Novák Péter: Kitaláló ember vagyok

Vágólapra másolva!
A Kimnowak frontembere, a TV2 Strucc című esélyegyenlőségi műsorának vezetője, az MTV-s A Társulat koreográfusa, a Beugró négyesének irányítója még mindig sokaknak a Megasztár zsűrijéből ismerős, holott már nem valószínű, hogy részt vesz a következő menetben. Az illegális letöltésnél nagyobb problémának tartja a kiadók magatartását, az angolul éneklő magyar együttesek igyekezetét pedig valahol megérti. A materiális világ csődjét világosan látja, és ha itthon nem tehetné, Andalúziában vagy Indiában élne, de onnan is újabb projektjét, a kulturpart.hu portált dédelgetné. Inkább dolgokat kiötlő, kitaláló, semmint egészeket megvalósító embernek tartja magát.
Vágólapra másolva!

Hol végezted iskoláid, hogy kerültél a szakmába? [rumlikaférje]

- Minden iskolába belekezdtem, de egyiket se végeztem el, így maradjunk abban, hogy autodidakta módon sajátítottam el azt a sok mindent, amihez nem értek. A szakmát is nehéz körbeírni bemutatkozásom alapján, de azt kell mondanom, hogy elkényeztetett a sors, és nagyon sokszor szerencsés helyen jártam. Ez amúgy minden szakmára jellemző szerintem.

Ha szabad kezet kapnál tévéműsorhoz, milyen lenne? [Bors_néni1]

- Kulturális, szórakoztató, valahol Shakespeare és a Monty Python csoport között. Kár, hogy nem lesz belőle semmi.

Van-e már információd a Beugró folytatásáról? [snitt]

- Még mindig megy a huzavona, de ha engem kérdezel, illetve reményeim szerint a Magyar Televízió lesz a befutó. Egy biztos: szeptemberben folytatjuk.

Benne leszel a Megasztár 4 zsűrijében? [Leeroy18]

- Nem tartom valószínűnek. Mind a műsor, mind a televíziós csatorna olyan irányba tart, amely számomra aggályos.

A megasztárosokkal tartod a kapcsolatot? [Ági cica78]

- Előfordul. Puskás Petihez kifejezetten barátság köt. Érdekes, hogy nemrég Londonból hívott egy magyar srác, aki az ottani Megasztár-ban indult, és benne van az első 50-ben.

És a Megasztár-zsűriből kivel tartod a kapcsolatot? [djsjdkjalda]

- Presser Gáborral, vele tegnap együtt utcai akcióztunk. Somával egy nyitott buszon kulturális programot szolgáltattunk Budapest közönségének a 7-es busz vonalán. Bakács barátommal gyakran összefutok.

Mit jelent az, hogy utcai akcióztunk? Mit takar ez? [Jazz8]

- A kulturpart.hu portál szerkesztősége létrehozta a Kultúrpárt egyesületet, amely egy politikamentes civil szervezet, az oldalon keresztül bárki csatlakozhat, és részt vehet a kultúra mellett voksoló utcai akcióinkban. Ennek első állomása volt a tegnapi.

Szerinted mennyire lehet érvényesülni egy kezdőnek a média világában? [Coyoteee]

- Erre nem könnyű válaszolni. Ebben a "világban" nehéz megmaradni az erkölcsi értékrendek mentén, mégis valahogy fontos lenne. Az ember elsősorban személyiség, és csak utána médiaalkalmazott.

Van kedvenc tévésorozatod? [Sawyer 14]

- A kultsorozatokat kedvelem, a Helyszínelők-et, és rabja vagyok mindennek, ami science-fiction. Ez azért érdekes, mert egyébként nincs tévém.

Mit gondolsz Uri Gellerről? [Flake07]

- Egy úriember. Amúgy túl sokat nem: a munkatársaim, akik vele dolgoztak, lenyűgöző személyiségnek tartják, és ez még akkor is így van, amikor két személyes ismerősöm a színpadon zakójába rejtett fapálcákkal emelte föl az általa elvarázsolt asztalt.

