Kiosztották az Emmy-díjakat

Vágólapra másolva!
Vasárnap este (magyar idő szerint hétfő hajnalban) osztották ki Los Angelesben az idei Emmy-díjakat: tarolt az HBO John Adams című minisorozata, de sok elismerést gyűjtött be az Alec Baldwin nevével fémjelzett 30 Rock, illetve a Mad Men - Reklámőrültek is.
Vágólapra másolva!

Az Emmy kerek évfordulóhoz érkezett, hisz a vasárnapi gála már a 60. volt a díjátadók sorában. Az ünnepi évben a nálunk Reklámőrültek címmel vetített Mad Men bizonyult a legjobb drámai sorozatnak, míg a komédiasorozatok kategóriájából a 30 Rock került ki győztesen. A mezőny igen erős volt, előbbinek például a Lost-tal, a Doktor House-zal és a Dexter-rel is meg kellett küzdenie, utóbbinak pedig olyan vetélytársai voltak, mint az Office, a Két pasi meg egy kicsi vagy az HBO Comedyre októberben érkező Félig üres (Curb Your Enthusiasm).

Az év legjobb minisorozata az Egyesült Államok második elnökéről szóló John Adams lett, amely - az egy héttel korábban kiadott Creative Arts Emmykkel együtt - idén a legtöbb díjat, szám szerint tizenhármat zsebelt be. A legjobb színészek közt jutalmazták a címszereplő Paul Giamattit, míg a vígjátéki alkategóriában Alec Baldwin (30 Rock) bizonyult a legjobbnak. A drámai színészek közül az itthon még nem látott Breaking Bad főhőse, Bryan Cranston nyert, olyanokat utasítva maga mögé, mint Hugh Laurie vagy Michael C. Hall.

A 30 Rock női főszereplőjét, Tina Feyt is díjazták, sőt a hölgy a legjobb vígjátéki forgatókönyvért is kapott elismerést. A drámai színésznők közül Glenn Close vihette haza a díjat, aki a Kemény zsaruk után egy újító szándékú jogi sorozattal, a Damages-zel tért vissza a képernyőre. A minisorozatok színésznői között a John Adams-ben domborító Laura Linney nyert, akit korábban olyan filmekben láthattunk, mint a Truman Show, a Kinsey vagy legutóbb az Apu vad napjai.

Idén először adták át a legjobb realitynek, illetve a legjobb reality műsorvezetőnek járó díjat. Előbbi kategóriában az AXN-en is látható The Amazing Race győzedelmeskedett, míg a műsorvezetők csatáját a Survivor-t irányító Jeff Probst nyerte meg. Érdemes még megemlíteni a díjazott rendezőket: vígjátéki kategóriában az Addams Family-t és a Men In Black - Sötét zsaruk-at is jegyző Barry Sonnenfeldet jutalmazták a Halottnak a csók-ért, a drámai kategóriából pedig a Doktor House egyik rendezője, Greg Yaitanes került ki győztesen. A jelöltek és nyertesek teljes listája itt olvasható.