Vágólapra másolva!
Minden idők legnézettebb olimpiáját szeretnék megrendezni Pekingben, de az európai és amerikai nézők az időeltolódás miatt gyakran nem optimális időpontban (azaz nem este hét és tíz közt) kapják a fontosabb eseményeket. Ha minden második számban Kína diadalmaskodik, az unalmassá teheti a sporteseményt, és érdektelenséget szülhet. Hogyan s mit néztünk 2006-ban, 2004-ben és 2000-ben?
Vágólapra másolva!

A 2006-os téli olimpia megnyitóünnepsége, a síversenyek, a műkorcsolya hozták az MTV által remélt nézettséget, de például a jégkorongmeccseket korántsem figyelték annyian, mint azt a tévések remélték korábban. Az m1 és az m2 nézettsége így is nőtt valamelyest a téli olimpia alatt, de nem jelentősen, mivel az Eurosport is ugrott a témára, és ott éjjel-nappal ezzel az eseménnyel foglalkoztak. Száznál több órát közvetített az MTV az elsőző téli olimpiáról, de a közvetítési díjakat nem tudta kitermelni szponzori bevételekből vagy tévéreklámokból.

A Magyar Televízió különben is úgy véli, hogy a futball-Eb, a futball-világbajnokság vagy az olimpiák közvetítése nem pénzkérdés, az inkább presztízs: mindenki által elérhető közszolgálati adón kell mennie ezeknek, és nem is baj, ha ráfizetéses a dolog. Ne legyen kétségünk: a pekingi olimpia közvetítése sem lesz nyereséges az MTV-nek, akkor sem, ha Cseh Laci méterekkel veri a Phelps nevű félistent, vagy gálát rendez a pólócsapat és tízzel alázza Szerbiát.

2004-ben a tévézők bő negyede figyelte

Az előző olimpia nézettségi adataira rápillantva látható, hogy egyes események kimagasló közönségarányt értek el, de csak rövid időre, néha csak arra a pár percre, míg az adott versenyszám döntője volt képernyőn. A kérdés idén az lesz, hogy az MTV-re naponta többször átkapcsoló, sport iránt nyilván nem közömbös tömegeket meg tudja-e tartani a Magyar Televízió későbbre, őszre is, vagy új jár, mint a futball-Eb-vel. A labdarúgótorna alatt jelentősen nőtt ugyanis a köztévé nézettsége, estéket vitt el a TV2, de főképp az RTL Klub elől, de nem szoktatta át a nézőket hosszabb távra. Amint lefújták a döntőt, a tévézők már nyomban visszatértek a régi kedvencekhez, a rövidke flört után.

2004-ben a megnyitóünnepséget a hazai tévézők 43,1 százaléka nézte - az MTV jelenlegi közönségaránya a teljes lakosságnál 10 százalék körül van. A kvalifikációk, negyeddöntők, első fordulók, azaz az olimpia első fázisának eseményei 20 és 30 százalék körüli közönségarányt értek el, de voltak kiugró eredmények (nőilégpuska-döntő, férfikézilabda-meccs). Az úszás, a vívás is nézővonzó esemény volt, logikusan, hiszen ezekben a sportágakban hagyományosan jól teljesítenek a magyarok. A 10 kilométeres női síkfutás döntőjének vége csak a tévézők 17 százalékát érdekelte, ugyanakkor a kajak-kenu miatt százezrek kapcsoltak az MTV-re. A kora reggeli összefoglalók is igen népszerűek voltak: igaz, hogy hétkor még kevesen tévéznek, de az akkor már talpon lévők és tévé előtt szöszmötölők bő fele azt figyelte fogmosás vagy a kávé szürcsölése közben, hogy mi történt az olimpián előző nap. Átlagban a 2004-es olimpiát a tévézők 27 százaléka követte akkor, mikor sportesemény vagy összefoglaló volt adásban.

2000: álmos, csipás szemekkel, még pizsamában

Nyolc évvel ezelőtt volt olyan kosármeccs, kézilabda-, futballmérkőzés vagy öttusa-közvetítés, mely egészen magas, bő 70 százalékos közönségarányt ért el, igaz, ezen magas számok mind kora reggel, szinte hajnalban születtek, mikor a kereskedelmi csatornák még édes álmukat aludták, és nem törődtek a számokkal. A reggel ötkor és hatkor sugárzott (és magyar idő szerint ekkor futó) események kiugróan magas közönségaránya annak is köszönhető, hogy sokan órát ébresztésre állítva csak az adott meccs miatt keltek fel.

A kettővel ezelőtti, Sydneyben rendezett olimpia hajnali, reggeli eseményei tehát igen magas százalékot hoztak, de nem szabad elfelejteni, hogy ekkor sokan munkába mennek, vagy már ott is vannak, azaz egy esti, gyengébb közönségarány adott esetben több nézőt is jelenthet, mint amennyi egy reggel ötös, nagyszerű százalékos adat mögött bújik meg. Az időeltolódás miatt viszont minden esemény pirkadatkor meg délelőtt volt, így nehéz összehasonlítani az eredményeket a korábbi vagy a 2004-es olimpiával. Amúgy nem meglepő, a kézilabdameccseket, a kajak-kenu döntőket, a pólómérkőzéseket nézték legtöbben, de a vívás és az úszás is népszerű volt.