Heti kérdés: korhatáros műsorok

Vágólapra másolva!
Másfél hónapja indult sorozatunkban tévéseket kérdezünk ugyanarról: minden héten öten válaszolnak. Tudjuk, van-e példaképük, tudjuk, hogy melyik a kedvenc rajzfilmjük, mely csatornára kapcsolnak először, mely műsorok kihagyása okoz nekik fájó hiányérzetet. Most a gyakori vitákat kiváltó korhatáros karikákról kérdeztük őket.
Vágólapra másolva!

Sorozatunkban hetente más-más, de mindig a tévéhez köthető kérdést teszünk fel a televízióból ismert embereknek, képernyősöknek, színészeknek, műsorvezetőknek. Első kérdésünk logikusan az első tévés emlékre vonatkozott, a második pedig arra, hogy ha csak három csatornát választhatna, melyik három lenne az. Harmadjára az élő adásról és a felvételről sugárzott műsorokról faggattuk a tévéseket, aztán a külföldi csatornákra kapcsoltunk, aztán a példaképek jöttek, majd a kedvenc animációs filmek, a naponta látogatott tévécsatornák. A heti kérdés ezúttal:

Mi a véleménye-a a korhatárokat szabályozó karikákról?

A tévés karikák léte régóta bosszantja a tévézők nagy részét, mivel a csatornák egyik felső sarokba a logójukat biggyesztik, a másik felső sarokban gyakran van valami figyelemfelhívó jel, mely egy premierre, új show indulására utal (néha akár 48 órás visszaszámlálással), így nem bánnák, ha a képernyőn nem lenne állandóan további zavaró tényező. Úgy véli sok internetes fórumozó, hogy sokkal kisebb jelzés is megtenné a magáét, kár otromba, nagy, sárga karikába belegyömöszölni egy számot.

A felelősségteljes szülők pár mondat vagy egy-két jelenet után le is tudják szűrni, hogy való-e a film a kisiskolásnak, a hanyag, a gyerekkel nemigen törődő szülőknek pedig úgyis mindegy, lehet ott villogó, vérvörös karika is, a gyerkőc akkor is nézhetné vígan a tömegmészárlásra készülő vámpírt, a nimfomániás és exhibicionista titkárnőt vagy a mindent felrobbantó terroristákat.

A magyar televíziós csatornák a mai szabályozás szerint önállóan sorolják be és kategorizálják műsoraikat - informált az ORTT sajtóosztálya. Tehát a televíziós társaságok maguk döntik el, a filmek, műsorok ideje alatt a képernyő jobb vagy bal alsó sarkában található karikában hányas szám szerepel. Az ORTT további információja szerint európai gyakorlat, hogy a mozivászonra készült alkotások besorolásuknak megfelelő idősávban kerüljenek a televíziók képernyőjére. Ez azt is jelenti, hogy például egy 16 éven aluliaknak nem ajánlott film elvileg csak este mutatható be. Ez akkor is így van, ha a jelenleg hatályos, rádiózásról és televíziózásról szóló törvény nem tartalmaz ilyen rendelkezéseket. Létezik egy úgynevezett korhatárbizottság, amely kategóriákba osztja a filmeket - ezek aztán eligazodási pontként szolgálhatnak a tévécsatornáknak. Ha ezeket mégsem veszik figyelembe - és ez gyakran elő is fordul -, semmilyen következménnyel nem kell szembenézniük, hacsak nem akadnak fenn az ORTT ellenőrző rostáján.

Van értelme a szemnek zavaró karikával jelezni folyamatosan, mely film, sorozat, milyen korhatárral jutott át a szűrőn? Ezúttal tévéseket kérdeztünk erről.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Barabás Éva

- Nem túl esztétikusak ezek a karikák, az tény. Viszont ma már sok iskolában van médiaoktatás, azt hiszem, hogy egy olyan generáció nő fel, amelyet tudatos tévénézésre, képértelmezésre tanítanak. Ők már máshogy értelmezik a dolgokat, mint mi. Ismerek olyan családokat, amelyek egyáltalán nem tartanak tévét és olyanokat is, amelyekben előre ellenőrzik, mi megy a tévében, a gyerekkel együtt nézik a műsorokat és a filmeket, megbeszélik, éppen mi látható a képernyőn, és később is beszélnek róla. A többséget ez a módszer hidegen hagyja, meglátják a karikát, letiltják a tévét, aztán a gyerek titokban úgyis megnézi, amit akar. Emlékszem, gyerekkoromban a tiltás ellenére is néztem a Columbó-t, mert visszatükröződött az üvegajtón. Szerintem nem árt a karika, de hogy mennyire hasznos, azt nem tudom megítélni.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Gundel Takács Gábor

- Szerintem a 12-es karika felesleges. Amúgy is szoktam kontrollálni, hogy a gyerekeim mit néznek a tévében. A 16-os és a 18-as karika egyfajta figyelmeztetés, információ. Hogy ez-e a legjobb módszer, azt nem tudom, mindenesetre én nem tudok hirtelen jobbat mondani.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Nika György

- Teljesen mindegy, hogy karikák vagy sem, a figyelmeztetést fontosnak tartom. Azt viszont nem tudom, hogy milyen elvek alapján és kik határozzák meg a korhatárt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ördög Nóra

- Biztos, hogy kell valamilyen szabályozás, de nem hiszem, hogy a szülők a karikák alapján döntenek. Mivel nincs gyerekem, nem vagyok tapasztalt ezen a téren, de úgy gondolom, a karikák hasznos támpontot adhatnak a nézőknek. Egy 16-os, 18-as karikával ellátott filmet biztos nem kezdenék el megnézni egy kisebb gyerekkel. Szóval van értelme és jelentősége a figyelmeztetésnek, de a szülőknek ezektől függetlenül egyénileg kell eldönteniük, mit nézhetnek meg a gyerekeik és mit nem.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Vágó István

- Értelmetlennek tartom őket, mert a családnak kell eldönteni, hogy hány évesen mit nézhet a gyerek.

Ha a családot ez nem érdekli, akkor úgyis bármit meg fog nézni. A gyerekek ugyanis mindent megtalálnak és meg is néznek az interneten. A család és az iskola terelgethetné őket, de a karikákat értelmetlennek tartom. Egyetlenegy országban nem láttam ilyet. Túlhajtott és túlhaladott álláspontnak tartom.

Mi volt élete első tévés élménye?
Ha csak három csatornát foghatna, mely három lenne? Miért?
Néz külföldi tévét? Melyeket?
Élőben vagy felvételről, melyik a jobb?
A kedvenc rajzfilm?