Kepes András különös történetei

Vágólapra másolva!
Különös történetek címmel indul Kepes új műsora. Visszatért az MTV-hez, elmondása szerint egyfelől a kedves invitálásnak, másfelől a főműsoridős ajánlatnak nem tudott ellenállni.
Vágólapra másolva!

Október 8-án, szerdán bukkan fel újfent az MTV-n Kepes András: 60. születésnapja alkalmából Gundel Takács Gábor beszélget vele, faggatja, azaz rendhagyó Desszert-re van kilátás. Ez a műsor felfogható egyfajta promócióként is ugyanakkor, mert egy hétre rá már a Különös történetek-et láthatja a tévéző.

Kepes sajtóvetítésen mutatta be új sorozatát, s egyben magyarázatot adott arra, hogyan került újfent az m1-re. Elmondta, hogy továbbra is kap néha ajánlatokat műsorkészítésre a kereskedelmi tévéktől, de azoknak inkább imázsból kellene az adott széria. "Este tizenegy órás sávba lenne száműzve a műsor, mert bár értékes, de nem vonz annyi nézőt, azaz belerondítana a nézettségbe. Az MTV-nek két ok miatt mondtam igen: egyfelől igen kedvesen hívtak, másfelől itt főműsidőt kapok, este nyolcórai kezdést. Nem arra vágyom, hogy mindenki nézze a műsoromat, de azt szeretném elérni, hogy aki szeretné, az nézhesse rendes időpontban" - fejtegette. Korábban, mikor az RTL-en készítette a Világfalu-t, akkor is elmondta, hogy "közszolgálati alkatnak" tartja magát, de egykoron konfliktusa volt az MTV-vel, azért kellett távoznia.

Nem pedagógiai céllal állította össze a történeteket, inkább az érzelmekre akar hatni. Többször visszatér ahhoz a gondolathoz, hogy "csak akkor érted meg magad, ha mások értékrendjét is megismered, elfogadod", ugyanakkor mesél gyerekkoráról, dél-amerikai, illetve az arab világban eltöltött évekről: ha azt akarta, hogy elfogadják, neki is el kellett fogadni a helyieket, fenntartások nélkül.

"A kereskedelmi tévék főképp licenceket használnak, mi viszont saját műsorban, saját stílusban gondolkodtunk. A mozit, a televíziót és a dokumentumfilmet szerettük volna ötvözni úgy, hogy szembenézhessünk saját történelmünkkel, hogy megszabaduljunk pár előítélettől" - magyarázta, hozzátéve, hogy szándékosan harmincéves kor alatti kollégákat választott a stábba, olyanokat, akik filmes szakra és nem televíziósra járnak.

Kepes szerint ők friss szemlélettel bírnak, más dolgokat látnak meg, más ritmusban dolgoznak, ráadásul rajtuk keresztül tesztelhette a témákat: valóban olyan érdekesek ezek a harminc alattiaknak, mint az ötven fölöttieknek? A műsorgazda bízik benne, hogy igen, így vette elő Eduardo (a Chico című film is róla szólt) sztoriját, aki született bolíviaiként a délszláv háborúban harcolt a horvát sereg tisztjeként, vagy így kerítette elő Horthy Miklós unokáját is.

A Különös történetek-ből hat felvétel már megvan, három előkészítés alatt. Akadt olyan film, amely miatt három országba is el kellett utazni, így a forgatás sem ment mindig könnyen. Az MTV 14 részt tervez egyelőre, hatot ad le ősszel, a többit csak 2009 elején tűzi műsorra.