Anyu a legerősebb gladiátornő

Vágólapra másolva!
Bár a harmadik évezred tévézésére továbbra is a sorozatok a jellemzőek, és még mindig tart a valóságshow-k szárnyalása, azonban a vetélkedők műfaja kezd megváltozni és a műveltségi játékokat felváltják a szórakoztató jellegű, tudást nem igénylő műsorok, a táncolós-éneklős próbálkozások, valamint a fizikai erőt megkívánó játékok. Ez utóbbiak 2008-ban éledtek fel igazán, mégpedig a retró, erőre alapozó vonulattal, valamint az extrém, leginkább a japán játékokat honosító, utánzó filozófiával.
Vágólapra másolva!

Akinek volt hozzáférése német műholdas adókhoz a kilencvenes években, az minden bizonnyal nem csak a méltán népszerű Tutti Frutti-t látta, hanem az American Gladiators című játékot is, melyben az utca erős emberei különböző ügyességet és erőt igénylő feladatokban próbálták legyőzni a tévécsatornák hivatásos és felpumpált "gladiátorait".

Az előre megépített pályán, saját, gladiátor-kompatibilis versenyszámokban versengőknek előbb a gladiátorokkal kellett megküzdeniük, majd a két továbbjutó a döntőben egymással is megmérkőzhetett, aztán a nagydöntőben a legjobbak egymásnak feszülve döntötték el, hogy ki a legjobb.

Ha még valaki emlékszik, akkor a szereplőknek olyan versenyszámokban kellett helytállniuk, mint a "piramis", ahol egy hatalmas, majdnem függőleges falon kell felkapaszkodniuk, miközben a nyomukban lihegtek a gladiátorok, akik mindent megtettek, hogy magukkal a mélybe rántsák a versenyzőket. Vagy ott volt éppenséggel a "joust", ahol két medencében felállított, viszonylag kis alapterületű oszlopon püfölték egymást párnázott végű husángokkal a résztvevők és a gladiátorok, hogy kiderüljön, ki esik bele hamarabb a habokba a közönség legnagyobb örömére.

Magyaros múlt

A sorozat, vagyis a játék 1989-ben került képernyőre Amerikában, és igen hamar igazi esti népszórakoztatássá vált. Nem is csoda, hogy hét évadot élt meg, míg 1996-ben kihirdették az utolsó győztes gladiátort (a férfiaknál a beszédes nevű Pat Csizmazia volt az). A formátum ezután pihenőre vonult, csak ismétlések révén lehetett elkapni tévében a klasszikus pillanatokat, míg idén, 2008-ban az NBC azt nem gondolta, hogy ideje feléleszteni a formátumot.


Lányok a műsorból

"A nézőnek show kell, és látvány!" jelige alapján feltámasztott American Gladiators egyes-egyedül a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkjának köszönheti létét, hiszen egyébként eszébe nem jutott volna a csatornának ilyen merész húzás. A döntés azonban bevált, és a Hulk Hogan és Laila Ali műsorvezetésével készült új széria (mely végén a győztesek nem csak a címet és a készpénzt nyerik el, hanem a lehetőséget, hogy a következő évadban a gladiátorok között szerepeljenek) sikere azonnali és hatalmas volt.