Eltiltják a csecsemőket a tévézéstől

Vágólapra másolva!
A francia médiahatóság mindenáron meg akarja védeni a tévé káros hatásától a 3 év alatti gyerekeket.
Vágólapra másolva!

Franciaországban központi szabályozás született arról, hogy a 3 év alatti gyerekek ne tévézhessenek, mivel az összes háztartást nem tudja ellenőrizni, a helyi médiahatóság a tévécsatornáknak tiltotta meg, hogy kifejezetten csecsemőket célzó programokat sugározzanak.

A rendelkezés a szakértők szerint "megvédi a 3 év alatti gyermekeket a tévé hatásától", azonban így is csak a francia műsorokra vonatkozhat. A csatornák tehát nem készíthetnek ilyen jellegű produkciókat, külföldi műsorokat viszont leadhatnak: ebben az esetben egy közelményt kell feltüntetniük, miszerint a tévézés lassíthatja a 3 év alatti gyerekek fejlődését, még akkor is, ha a műsor éppen ezt a korosztályt célozza meg.

A szabályozás előzménye volt, hogy a közelmúltban két olyan tematikus csatorna is megjelent az országban, amely napi 24 órában csecsemőknek szóló műsorokat ad. A Baby TV és a BabyFirstTV ellen a francia kulturális és távközlési miniszter, Christine Albanel is felemelte a szavát: egy interjúban kimondottan "veszélyesnek" nevezte ezeket az adókat, és felhívta a szülők figyelmét arra, hogy ne az általuk sugárzott műsorokra próbálják meg elaltatni csemetéjüket.