Bélát itt ne keressék, elköltözött rég

Vágólapra másolva!
Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, tartja a mondás, és ez igaz a filmek és természetesen a tévésorozatok világára is. Főleg a népszerű, a legkommerszebb filmek kapcsán szokott folyni össznépi bakivadászat, azonban sajnos ez nagyon sokszor kimerül a kontinuitási zavarok fellelésében, pedig ha egy jelenetet többször vesznek fel, több kamerálllásból és később megpróbálják a különböző időben felvett, 99%-os egyezést mutató anyagokat összevágni, akkor óhatatlan a hiba. Azonban szerencsére (vagy a készítők szempontjából sajnos) más típusú hibák is akadnak, néha eltűnik egy szomszéd, néha más a neve, vagy épp barnán tér vissza, valami időugrás miatt.
Vágólapra másolva!

A sorozatok fekete könyvébe minden apróságot fel szoktak jegyezni, hogy ne lehessen efféle gond, sőt, külön erre a célra kijelölt forgatókönyv-felülvizsgálók (script supervisorok) dolgoznak a szériákban, hogy minden, ami képernyőre kerül, megállja a helyét, előkereshető legyen egy pillanat alatt. De hiba még így is becsúszik olykor: ezekből szemezgettünk, pár nevesebb sorozatot megemlítve.

Jóbarátok

A New Yorkban játszódó sorozat egyik főszereplője, Joey, a Los Angelesben forgatott Életünk napjai című szappanopera forgatására járogatott, és hamar megtette az utat. Ha ez nem is, az mindenféleképp szemet kell, hogy szúrjon, hogy Ross Geller karaktere egyszerűen képtelen öregedni. És most nem arról van szó, hogy az őt alakító David Schwimmer arcán egyik évadról a másikra nincs több ránc, hanem arról, hogy a 3. és 5. évad között Ross 29 éves marad. A 3. szezonban ugyanis, amikor Chandler csokis tejjel kínálja, azzal hárítja el az itókát, hogy ő már 29 éves, ezzel szemben az 5.-ben, mikor megpróbál kibékülni Emilyvel, azon sopánkodik, hogy ha nem sikerül, akkor 30 éves kora előtt bizony másodjára is el fog válni. És ezúttal, a Jóbarátok esetében nem az a tipikus sorozatos helyzet forog fenn, hogy egy évad kevesebb, mint egy évet ölel fel, hiszen a többi főszereplő csodával határos módon öregszik. A jelenségre természetesen egy megoldás lehetne, ha Ross a születésnapjait számlálná és február 29-én született volna. Monica lakásából a kilátás is változik olykor, de tudjuk, semmi nem állandó.

Buffy, a vámpírok réme

Általában azon senki nem akad fenn, hogy a sorozatszereplők együtt öregednek a színésszel, talán csak a gyerekszereplőknél látványos a fejlődés. A Buffy karaktereire is igaz ez a megállapítás, azonban egy dolog mégis látványos bakinak tűnik, amit persze nem nagyon lehetett nagyon kivédeni. Angel karaktere ugyanis vámpír, tehát egy cseppet sem öregszik. Azonban az őt alakító David Boreanazon meglátszik a kor, hiszen első epizódját 1997-ben játszotta Angelként (ekkora a színész 28 éves volt), míg utoljára 2004-ben tűnt fel a karakter bőrében (immáron 35 évesen), s bár Boreanaz nagyon jól tartja magát, a gimnazista lány egykori szerelmén azonban látszanak az aprócska, öregedésre utaló jelek, amik azonban egy vámpírnál megengedhetetlenek. Ilyen körülmények között már fel sem tűnik az embernek, hogy volt olyan epizód, melyben a klasszikus hibát követték el a készítők: miszerint egy 1955-ös flashbackban a két szereplő egy olyan számra (I Only Have Eyes For You) táncol, mely hivatalosan csak 1959-ben jelent meg.

Will és Grace

A sok éven át tartó sikersorozatok esetében a készítők nem csak apróságokat hajlamosak elfelejteni, hanem fontos eseményeket is. Persze ez a jelenség magyarázható azzal is, hogy egy sorozat írógárdája nyolc év során meglehetősen sok változáson megy keresztül. Egy rajongónak akkor is furcsa volt hallani, hogy a 3. évad 8. epizódjában láthatjuk, hogy Will a főiskola első évében, egy hálaadáskor áll ki a világ elé azzal, hogy meleg, azonban az első évad hatodik részében Grace még azt mondta, hogy ez negyedévben történt meg, ráadásul a karácsonyi szünetben. Márpedig, ha valakinek, Grace-nek tudnia kell a pontos időpontot, hiszen a flashbackben láthattuk, hogy a "nagy kitárulkozás" Grace szüleinek a házában történt meg. Ami még furcsaságként volt megemlíthető, hogy az épületben, ahol Will lakik, a lakások elrendezése logikusan minden emeleten ugyanaz (ez látszik is a sorozatból), azonban az egyik részben a 12D lakás éppúgy a lifttől jobbra van, ugyanazon a helyen, mint Will 9C lakása.

A Simpson család

A legkönnyebben észrevehető bakikat, mint fent már volt róla szó, az esetek túlnyomó részében a véletlen szüli, és a vágás során keletkeznek. Éppen ezért különösen érdekesek azok a hibák, melyek egy animációs szériában bukkannak fel - mondjuk a Simpson család-ban. Persze, ha azt nézzük, hogy Simpsonék már a 80-as évektől a képernyőn vannak, akkor elnézőek is lehetnénk, de nem vagyunk azok. Az még felfogható érdekességként, hogy egy videón azt láthatjuk, hogy Homer megcsókolja Vegasban Nedet, ami pedig nem volt a szalagon, amikor azt először megnézték, azonban az már furcsa, hogy az egyik jelenetben, amikor Lisa majdnem elüti a biciklijével Homert, a kerékpár, ahogy továbbhalad a kép, nemes egyszerűséggel eltűnik. Persze Simpsonéknál is előfordulnak további, figyelmetlenségből fakadó hibák, amikor egy bevásárlókocsi piros fogantyúja zölddé változik, vagy amikor hirtelen egy snitt alatt Homer teli garázsából titokzatos módon minden eltűnik.

Bűbájos boszorkák

Ki tudja, talán a tinisorozatokban azért nem figyelnek oda mindig a készítők, mert azt hiszik, hogy a fiatalok kevésbé éles érzékekkel rendelkeznek - hatalmasat tévednek, s remek példa erre a Bűbájos boszorkák című sorozat, melyben számos dologgal buktak le a készítők. Többek között e szériában is elkövetik a klasszikus névváltozós hibát, ugyanis a Bűbájosok édesapja Victor az egyik részben még Haliwell vezetéknévvel jár, s kel, de pár évaddal később hirtelen Bennett lesz belőle. Ennél viszont jóval szokatlanabb a következő baki: a sorozat legelején az egyik férfi karakter meghívja az Alyssa Milano alakította Phoebet egy Martinire, viszont az 5. évadban Cole, aki meglehetősen jól ismerte akkortájt Phoebet, kijelenti, hogy Phoebe nem szokott inni. A slusszpoén az egészben, hogy hat résszel később, az epizód végén Phoebet ismét csak meghívják inni, amire ő nem mond nemet. Talán azért, mert ismét csak Martini volt a szóban forgó ital?