Vágólapra másolva!
Augusztus 13-án volt a Balkezesek Világnapja, melynek kapcsán felmerült bennünk a kérdés, hogy a televíziós sorozatokban vannak-e hangsúlyozottan balkezes karakterek. Kis kutakodás után arra jutottunk, inkább az animációs műsorokban vannak jelen, aminek igen egyszerű oka van: sok esetben megalkotójuk is balkezes.
Vágólapra másolva!

A balkezesek aránya a világban körülbelül 10-20 százalék lehet, és úgy tűnik, ez eléggé kicsi szám ahhoz, hogy bizonyos tárgyak megalkotásánál kevéssé vegyük őket figyelembe: az evés még csak-csak megy egy hagyományos kanállal (legfeljebb a könyök ütközik össze állandóan a jobbkezes asztaltárssal), de például egy olló kézbevétele, még inkább használata már komoly gondot okozhat egy balkezes számára.

Mindemellett a történelmi és jelenlegi közéleti személyek között is sok balkezest találunk, ami azt az érzetet keltheti, hogy a bal kézzel élők tehetségesebbek, többre hivatottak jobbkezes társaiknál. Elég csak Julius Caesarra, Napóleonra, Beethovenre, Einsteinre vagy éppen Jimi Hendrixre gondolni, illetve figyelembe venni azt a tényt, hogy az Egyesült Államoknak szinte mindegyik elnöke balkezes volt.

A balkezesség kérdése a rajzfilmfigurák esetében a Simpson család óta érdekes, ahol is egy rajongó kiszúrta, hogy a sárga família rosszcsont csemetéje, Bart sok mindent bal kézzel csinál. Bár e tulajdonsága nem mindig jelenik meg következetesen, így is őt mondhatjuk a "leginkább balkezes" figurának - az eddigi 19 évad alatt ugyanis a Simpson családnak már mindegyik tagjával előfordult legalább egyszer, hogy bal kézzel evett vagy írt.

A jelenség valószínűleg összefüggésben áll azzal, hogy a sorozat megalkotója és egyszersmind fő rajzolója, Matt Groening maga is balkezes. Ennek tükrében nem csoda, hogy Barton kívül több balkezes(nek mondható) karakter is szerepel a sorozatban, úgymint Skinner, az iskolaigazgató; Mr. Burns, az atomerőmű gonosz vezetője; Moe, a kocsmáros; és persze Ned Flanders, a vallásos szomszéd, akinek balkezes boltja is van - ennek ellenére vele is előfordul, hogy olykor a jobb kezét használja.

Flanders tehát a tulajdonosa a springfieldi pláza egyik üzletének, a Leftoriumnak, amely kifejezetten balkezeseknek készült termékeket árusít. A bolt ugyan nem megy túl jól, egyszer csődbe is jut (ekkor Homer menti meg azzal, hogy felhívja rá balkezes ismerősei figyelmét), másszor pedig a tömeg fosztja ki egy hurrikán pusztítása után - egy részben Ned pedig arról panaszkodik, hogy megnyitott az ő boltjánál sokkal nagyobb Left-Mart, amely komoly konkurenciát jelent számára.

Matt Groening sógora, Craig Bartlett is a rajzfilmiparban dolgozik, és ő is hasonlóan következetlenül használja a jobb-, illetve balkezességet legismertebb sorozatában, a Hé, Arnold!-ban. A rögbilabda-fejű főhős egy epizódon belül is írt már mindkét kezével: egy dolgozatot ballal kezdett el, de jobbal fejezett be - ugyanígy titkos imádója, Helga is állandóan váltogatja a kezeit.

Nickelodeon

Arnold is sok mindenre használja a bal kezét

Láthatóan balkezes karaktert még többet is találhatunk a rajzfilm világában, elég csak mondjuk a Doug címszereplőjére gondolni, vagy Chuckie-ra a Fecsegő tipegők-ből. Sőt a Muppet Show bábjai is mind balkezesek, bár ez csak azért alakult így, mert a bábosok így könnyebben tudták őket jobb kézzel mozgatni.

A legismertebb balkezes rajzoló egyébként a Hanna-Barbera stúdiónak dolgozó Oliver Callahan volt, akit e tulajdonsága miatt Leftynek becéztek kollégái. Az animátor a hatvanas évektől kezdve olyan produkciók elkészítésében vett részt, mint a Tom és Jerry, a Scooby Doo vagy a Hupikék törpikék - utóbbiban szintén akad példa arra, hogy valamelyik törp a bal kezét használja elsődlegesen.