A halhatatlan visszatért

Vágólapra másolva!
Duncan MacLeod 1592-ben született a skót felföldön, de egészen jól tartja magát: annyira, hogy a TV3 és az RTL Klub után a TV2-n látható. A kilencvenes évek egyik klasszikusáról van szó, egy fordulatos sorozatról, melyből nem hiányzik a történelmi kalandozás, a humor sem, miközben eltalált karakterekkel nem akar mást, csak szórakoztatni.
Vágólapra másolva!

Ha valakinek a párja néha sötét tekintettel maga elé mered, némán ül egy percig, majd felkel, és azt mondja, hogy akadt egy elintézetlen ügye, akkor kezdjünk gyanakodni. Ha kardot is visz magával ezekre a furcsa találkozásokra, villámokat látunk később a sötét égbolton, és azt vesszük észre, hogy 10-20 év alatt sem öregedett semmit, akkor egyre biztosabbak lehetünk benne, hogy nem a plasztikai sebésze jó, hanem szimplán halhatatlan - mert van belőlük rengeteg.

A Hegylakó című mozifilm sikere után (amit még a silányabb mozis folytatások sem tudtak elhomályosítani) nyilvánvaló lett, hogy hosszabb távon is megél a sztori a képernyőn, persze kis csúsztatással: nem Connor MacLeod az utolsó túlélő, hanem akadnak még jócskán halhatatlanok, akiknek egyik fő vágyuk, hogy elválasszák riválisaik fejét a törzsüktől, lehetőleg egy éles karddal. A történetet egyáltalán nem ismerőknek nagyjából elég is annyit tudni, hogy a halhatatlan csak lefejezés után múlik ki végleg, ilyenkor ereje pedig arra száll, aki megszabadította őt a földi kínoktól s örömöktől.

A Highlander 1992 és 1998 közt volt képernyőn az USA-ban, később itthon is a TV3-on meg az RTL Klubon, most pedig a TV2-n. Eredetileg Alastair Duncant szánták erre a szerepre, de végül Adrian Paul kapta meg, előbbi pedig Terence Coventry néven vendégszínészként bukkant fel egy epizódban. A készítők azt szerették volna, ha a sorozat a filmet követi, és Connor sorsát, életét bontja ki jobban, a kiválasztott főszereplő viszont nagyobb szabadságot akart a karakterábrázolásban, nem szerette volna, ha lépten-nyomon Christopher Lamberthez hasonlítják, így a producerek is belementek abba, hogy új karakter (konkrétan Duncan) szülessen. Hogy valami kapocs azért legyen, az alaphelyzetet leszámítva, Lambert feltűnik a pilotban, mint Connor MacLeod.

Forrás: [origo]

Jó nézettséggel futott a széria, noha voltak nehézségek (az első évad forgatása alatt hunyt el rákban Werner Stocker, aki Dariust, a kétezer éves papot alakította). A sztoriban sorra bukkantak fel újabb halhatatlanok, akik jobbára rosszak voltak, nekik persze fejvesztve kellett távozniuk, már amennyiben nem temetőben vagy templomban futottak össze Duncannel, mert ezek szent helynek számítottak, mint a fogócskában a "ház".


Jelenet az első részből

A sztoriban az akkor 400 éves MacLeod magához vesz egy Richie nevű ifjoncot, utcagyereket, aki szőkés hajával, kedves arcával jól ellensúlyozza a sötét hajú, markáns arcélű főhős férfiasabb, macsóbb karakterét: logikusan a női nézők is számítanak, az alaptípusokat ki kellett osztani. Idővel Duncan felfedezi, hogy van egy titkos szövetség, a Figyelők, melynek tagjai évszázadok óta fejben tartják (nekik megmarad, jobbára), mely halhatatlan hol él, kivel van kapcsolatban, milyen sötét dologra készül. A Stan Krisch által megformált Richie mellett még egy alapszereplő van, Joe Dawson, akit az a Jim Barnes alakított, akit azóta is több sorozatban láthattunk (így A hálózat csapdájában is adott neki kilenc epizódnyi lehetőséget). Emlékezetes karakter volt még a Peter Wingfield által megformált Methos is, a legidősebb, mégis jól karbantartott halhatatlan.


Főcím