Az elmúlt évek durva tévés bukásai

Vágólapra másolva!
Múlt héten nyilvánvalóan megbukott a Cápák című, jobb sorsra érdemes vetélkedő a TV2-n, csütörtökön néma csendben kihúzták a műsorrendből, és a Szellemekkel suttogó bukkant fel helyette. Ugyanazon az estén a napokon át promózott, ismert neveket egybegyúró XXL hasalt hatalmasat, ami azért meglepő, mert minden nagyobb show legalább elsőre tisztes eredményt szokott hozni. Emlékezetes bukták a közelmúltból.
Vágólapra másolva!

Nagyjából a napi valóságshow-k második szériája környékén fordult a kocka, mikor a Való Világ 2. az RTL Klub kinyírta a ráérősen, hetekkel később elkezdett Big Brother-t második szériáját: azóta általában az RTL uralkodik célcsoportban és főműsoridőben, a TV2-nek pedig mindig futnia kell az eredmény után: mire épp felszínre jutna s levegőt venne, a rivális lenyomja a víz alá.

Ilyenkor kerülnek elő olyan sikeres formátumok, mint a Pókerarc, A széf vagy a Celeb vagyok, ments ki innen! - utóbbi két hete veri folyamatosan az Aktív-ot és a Jóban Rosszban-t. A megújulás kényszere tehát állandó a TV2-nél, miközben az RTL Klub ritkán nyúl bele drasztikusan a műsorstruktúrába, mert nincs rá oka, hiszen a nézettségi listák élvonalában tanyázik rendre a Barátok közt, a Fókusz, a Cobra 11, az Esti Showder, vagy a már említett celebeket szívató reality.

Bukás pedig akadt jócskán, főképp a TV2-nél, de az RTL Klub és a Viasat3 sem volt mindig boldog az AGB Nielsen nézettségi görbéit vizsgálgatva. Nézzünk néhány gyötrelmes buktát a közelmúltból!

Forrás: [origo]

Egy rém rendes család Budapesten

Az 1987-ben indult, négy Golden Globe-díjat nyert, 260 epizódot megélt Egy rém rendes család magyarítása igen vakmerő lépésnek tűnt már a terv bejelentésekor is. A Szervét Tibort vagy Szabó Győzőt is felvonultató szitkom 2006 őszén igen haloványan szerepelt, ami nem nagy csoda, hiszen Magyarországon a máshol rekordnézettséget elérő Jóbarátok sem ostromolta a listák csúcsát, és a hazai szituációs komédiák (Família Kft.) is addig arattak, míg nem volt sok rivális csatorna. A franchise bukott hamar Angliában és Németországban is, és hiába honosították a tipikus amerikai szériát, már az első rész nézettségével is bajok voltak. ide-oda pakolta a csatorna, szinte rejtegette, majd a végén 291 ezer néző figyelte azt, amitől 1,5 millió rajongót vártak.

Mitől lett volna jobb?

Ha nem látjuk az eredetit, és nyolc-tíz évvel korábban érkezik. Még így is több poén volt benne, mint a Limonádé-ban vagy a Teá-ban, a korábban elhasalt pannon szitkomokban - igaz, ezek mind importból származó tréfák voltak.

Forrás: [origo]

Egy a 100 ellen

2007 februárjában rukkolt elő a TV2 az Egy a 100 ellen című monumentális vetélkedővel, melynek egyetlen, ám igen nehéz feladatot szánt a csatorna: győzze le a Barátok közt című, évek óta masszívnak tűnő, komolya rajongótáborral bíró szappanoperát. A küldetés olyannyira nem sikerült, hogy csak az első adásnapon volt sikeres a formátum, utána rendre alulmaradt Berényiékkel szemben, sőt, 2007 őszére Sváby már nem volt ügyvezető igazgatója az Interaktívnak, elveszette pozíciót a TV2-nél. Azt utólag már nehéz megállapítani, mire ment volna a vetélkedő egy másik műsorsávban, ha nem a nagy favorittal kell mérkőznie minden este - de mivel egy igen drága műsorról volt szó, nyilván nem lehetett ellőni vasárnap délután, ennek főműsoridőben kellett futnia.

Mitől lett volna jobb?

Ha az Áll az alku-val többször Berényit verő Gundel Takács Gábor nem hagyja ott a TV2-t, és nem szerződik az MTV-hez, akkor ő vezette volna ezt a vetélkedőt. Svábynak a Nem a te napod sem állt túl jól, de ebben a vetélkedőben az internetes fórumok látogatói szerint ő volt a gyenge láncszem.

Forrás: [origo]

Ötökör

Régen volt, de máig fáj: 2005 komor őszén egy adást ért meg az RTL Klubon az Ötökör című produkció, melyet egyfajta magyaros Jackass-nek szántak. Ganxsta Zolee mellett Sámson, Steve, Big Daddy Laca és Raga, a Machine House dobosa voltak a főszereplői a műsornak, melyet nyilván örömmel készítettek, ám a nézők már nem szerették annyira, célcsoportjában csak 28. lett az adott héten, ami új, promózott műsornál igen gyér eredmény. Az RTL-t csak azért lehet dicsérni, hogy hamar felismerte, hogy ez melléfogás, nem hagyta tovább képernyőn az imázst is romboló műsort.

Mitől lett volna jobb?

Semmitől. Menthetetlen volt. A szebb jövőt álmodó, de csúnyán ébredő Kartel zsörtölődő és dacos közleménye szerint (melyben a szintén gyalázatos Bajkeverők-et vették elő, elrettentő példaképp) a 18-29-es csoportban jó volt a nézettség, de ez a fajta műsor a Cool tévén él meg éjfélkor, nem főműsoridőben az RTL-en.

Forrás: [origo]

Okosabb vagy, mint egy 5.-es?

Már a plakátokkal is baj volt, mivel nem volt vessző a kérdésben, a számjegy mögé nem került pont, azaz a kritikusok hetekkel a műsor előtt temették a TV2 heti vetélkedőjét, mondván, ha erre nem figyeltek, akkor trehány munka van mögötte. Hiába tette be a csatorna az egyik legnépszerűbb arcát, a többgyermekes Till Attilát műsorvezetőnek, és hiába heti dózisokban adta a műsort, hogy ne égjen ki korán, a vetélkedő alacsony számokat szállított, a stáb pironkodva nézte az adatokat, mint bukott kisiskolás az ellenőrzőt.

Mitől lett volna jobb?

Két dologtól. Sokkal érdekesebb kérdéseket kellett volna belebiggyeszteni, mert hosszabb távon senki nem jön izgalomba attól az információtól, hogy a legtöbb rózsafaj öt sziromlevéllel bír. A kérdések tehát sokszor elképesztően érdektelenek, a kisgyerekek viszont tudálékos, okoskodó ifjak, igazi pedálgépek voltak: sokan szeretnének ilyen olvasott, művelt gyerkőcöt, de a műsorba jó lett volna pár vásott csibész, kis gazember is.