Jó pénzért mennek dzsungelbe a celebek

Vágólapra másolva!
Nemsokára láthatjuk az RTL Klubon a Celeb vagyok, ments ki innen! című valóságshow-t, melyben hazai sztárok próbálnak "túlélni" az argentin dzsungelben. Ahogyan a civil változat, a Survivor külföldről származik, úgy az induló műsornak is megvan az angol elődje, sőt több más országban is megrendezték már a játékot. Lássuk, hogyan boldogultak a külföldi celebek - hátha az itthoni résztvevők is okulhatnak példájukból.
Vágólapra másolva!

A műsor brit eredetije, az I'm a Celebrity... Get Me out of Here! ez év vége felé már a nyolcadik szezonját kezdi, így rengeteg hírességet sikerült megszívatnia az ausztrál őserdőben. A résztvevők száma ráadásul egyre nőtt, hisz amíg 2002-ben, az első adásra csak nyolc jelentkező akadt, addig az ötödik évadtól kezdve már tizenkét versenyzővel zajlik a játék - az utolsó két szériában nem is egyénileg küzdöttek a sztárok, hanem két csapatban.

A produkció elég szép nézettséget ért el, a második és harmadik évad döntőit például 12,7, illetve 15 millióan figyelték, ami mindkét esetben az éppen tévézőknek körülbelül a felét jelentette. Emellett persze kritika is érte a műsort rendesen, egyrészt amiatt, hogy vadabbnak mutatja be a kihívásokat, mint amilyenek (miközben a résztvevőket a forgatás végeztével állítólag forró fürdő és vetett ágy várja egy luxushotelben), másrészt azért, mert csupa B kategóriás hírességet szerepeltet.

Ez utóbbira igazság szerint nemigen lehetne panasz, hisz nehezen tudjuk elképzelni, hogy egy nagyobb sztárnak, mondjuk Hugh Laurie-nak miért érné meg vállalni a megaláztatásokat - karrierje stabil, és valószínű, hogy az állítólagos 25 ezer fontos gázsi sem hatná meg. A műsor ellenben jót tehet a minisztároknak, és azt is bebizonyította már, hogy képes egy karriernek új löketet adni: a kilencvenes években ismert, ám mára feledésbe merült énekes, Peter André például bronzérmes lett a harmadik szezonban, a versenyt követően kiadott új dala pedig már a slágerlisták élét ostromolta.

A játék ráadásul magánéleti sikert is hozott számára, hisz a dzsungelben jött össze a Jordan néven ismert modellel, Katie Price-szal. Más szezonban is tanúi lehettünk némi flörtölésnek, ami érthető módon feldobta a műsort: rögtön az első kiadásban a ki-tudja-miről-ismert (angolban It Girlnek nevezett) Tara Palmer-Tomkinson és az énekes-színész Darren Day húzták egymást naphosszat. Az első széria többi résztvevője is ugyanilyen ismeretlen számunkra, kivéve Uri Gellert, akit azonban elsőként szavaztak ki a játékból.

A második évad is hasonló, jóformán csak hazájukban ismert hírességekkel operált, ha nem számítjuk a nyolcvanas évek újhullámos énekesnőjét, Toyah Willcoxot - a versenyt például egy volt krikettjátékos nyerte, de tévés szakács és időjárás-jelentő is akadt a dzsungellakók között. Persze mindig van azért egy-két izgalmas ember vagy helyzet, ami más országok lakói számára is érdekessé teszi a versenyzést.

Forrás: RTLKLUB

A hazai csapat egy része

A harmadik szezont (melyet egyébként Kerry Katona nyert) például a Sex Pistols frontembere, John Lydon, ismertebb nevén Johnny Rotten dobta fel, aki élő adásban "kibaszott picsáknak" nevezte a műsor nézőit, majd pár nap múlva úgy döntött, ki is száll a játékból. A punkegyüttes menedzsere, Malcolm McLaren is érdekesen viselkedett a legutóbbi évadban: még az előtt feladta a versenyt, hogy elkezdődött volna - ahhoz persze nem elég korán, hogy mást lehessen találni helyette, így az erőviszonyok kiegyenlítése miatt egy játékos csak az után csatlakozhatott, hogy a két csapatot összevonták.

Visszatérve a harmadik évadra, Rotten kiszólásán kívül meglepetést okozott az is, hogy egy atléta tízből csak kilencedik lett a versenyben, míg Lord Brocket egészen a negyedik helyig jutott - egész jól bírta a dzsungelt ahhoz képest, hogy a jelentkezési lap foglalkozás rovatába csak annyit írt, arisztokrata. A negyedik kiadásban az All Saints énekesnője, Natalie Appleton nevettette meg a nézőket, aki szinte mindentől félt az őserdőben, egyszer például ijedten kiáltott fel: "Hozzáértem egy fához!" Persze nem bírta sokáig, hamar össze is csomagolt. Második lett viszont Paul Burrell, aki Diana hercegnő komornyikja volt, így pár érdekes információt is csepegtetett a királyi családról.

Johnny Rotten megosztja gondolatait a nézőkkel:


A színészek, énekesek, sportolók mellett a brit verzióba ugyanis politikai közegből is érkeznek játékosok: az ötödik szezont például Margaret Thatcher lánya nyerte meg, a következőben pedig Tony Blair sógornője is részt vett. A játékosokat egyébként nemcsak a show-kban láthattuk, az angolok ugyanis készítettek egy I'm a Celebrity... Get Me out of Here Now! című műsort is, amely már Londonba visszatérve, egy talkshow keretében szólítja meg a hírességeket, illetve azok rajongóit.

A rendhagyó túlélőtábor ötlete más országokban is felkeltette a producerek figyelmét: készült belőle amerikai verzió (melyet Jennifer Lopez ex-férje, Chris Judd nyert meg), francia, holland és német változat - utóbbi egyik szezonjában az egykori pornósztár, Dolly Buster is részt vett, igaz, hamar otthagyta az őserdőt. Nálunk (hosszas huzavona után) Dér Heni, Falusi Mariann, Horváth Éva, Soma, Szabó Patrícia, Bárdosi Sándor, Benkő Dániel, Czene Attila, Mark, Győzike és Steiner Kristóf mérettetik meg magukat, kíváncsian várjuk, milyen sikerrel.