nem hozza az elvárt számokat, így mennie kell, nem gondolta volna, hogy tömeges felháborodás, keserves jajveszékelés, keserű vonyítás kíséri a nyers számadatokon alapuló döntést.

Több tonna földimogyorót küldtek a hívek a csatornának (utalás volt a sorozat egy jelenetére), ott pedig annyira meghatották a döntnököket, hogy jelezték: lesz folytatás, de akkor minden rajongó hozzon magával még egy embert, és buzdítsanak mindenkit arra, hogy kövesse a lebombázott, szétesett Amerikában játszódó történetet. Nem így lett, azaz a Magyarországon a TV2-n és az AXN-en látott Jericho másodjára is feldobta talpát.

És ez így megy mindig, csak kevesebb sikerrel: a nem megfelelő nézettséget szállító sorozatok hívei eleinte még reménykednek abban, hogy egy-egy fordulat, új szereplő érkezése, netán alapkarakter drámai eliminálása dob egyet a mutatókon, de aztán idővel csak a híreket lesik, félelemmel szívükben: mikor unja meg a csatorna, hogy az adott műsorsávban halovány a kedvenc, és rendre kikap a rivális szériáktól, zenés show-któl, vetélkedőktől.

Az amerikai csatornák persze nem egyszerre jelentik be, mikor, melyik sorozatból nem kérnek többet, de sok amerikai tévés honlap összegyűjtötte már, kiktől kell búcsút venniük a nézőknek. Jó hír a hazai tévézőknek, hogy a legtöbb kinyírt sorozat itthon jobbára ismeretlen, legalábbis azok körében, akik nem élnek az internetes letöltés lehetőségével.

Az ABC búcsút int olyanoknak, mint a Big Shots, Cashmere Mafia, a Men in Trees (A férfi fán terem címmel megy a Viasaton) vagy a Women's Murder Club. A CBS nem akarja többet látni a műsorában a Cane (itthon Cukorbáró címmel oltári nagyot bukott a TV2-n, holott volt benne töltet), a Jericho (szintén a TV2 adta, szintén fordulatos volt, s bár egy keménymag nagyon szerette, nem volt elég) színészeit, de a Moonlight, a Shark sem örülhet, a Viva Laughlin pedig eleve bizarr ötlet volt, el is halt hamar.

A Fox a K-Ville, a New Amsterdam, az NBC a Bionic Woman, a Journeyman, a Las Vegas alkotóinak szolgált rossz hírrel pár héttel, hónappal ezelőtt. A The CW csatorna nem bízik már a Life is Wild, az Aliens in America című szériákban, az USA Network pedig jó ideje (már tavaly karácsony környékén, szép ajándékként) bejelentette, hogy az itthon is látott The 4400 nem folytatódik.

Forrás: [origo]

Cavemen - videó itt

Téma szerint az elkaszált sorozatok teljesen változóak voltak, még csak azt sem lehet mondani, hogy "idén nem jött be a humor" vagy "manapság már senkit nem lehet visszajáró szellemmel rémisztgetni". A Big Shots négy, alapvetően sikeres, jómódú férfiról szólt, akik rendesen kidumálták magánéletüket, akárcsak a Szex és New York csajai, jó pár évvel ezelőtt. A Cavemen című szituációs komédiában felettébb csúnyára maszkírozott, ősembernek feltüntetett kívülállók próbálkoztak beilleszkedni a modern társadalomba. A Moonlight főszereplője sem Kovács Géza volt a Pitypang utca egyből, itt Mick St. John mozgott a középpontban, aki jóképű, elbűvölő, örök élettel rendelkező vámpír volt - és mellesleg magánnyomozó Los Angelesben. A K-Ville 2008 januárját sem élte meg, egy kemény, rendőrös sorozat volt a pusztítás utáni New Orleans-ból. Szintén hosszabb távra terveztek a Bionic Woman-nel, de a mesterségesen összetákolt csinos csodanő kalandjai nem izgatták fel túlzottan az amerikai nézőket, így 2007 novemberében láthatták utoljára, tavaszra már egy csavar sem maradt belőle.

Forrás: [origo]

Moonlight - videó itt

A legtöbb kinyírt sorozat egy vagy fél évadot élt csak meg, és ez amúgy nem meglepetés: a frissen indult darabok harmada kap jó esetben második évados megrendelést. A remény hal meg utoljára, persze, de igen csekély az esély, hogy egyik-másik új csatornára kerülve kezdjen új életet, vagy feltámassza egy időre a dühödt rajongótábor, mint tette azt a Jericho-val az elszánt nézősereg.

A Sliders-szel például mindkettő megesett, persze még régebben: a FOX elkaszálta az első évad után, de annyira elkeseredetten tiltakoztak a hívek, hogy a csatorna mégis rábólintott a folytatásra. Aztán a harmadik évad után már nem volt pardon, de a nem megfelelő nézettség miatt száműzött sorozat új otthonra, megértő pótszülőkre lelt a Sci-fi Channel képében, így a tévézők ezen a csatornán láthatták a dimenziók közt ugráló csapat kalandjainak negyedik és ötödik évadját.