Dokumentumfilmek az MTV-n

Vágólapra másolva!
Érdekes történetekkel folytatódik a DokuZóna az m1-en, az m2 pedig olyan dokumentumfilmeket vetít, amelyek nagyfilmként is megállják a helyüket. 
Vágólapra másolva!

DokuZóna címmel dokumentumfilm-válogatást mutat be az m1. A sorozat minden második kedden jelentkezik, elsőként szeptember 2-án az Imitátorok - A klasszikus DJ című angol produkcióval. A történet középpontjában egy szolid csellista lány áll, akiből extravagáns DJ-t varázsolnak: hősünknek egy hónapja van az átváltozásra, a kísérlet végén pedig részt kell vennie egy versenyen, ahol a zsűri feladata az, hogy megtalálja az egyetlen ál-lemezlovast.

A két héttel később műsorra tűzött Mosoly a háborús övezetben egy fiatal dán performansz-művész, Simone Aaberg Kaern utazását örökíti meg, aki 2002-ben hatezer kilométert tett meg egy öreg, vászonborítású repülőgépen Koppenhágából Kabulba. Ellenszegülve az amerikai hadsereg tiltásának, gyakorlatilag életét kockáztatta azért, hogy teljesítse egy 16 éves afgán lány kívánságát, aki pilóta akart lenni.

Szeptember végén, a mellrák elleni küzdelem napján magyar dokumentumfilmet láthatunk a sorozatban: Szalai Anett Mellbevágó című munkájából az derül ki, hogy sokkal bonyolultabb egészségesként problémákat megoldani, mint rákos betegként normálisan élni.

A DokuZóna sorozatban láthatunk még filmet a magyar származású ejtőernyősről, Szenes Hannáról, aki a második világháború idején a hazai zsidóság deportálása ellen küzdött, valamint további érdekes műveket a palesztin-izraeli konfliktusról vagy éppen az amerikai katonák háborús tapasztalatairól.

Az m2 augusztus végétől vasárnaponként Dokucsemegék címmel sugároz hasonló válogatást: az itt vetített darabok csupán abban különböznek a DokuZóna filmjeitől, hogy annak idején nagyobb hírverést kaptak, moziforgalmazásba is bekerültek. Így itt olyan alkotások láthatók, mint a Super Size Me, Az ellenkultúra évei, a Darwin rémálma vagy az Új Eldorádó.