Szebeni István: Aktív után híradó

Vágólapra másolva!
Híradót vezet rövidesen a Duna tévénél Szebeni, aki örül annak, hogy nem kell naponta a nézettség miatt izgulnia, hogy nincsenek kötelező megjelenések, hogy nem kell tudnia, melyik partiarc mit tett előző este, hogy nyugalom veszi körül.
Vágólapra másolva!

Szebeni Istvánt a Magyar Televízió Híradó-jában ismerhették meg a nézők a kétezres évek elején, de a legtöbben a TV2 Aktív című műsorának műsorvezetőjeként jegyezték meg a nevét. Szebeni hat évet töltött a kereskedelmi csatornánál, ám idén hangos viták közepette elhagyta a TV2-t, s rövid szünet után októberben a Duna tévé stábjához csatlakozott. A közszolgálati csatornán jelenleg a naponta jelentkező TÉRkép című műsorban látható, novembertől pedig a Duna Tv híradóját is vezeti.

Hogyan érzi magát annyi év kereskedelmi televíziózás után egy közszolgálati csatornánál?

- Hát, annyira jól, hogy nem is lehet elmondani. Nagyon élvezem, hogy nem kell remegnem a nézettség miatt. Nincsen rajtam az a hatalmas nyomás, hogy csak a nézettség számít, és az alapján értékelik a teljesítményemet. Pedig az, hogy mennyien néznek egy-egy műsort, amit én vezetek, nem csak rajtam múlik. Ettől függetlenül szeretettel gondolok vissza azokra, akikkel nap mint nap dolgoztam. Nem tudom,és nem is akarom kitörölni az együtt töltött éveket.

Nagyon megváltozott az élete?

- Igen. Most nyugi van. Nincsenek kötelező megjelenések, kemény szerződési feltételek. Teljesen más életet élek, ez való nekem.

A TÉRkép távolról sem hasonlítható össze az Aktív-val. Könnyű volt az átállás?

- Persze. Ez a műsor is élő, minden hétköznap este fél hétkor kezdődik, csak éppen egy komoly külpolitikai magazin. Rendszeresen kapcsoljuk Londont vagy Brüsszelt, Washingtont, szóval itt olyan emberekkel beszélgethetek, akiktől tényleg tanulhatok. A TV2-nél burokban éltem, mert számomra, az Aktív műsorvezetésével sajnos beszűkült a világ. Most úgy érzem, újra kinyílt, mert az élet nem abból áll, hogy a partiarcokkal mi történik. Ráadásul én soha nem is voltam igazi partiarc. Persze azt nem tagadom, hogy hat éve az Aktív is nagyon izgalmas kihívásnak tűnt, de ma már valahogy nem érdekel Britney Spears bugyijának a csipkéje. De ez megint nem azt jelenti, hogy ott ne lettek volna érdekes riportok.

Ha nincs ez a nagy felfordulás az Aktív körül, akkor is váltott volna?

- Ez az, hogy nem. És itt nem zsíros fizetésről beszélünk. Magamtól biztosan nem változtattam volna, a TV2-s szerződésem miatt nem is lett volna egyszerű. Nem mertem volna ugrálni, és bele is törődtem abba, ahogyan az Aktív-nál dolgoztunk. Nem könnyű onnan kibillenni, de a viták, a balhé felébresztett. Hibásnak érzem magam, hogy nem léptem magamtól. Már rég kellett volna, csak betokosodtam. Nem köptem bele abba a tányérba, amelyből etettek, egész egyszerűen csak rosszul esett, hogy nem bíztak bennem. Örülök neki, mert most újra van kihívás, cél az életemben. Hangsúlyozom, az, hogy most a Duna tévénél dolgozom, nem kényszer- vagy szükségmegoldás, hanem lehetőség.

Még mindig harcol a bulvársajtóval?

- Nem, mert tudom, hogy nekem nincs miért védekeznem. Volt idő, amikor minden energiámmal azon voltam, hogy mindenki higgye már el végre, hogy igazat mondok. De most úgy gondolom, csak az az ember védekezik, akinek van miért. Nekem nincs takargatnivalóm. Annyi végkielégítést kaptam, amennyi hat év után per nélkül, békében járt volna bárkinek. Van egy negyedik emeleti panellakásom meg egy középkategóriás autóm - minden simli nélkül ezt szedtem össze hat év alatt. Nem iszom, nem dohányzom, nem vagyok balhés - akármit állítanak is rólam az újságokban. Most már körülbelül egy hete nem írtak rólam semmit, ennek nagyon örülök. Nem akarok többé bulvársajtót. Nem akarom többé bebizonyítani, hogy rendes, normális ember vagyok. Mindenki azt gondol, amit akar. A rosszindulatot, irigységet pedig úgysem lehet legyőzni. Dolgozni szeretnék békességben.

Mit vár a jövőtől? Marad a csatornánál, vagy ez csak egy állomás?

- Hosszabb távú terveim vannak a Duna tévénél, és szeretném bebizonyítani, hogy nem véletlenül kerültem ide. Rengeteg tanulnivalóm van. Egyébként itt hamar befogadtak, szeretnek, és az sem titok, hogy kicsit azért is vettek ide, hogy közösen változtassunk egy-két dolgon a csatornánál.

Szerepi Hella