Linda mulatságos, Petrocelli kamu

Vágólapra másolva!
A valódi nyomozók nem nagyon szeretik a bűnügyek felderítéséről szóló tévésorozatokat, tévéfilmeket, annak ellenére, hogy néha leülnek a készülék elé, hogy megnézzék Bordás-Stohlt a Tűzvonalban újabb részében, netán mérgelődjenek A helyszínelők-ben látott csodaszerkezetek láttán. Derzsy Péter rendőr alezredest kérdeztük a fikció és a valóság közti különbségről.
Vágólapra másolva!

Sokan sejtik, még többen tudják, hogy egy-egy rendőri akció nem úgy zajlik egészen pontosan, ahogy a tévében látható. A sorozatok jók arra, hogy növeljék a lelkesedést egy-egy szakma iránt, hogy tippeket adjanak bűnöző hajlamú embereknek, mit tegyenek, hogyan, és milyen hibákat ne kövessenek el, de közben a valóság hiteles ábrázolása nem sajátja az amerikai krimiknek.

Derzsy Péter rendőr alezredes, a Veszprém Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője a visszásságokról szólva megjegyezte, hogy ellentétben a sorozatokban látottakkal, a nyomozást vezető tiszt soha nem szab meg időhatárt, például 48 órát a rendőröknek egy-egy intézkedésre, az állásából felfüggesztett rendőr soha nem kezd saját szakállára magánnyomozásba, a szomszédos országok szervei pedig soha nem küldenek egymáshoz egy-egy különleges feladattal megbízott nyomozót. "Én sosem kérek semmit 48 órán belül, mert pontosan tudom, a kollégáknak melyik feladatra mennyi időre van szükségük. A felfüggesztett rendőr nem tud hatékonyan dolgozni, mert nem fér hozzá az adatokhoz, ráadásul inkább azzal foglalkozik, hogy új munka után nézzen. A bűnüldöző szervek gyakran dolgoznak együtt, ám az nem szokott előfordulni, hogy egy-egy híres nyomozót 'kölcsönkérjünk' egymástól" - sorolta a szakember.

"Nem mindegy, hogy a tévében olyan sorozat megy, amelyik a nyomozás szellemi vagy a háttérben folyó technikai tevékenységére koncentrál" - mesélte az [origo]-nak Derzsy Péter. "Nem szeretek krimit nézni, mert mese, távol áll a valóságtól. Ráadásul a társaságom sem kedveli, hogy állandóan közbeszólok, véleményezem a cselekményt vagy idegeskedem. Szerintem egy gyakorló detektívnek sokkal érdekesebb a szellemi tevékenységről szóló sorozat, mert a technikai részletek sajnos nagyon távol állnak a valóságtól. Olyan például nem létezik, hogy percekkel a gyilkosság után megvan az eredmény a laborban."

Forrás: Red Dot
Forrás: Red Dot

Columbo jöhet, Dr. Csont nem

"Ha valakit magam mellé vennék egy nyomozás során, akkor hamar elunná magát, mert ez a munka nem más, mint egy klasszikus, matematikai logikai játék: mozaikrakás, a tények, adatok, információk egymás mellé pakolása úgy, hogy a legkisebb hézag se maradjon köztük" - ecsetelte a nyomozó, aki a Columbo-filmeket bármikor szívesen megnézi, hiszen azok a nyomozás legizgalmasabb részét mutatják be a nézőknek. "A Columbo nyomozástaktikailag hű a valósághoz, nem úgy, mint a technikára koncentráló Helyszínelők vagy a Dr. Csont, amelyek számomra nézhetetlenek. Az utóbbi sorozatok valós szituációkra épülnek, a nyomozók valóban sokat dolgoznak együtt a laborral vagy a különböző szakértőkkel, de nem így. Olyan egyszerűen nem létezik, hogy három gombnyomással megszűrök hárommillió embert, és a gép néhány adat alapján három gyanúsított képét dobja ki, amelyek között természetesen ott van az elkövetőé is. Persze léteznek modern arcfelismerő rendszerek, amik fotók, videofelvételek alapján segítik a munkánkat, de nem a semmiből, csak úgy."

A rendőr alezredes a szakértőkkel folytatott közös munka kapcsán kitért arra a konkrét esetére, amikor egy gyilkosság áldozatának családja a Médium című sorozat főszereplőjéhez hasonló különleges képességekkel rendelkező személyek segítségét kérte a tettes megkereséséhez. "Mi nem hiszünk a médiumoknak, a halottlátóknak vagy a vesszővel a földben elásott áldozatot keresőknek, de megkértük a családot, hogy tájékoztassanak minket saját kutatásuk eredményeiről. A kapott információt aztán szépen sorban le is ellenőriztük, de soha semmi nem stimmelt, nem jutottunk közelebb a megoldáshoz. Csak az igazságügyi szakértők véleményét fogadhatjuk el, és szükség is van a munkájukra. Sokszor különleges szakértőket is alkalmazunk: egy esetben például egy radiológus segítségével röntgeneztük a földet, mert tudtuk, hogy a területen bűncselekmény áldozatát ásták el."