A kockafejek titkos támadása

Vágólapra másolva!
A sorozatokban szereplő kockafejek híven követik a korai Bill Gates-es sztereotípiát. Vastag szemüveg, lenyalt haj, érthetetlen szaknyelv és a kezükhöz ragadt billentyűzet. Titokban azonban az évek során a hős segítőjéből főszereplővé léptek elő.
Vágólapra másolva!

Klasszikus kockafej (nerd, geek) Clark Kent, Superman fekete szemüvegkeretes alteregója, aki valljuk be, talán érdekesebb karakter is, mint a kriptoni. Újságíróként dolgozott, hisz a klasszikus Superman sorozatok még a számítógépek megjelenése előtt íródtak. Az első Superman-sorozat, Superman kalandjai, 1952 és 58 között futott, 104 részen át, George Reeves főszereplésével. Pár rajzfilmsorozat után 1993-ban jött Lois és Clark: Superman újabb kalandjai, amiben Teri Hatcher játszotta Lois Lane-t és Dean Cain a riportert. A sorozat 1997-ig volt adásban. 2001-ben pedig képernyőre került a Smallville, ami Clark Kent tinédzser éveit mutatja be, viszont ebben a sorozatban a szemüveges kockafej helyett jóképű, csajozós tiniként mutatják be Clarkot.

Az a műfaj, amelyben nerdeket mindig is szerepeltetni kellett, a sci-fi, hisz valakinek meg kellett oldania a warp-ugrásokat, tárcsáznia kellett a csillagkaput, meg kellett javítania a főgenerátort. Az űrutazó kockafejek legérdekesebb tagja talán a Csillagkapu Samantha Cartere, hisz ebben a sorozatban egy nőre osztották a technikai kockafej szerepét, aki elméleti asztrofizikából diplomázott. Jack O'Neill (akit a korábban McGyverként nagyon is találékony technikus Richard Dean Anderson játszik) ráadásul bele is szeret a szerepe szerint nála sokkal okosabb nőbe. Hogy a szőke zseninő figurája mennyire hiteles, az más kérdés. Érdekesség, hogy a sorozatban van még egy okoska, Jackson, aki a tudós kockafejet jeleníti meg. Ő a nyelvész, a Csillagkapu titkának megfejtője, aki szemüveget is hord. Néha. Amikor épp nem akcióhőst játszik.

A tévés kockafejek evolúciója akkor indult fejlődésnek, amikor a számítógép elé lehetett őket ültetni. Listánkból kihagyhatatlan például a kilencvenes évek második felének három híres kockafeje, az X-akták Magányos Harcosai, akik a számítógépezés mellett összeesküvés-elméletekkel foglalkoznak. A fekete keretes szemüveg, a heavy metálos pólók és a hosszú haj az ő kelléktárukban is megtalálható. De ők még csak Scully és Mulder fegyverhordozói, segítői. A kockafejek reneszánsza igazából akkor jött el, amikor a Helyszínelők-höz hasonló tudósokkal foglalkozó sorozatok népszerűvé váltak. Előtörnek a tudós kockafejek, a rendszergazdák, sőt egyre több női szereplőt is találunk a nerd szerepében.

Shakespeare és a bűnös hajszál

A leghíresebb tudós-kockafej talán Gil Grissom, aki a Las Vegas-i helyszínelők (CSI) éjszakai műszakos csoportjának vezetője. Ő nem a számítógépek nagymestere, inkább a bogarak érdeklik, viszont sok kockafej-tulajdonságot felvonultat. Kívülálló volt a középiskolában, az egyetemen furcsa pénzszerzési módokkal fedezte szokatlan hobbijait, ökölvívómeccsekre járt, hogy horzsolásokat tanulmányozhasson. Az egyik részben felsorolja Lady Heathernek a hobbijait: "Olvasok, bogarakat tanulmányozok, és néha hullámvasutazok is". A kiterjedt irodalmi műveltség a tudós-kockafejeknél a számítógépes nyelv nagyfokú ismeretét helyettesíti. Grissom gyakran idéz Shakespeare, Keats és Thoreau műveiből. Kora és beosztása miatt Grissom apafigura kockafejnek is tekinthető.

Forrás: [origo]
Gyilkos elmék

A Gyilkos elmék-ben a kockafej karaktert két részre osztották: a hiperintelligens tudósképű lett dr. Spencer Reid. Egy géniusz, aki 12 éves korában már leérettségizett, és szinte végtelen adatmennyiséget tud megjegyezni - gond nélkül idéz például középkori költeményeket. Hosszú haja és jellegzetes kardigánjai jelzik vizuálisan, hogy okoska. A számítógépes kockafej pedig egy nő lett. A szőke hajú, teltkarcsú számítógépes technikus, Penelope Garcia eredetileg egy részben szerepelt volna, de a sorozat producerei, szereplői és a nézők annyira megszerették, hogy a profilozó FBI-osok csapatának kihagyhatatlan tagja lett. Penelope Garcia furcsa, kihívó ruhákat hordhat, sőt, talán egyetlen telt színésznőként komoly romantikus szálat írtak rá. Penelope és Derek (Sherman Moore) flörtölése a sorozat legvidámabb jelenetei közé tartozik, sőt, a technikuslány a harmadik szezonban egy hús-vér barátot is kap a forgatókönyvírók jóvoltából (aki persze kockafej), és kapcsolatuk az erotikus elemeket sem nélkülözi.

A szintén két kockafej főszereplőt tudhat magáénak az NCIS, ahol Timothy McGee és Abby Sciuto karaktere megjeleníti a számítógépes és a tudós kockafej figuráját is. McGee és Abby gyakran bonyolódnak hosszas számítógépes magyarázatokba, amíg főnökük, Gibbs ügynök le nem hurrogja őket, hogy beszéljenek már érthetőbben. McGee az anti-macsó, akit macsó kollégája, Tony DiNozzo gyakran hív McGeeknek. Abby főleg ruházatában különbözik a többi sorozat kockafejétől. Gótikus ruhákat hord, teli van tetoválásokkal, és sokkal többet érintkezik (fizikailag) a többi szereplővel, mint a legtöbb nerd.

Reality és sorozat

A kockafejek előretörése akkor csúcsosodna ki; ha egy számítógépes zseni, persze kardigánban és vastag keretes szemüvegben vezetne egy akciócsoportot, aminek a célja a világ megmentése. Bár az akcióhős számítógépguru egyelőre még lehet, hogy oximoron.

A kockafejek evolúciójának külön ágát jelentik azok a sorozatok, amelyek a geekek belső világát igyekeznek bemutatni. Míg az amerikaiak egy valóságshow-val próbálkoztak a Szépség és a Kockafej címmel (The Beauty and the Geek), ahol a csinibabák próbálták stílusváltásra kényszeríteni a fiúkat. Az Egyesült Királyságban viszont felkarolták az életvitelüket. Egy egész sorozatot hoztak létre nekik Kockafejek (The IT Crowd) címmel, ami itthon is látható. Talán az angolok humorához jobban is passzol a Reynholm Industries londoni irodaházának alagsorában dolgozó komputerrészleg furcsa élete. A szitkom igyekszik a kockafej sztereotípiákat teljes mértékben kihasználni. Roy például gyorséttermi kaján él, imádja a képregényeket, Moss pedig nem csak a komputerekhez, hanem a kémiához is ért, az anyjával él, és persze nem érdeklik a sportok. A komédia továbbra is népszerű, idén szeptemberben már a harmadik évadját forgatják. Azonban nem biztos, hogy egy hasonló sorozat Amerikában ugyanilyen népszerű lenne.

Kapornaki Anikó