Sokkal több a meleg és leszbikus karakter a tévében

Vágólapra másolva!
Egyre több meleg karakter tűnik fel az amerikai (itthon fél-egy éves késéssel bemutatott) főműsoridős sorozatokban: idén már tizenhatan vannak.
Vágólapra másolva!

Elégedetten nyugtázta a napokban a The Gay & Lesbian Alliance Against Defamation nevű szervezet, hogy 2008 őszére az amerikai, országos tévécsatornákon vetített főműsoridős sorozatok egyre több meleg karaktert szerepeltetnek. Idén már 16 meleg és leszbikus figura volt az esti szériákban, ami több mint a kétszerese annak, amit tavaly lehetett megfigyelni. A főműsoridős sorozatok állandó szereplőiről van szó, nem pár mondatot kapott statisztákról: idén 2,6 százalékuk, tavaly 1,1, 2006-ban pedig 1,3 százalékuk volt meleg vagy leszbikus karakter.

A csatornák közül a Fox öt, az ABC hét meleg karaktert is fel fut mutatni a legfontosabb, legnézettebb sávban sugárzott sorozataiban, a CBS-en viszont hiába számoltak össze 126 állandó szereplőt, egyik sem leszbikus, meleg, biszex vagy transzszexuális.

A GLAAD fontosnak tartja, hogy megfelelő arányban legyenek meleg és leszbikus figurák a képernyőn, mert szerintük ez is segíti társadalmi elfogadásukat. A négy éve rendszeresen elvégzett vizsgálatuk a visszatérő mellékszereplőkre is kiterjed, tavaly 13, idén 19 olyan meleg vagy leszbikus karaktert számoltak össze, akik hol eltűnnek pár részre, hol feltűnnek egy-két epizódra a sztoriban.