9/11, terrortámadás és közelmúlt a sorozatokban

Vágólapra másolva!
Éppen hét éve, 2001. szeptember 11-én történt a World Trade Center elleni terrortámadás, mely alapjaiban változtatta meg az amerikaiak világképét. Az ikertornyok összeomlását a világ számos televíziója közvetítette annak idején, és azóta is számos dokumentumfilm, illetve fikciós alkotás született az eseményről.
Vágólapra másolva!

2001. szeptember 11-én két repülőgép csapódott a World Trade Center tornyaiba - az eltérített gépek utasaival és a mentés közben az épületben rekedt tűzoltókkal együtt körülbelül háromezer ember vesztette életét, de közben a Pentagont is tmadás érte. Az esemény hatása igen nagy volt, hisz gyakorlatilag máig meghatározza a világpolitika alakulását, az amerikai történelemben, világképben pedig óriási fordulatot hozott.

Ennek mechanizmusába most inkább nem mennénk bele, a történteket bőven elemzi helyettünk például a téma leghíresebb feldolgozója, Michael Moore, aki egyszersmind a Bush-rendszer legfőbb bírálójának (vagy talán fizetett ellenzékének) számít. A konkrétan a 9/11-ről készült filmek közül valószínűleg az ő alkotása a legismertebb, mely a Fahrenheit 9/11 címet viseli.

Mi azonban tévés adaptációkkal foglalkozunk, aminek legkézenfekvőbb módja pedig nem más, mint az eredeti helyszínen, a tragédia idején készült felvételek közreadása. Ez igen hamar meg is történt, hisz miután - helyi idő szerint - 8.46-kor az első gép becsapódott az északi toronyba, a tévések rögtön kivonultak a helyszínre, és a második, 9.03-kor történt ütközést már több csatornán élőben adták.

A felvételek nyomán - és New York egykori polgármesterének, Rudolph Giulianinak a javaslatára - készült el az eseményeket feldolgozó, első dokumentumfilm is. A mű tulajdonképpen csak egy hatásosan összevágott jelenetsor, amely tizenhat tévéállomás és száztizennyolc amatőr videós eredeti felvételeit tartalmazza. A filmet az RTL Klub is bemutatta, Amerikai tragédia - A 2001. szeptember 11-i terrortámadás emlékére címmel.

Az emlékek soránál azonban hatásosabb (legalábbis a nézők számára sokkal jobban átérezhető), ha egyetlen emberen, konkrét helyzeten keresztül láthatjuk a tragédiát. Ez történik például a Naudet fivérek dokumentumfilmjében (9/11 - A Világkereskedelmi Központ utolsó napja), melyben saját történetüket tárják a közönség elé.

Az ominózus napon a testvérpár éppen a New York-i tűzoltók mindennapjairól forgatott egy riportot, amikor az általuk filmezett őrsöt riasztották a World Trade Centerhez. A két Naudet kamerájukkal felszerelkezve követte őket, akkor még nem sejtve, milyen látvány fogadja majd őket. Az élet aztán egy személyes, dramatikus fonalat is beleszőtt filmjükbe, hisz a testvérek más-más helyszínen forgattak, és amikor a megrongálódott tornyok összeroskadtak, mindketten halottnak hitték a másikat.

Sony Pictures

Denis Leary a Ments meg! tűzoltójaként

Természetesen sok film foglalkozott és foglalkozik a terrortámadás hátterével is, melyet mind a mai napig nem sikerült meggyőzően tisztázni. Az előzményeket és körülményeket vizsgálja például a magyarul A terrorizmus árnyékában címet kapott sorozat is, amely a rengeteg - olykor egymással ellentétes - információ közül próbálja kihámozni az igazságot.

Ha nem létezik, ki kell találni

A téma persze fikciós alkotásokban is megjelenik, elég csak mondjuk a Ments meg! című sorozatra gondolni, amely egy tűzoltóállomás mindennapjait mutatja be a 9/11 után. Az őrs tagjai részt vettek a mentésben, négy társuk oda is veszett a terrortámadás idején - az ezzel járó traumát az életben maradtak különféle módokon próbálják meg feldolgozni, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Arra is láthattunk példát, hogy a 2001. szeptember 11-én történteket egy már futó sorozatba fonták bele. Ez történt például az 1999-ben indult Harmadik műszak-ban, amely amúgy is a New York-i rendőrök, mentősök, tűzoltók mindennapjait mutatja be. A széria hősei számos veszélyes kalandot átéltek, így a szeptember 11-i terrortámadáskor sem hiányozhattak a "frontvonalról".

South Park Studios

A fiúk meg akarják tudni az igazságot a 9/11-ről

A 9/11 megjelenik Az elnök emberei-ben is: a 2001. októberi, harmadik évad nem az eredetileg tervezett résszel, hanem egy direkt erre az alkalomra írt epizóddal kezdődött. A politikai sorozat szándékosan nem említi az ikertornyokat vagy a repülőket, "csupán" egy terrorriadót jelenít meg, melynek során egy látogatócsoport is bennreked a Fehér Házban - ez pedig remek alkalom egy kis moralizálásra, arra, hogy belássuk, nem minden muzulmán terrorista.

2001. szeptember 11. a 24-be is beleszólt, hiszen a sorozat az év novemberében indult az Egyesült Államokban. A történet egy elnökjelölt elleni merényletről szól, így egy repülőgép felrobbantása is szerepelt volna benne. A robbanás külső képeit azonban - kegyeleti okokra hivatkozva - inkább kivágták a kész verzióból.

A terrortámadás marginálisan olyan sorozatokban is megjelenik, amelyek teljesen más műfajt képviselnek: így például a Jóbarátok is New York lakosainak ajánlotta szeptember 11. után kijövő részét, a South Park-ban pedig Kyle próbálja kinyomozni, hogy ki áll a 9/11 hátterében.

Hol volt 2001 szeptember 11-én? Milyen emléke van a terrortámadásról? Írja meg!