Megúszta a hírgyártást a Viasat

Vágólapra másolva!
Újabb fejlemény a Viasat kontra ORTT ügyben: a Fővárosi Ítélőtábla felfüggesztette az országos csatornává minősítő határozat végrehajtását, így a Viasatnak egyelőre nem kell saját hírműsort gyártania.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, a Viasat a bírósághoz fordult, mert nem akarta elfogadni az ORTT azon határozatát, amely országos csatornává minősítette volna - a minősítés ugyanis kellemetlen kötelezettségekkel, többek között saját hírműsor készítésével jár, továbbá - a Viasat esetében - tulajdonjogi kérdéseket is felvet.

A csatorna első fokon pert nyert a médiahatósággal szemben: áprilisban a bíróság hatályon kívül helyezte a határozatot. Az ítéletben a bíróság - a Viasat álláspontját elfogadva - megállapította, hogy a médiatörvény nem ruházza fel az ORTT-t azzal a hatáskörrel és lehetőséggel, hogy a műsorszolgáltatókat országossá nyilvánítsa, és erre tekintettel kötelezettségeket állapítson meg.

Az ORTT időközben fellebbezett, így ismét szükségessé vált, hogy az ítélőtábla ideiglenesen döntsön az eredeti határozat végrehajthatóságáról. A Viasat ismételten kérelmezte tehát a felfüggesztést, arra hivatkozva, hogy a végrehajtás - azaz a hírműsorgyártási kötelezettség idő előtti kikényszerítése - a Viasat számára "helyrehozhatatlan és súlyos károkkal járna".

Az ítélőtábla a Viasat kérelmének helyt adott, és a másodfokú eljárás befejezéséig felfüggesztette a határozat végrehajtását. Végzésében egyetértett a csatornával, kifejtette, hogy helyrehozhatatlan kárral járna a Viasat számára a hírműsor gyártására vonatkozó kötelezettség végrehajtása a per jogerős elbírálásáig, hiszen a hírműsor szolgáltatása utólag nem korrigálható, annak költségei a Viasat számára nem térülhetnének meg.

Megszűnt tehát az ORTT azon lehetősége, hogy a Viasat3-at az országos televíziókkal szemben támasztott kötelezettségek, így a hírműsor gyártásának elmulasztása miatt szankcionálja.