"Ha kicsit iszom, hangosan szurkolok"

Vágólapra másolva!
Az általunk megkérdezett internetezők bő felét egyáltalán nem érdekli a futball, akiket viszont igen, azok jórészt otthon nézik majd a meccseket, vagy robinsoni magányban, a hálóba zárva, vagy a családdal, a nappaliban. Húszból csak egy ember megy kivetítős helyekre, és további egy válaszadó slattyog be egy kocsmába, hangulatos meccsnézés végett.
Vágólapra másolva!

Az Eb alatti nézői szokásokat firtató kérdésünkre 6058 olvasónk válaszolt. A többséget, 3330 válaszadót teljesen hidegen hagyja az év legjelentősebb futballeseménye, ők azok, akik társasági meccsnézés esetén is inkább a konyhában kenik a körözöttes kenyereket, vagy az erkélyen dohányozva elmélkednek Hérakleitoszról, Kantról, netán a kőolajár okozta társadalmi sokkról. A futball iránt valamennyire érdeklődő internetezők - nem nagy meglepetésre - inkább tévében, semmint kivetítőn vagy a stadionokban nézik a meccseket. Az összes válaszadó 16,2 százaléka otthon, családdal szippantja magába az Európa-bajnokság atmoszféráját, míg 15,4 százalék magában, egyedül tanulmányozza a törökök mozgástechnikáját, a svájciak védelmének megingásait.

Olvasóink 5,2 százaléka preferálja a kivetítős helyeket, a szabadtéri meccsnézést, további 3,1 százalék pedig lakásban, saját vagy barátja otthonában nézi a mérkőzéseket, nagyobb haveri közösség egyre ittasabb tagjaként. Érdekes módon a kocsmai meccsnézés visszaszorulóban (nyilván egy esős, hűvös estén azért praktikusabb, mint a szabadtéri, kivetítős placc): a válaszadók 3,6 százaléka megy majd hangulat-karbantartó üzemegységbe poharazni és elitfocit nézni, 1,5 százalék pedig egymagában is képes erre, akár egyedül is lemegy egy krimóba pár döngő kapufa és szöglet utáni kavarodásból becsúszó potyagól miatt.

A mellékelt videóból kiderül, hogy van olyan vendéglátóipari egység, ahol beöltözött vendégek jelennek meg, zászlókba bugyolálva, ők persze remek meccshangulatot varázsolnak a vendéglőbe - ilyenkor persze egy keserves, nyögvenyelős null-null is élvezhetőbb vizuális élménnyé válik. A felvett anyagban látható egy úr, akit eleinte Lópici Gáspár plakátragasztó reinkarnációjának véltünk ("Én vagyok az utca hírmondója, én irányítom a közvéleményt"), de alaposan megfigyelve kiderül, hogy valójában büntetőcédulát ír egy hirdetőoszlopnak támaszkodva - nos, ő kimondja, amit sokan gondolnak: mivel a magyar válogatott nincs a legjobbak közt, nem is olyan érdekes az egész.


Kinek drukkolsz, hol nézed?

A Magyar Televízió mindenesetre az összes meccset élőben közvetíti, és minden bizonnyal már a himnuszok előtt a helyszínre kapcsol - nem úgy, ahogy az RTL Klub tette, mikor reklámokat sugárzott másodpercekkel a középkezdés előtti pár másodpercben is, hiszen az idő pénz. A csoportmeccsek első és második fordulója idején 17.35 órától éjfélig az EURO 2008 uralja az m1-en a képernyőt. A csoportmeccsek első két fordulójában napi két-két összecsapás lesz, hatkor és háromnegyed kilenckor az m1-en. Az utolsó csoportkörben - meccskezdet 20.45 órakor - az izgalmasabbnak ígérkező találkozót az m1, a másikat az m2 adja. A mérkőzéseket másnap megismétlik, de 15 perces összefoglalók is lesznek esténként.