Mikor jön István, a király Debrecenbe? [ezzzzzaz]

- Legjobb emlékeim szerint az ősszel, de az előadás készítésében már nem vagyok kompetens, én csak a televíziós műsort csináltam (A Társulat).

A Társulat-ban voltak igazán nagy tehetségek? [tarsika]

- A tehetség furcsa dolog, általában lehajtott, szomorú fejjel kullog, egy hosszú összetett mondat végén. Ráadásul hosszú távon szeretek ilyesmit megítélni, és a közösen töltött négy hónap, bár rendkívül intenzív volt, de mégis rövid. Énekesként nagyon sokan bizonyítottak, de hogy a színpadon, a színházban van-e a helyük, az csak egy hosszabb távú munka végén dönthető el.

Neked mit jelentett Torda szerepét eljátszani Csíksomlyón? Kaptál segítséget Deák Bill Gyulától? [wanderer]

- A világmindenséget jelentette, egyszeri és megismételhetetlen pillanat volt, amiről tudom, hogy soha többet nem lesz ilyen. Bill személyisége és az általa tolmácsolt dalok hangulata volt maga a segítség.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Él a Kimnowak? [snitt]

- Érdekes, pont most gondolkodunk rajta. A Kimnowak egy "szerelemgyermek", csak akkor dolgozunk, ha van mondanivalónk egymásnak. Most épp úgy tűnik, hogy lesz. Erről is részletek hamarosan a kulturpart.hu portálon. Igazság szerint korábban hazudtam, mert a munkáim közül mégiscsak a zene a kedvencem. Ha jobban belegondolok, azzal foglalkozni nem is munka.

Szerinted a filmek és sorozatok szinkronjának a minősége miért romlik? [Leeroy18]

- Mert a szinkronizálás is egy szakma, és mint minden foglalkozás, ez is felhígult, állítólag piacgazdasági okokból kifolyólag. Én inkább minden mögött erkölcstelenséget vélek felfedezni.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Ki az az öt ismert személy, akivel szívesen vacsoráznál? [szegedi gyors]

- Hankiss Elemér, Kepes András, Rudolf Péter, Schmidt Mária és jómagam. Ez a most alakult médiaunió kuratóriumi tagsága, borzasztóan fontos ügynek tartom, mint minden társadalmi célú befektetést, egy normális jövőbeli Magyarország reményében. Sajnos egyikünk se ér rá nagyon.

A Strucc megy ősztől a TV2-n? [Bors_néni1]

- Nagyon jó kérdés. Sok mindennel van összefüggésben. Nyertünk pályázati pénzt, de nem vagyok híve annak, hogy egy kereskedelmi televízión költsük el. Egyébként is a televíziózást, ebben a kérdésben legalábbis, elavult műfajnak tekintem. A társadalom, annak is a fiatalabb, dinamikusabb része leginkább a neten keresztül aktivizálható. Elképzeléseim szerint fenntarthatósági kérdésekben egy közösségi portál működtetését látnám megoldásnak, ezt úgy kell elképzelni, mint hogyha az iwiw-nek lenne valami értelme.

Hová tart a TV2? Mi az új irány? [tóthzolika]

- Azt nem tudom, de a programigazgató kifejtette, hogy egy kereskedelmi csatornának nincs szüksége kulturális és közszolgálati témákra. Mivel én egy kulturális és közszolgálati témájú ember vagyok, ezért aztán nagyon nehéz a kommunikáció.

Próbáltál már az RTL Klubnál műsorsávot kérni? [Leeroy18]

- Próbáltam én már mindenhol műsorsávot kérni, sőt, még egy incifinci kis műsorral is megelégedtem volna, de miután ez ügyben sikertelenek voltak a tárgyalásaim, létrehoztam a saját felületünket, a kulturpart.hu portált.