Vágólapra másolva!
Nyolcvanéves Miki egér, aki egy mozifilmben tűnt fel először, 1928-ban. Kulturális ikon, egy felmérés szerint többen ismerik, mint a Mikulást.
Vágólapra másolva!

Az animáció hőskorában háziállatok jelentek meg elsőnek a vásznakon, malacok, macskák, kutyák, lovak, tehenek - ekkor még szó sem volt arról, hogy egy egér is nagy karriert tud befutni (vagy a Kisvakond, Kelet-Európában). Idővel az állatok egyre emberszerűbbek lettek, Miki kapott hatalmas, sárga cipőt, piros nadrágot, furcsa módon fehér kesztyűt. Az első egér volt, aki autót vezetett, és Plútó formájában saját háziállatot tartott.

Miki egér 1928. november 18-án tűnt föl először a filmvásznon, kalandjaiban Minnie is osztozott. A Plane Crazy (1928) és Willie, a gőzhajó (1928) című filmekben még gonosz jelleme és vékony kezei, lábai voltak.

Sorra készültek a filmek - később színesben -, húsz év alatt 120 darab. A mozipénztárak előtt kígyózó sorok álltak, az emberek inkább vettek jegyet az előadásra, ha a film előtt Miki egér kalandjait vetítették. A zene mellé hamarosan beszéd is társult, Miki első mondatai a "Hot dog! Hot dog!" voltak. A főhősnek húsz éven át maga Walt Disney kölcsönözte hangját, csakúgy, mint a csinos cipőt és masnit viselő Minnie-nek.

A harmincas években Miki egér - kinek eredeti neve Mortimer lett volna - kifejezetten amerikai terméknek számított, majd a kisember, kispolgár szimbólumává vált. Idővel az 1923-ban alapított Disney a családi szórakoztatás első számú szórakoztatója lett, ezzel egy időben az egér is egyre ismertebbe lett, és már nem a korai korszak figurájára hasonlított. Popeye ugyan népszerűségben egy időre legyőzte, de Miki még mindig ismertebb szereplő világszerte, mint a matróz.

Forrás: AFP

Egy ideje nem mutatkozik a filmvásznon, televíziós rajzfilmekben tűnik föl néha, s az új időkhöz alkalmazkodva video- és számítógépes játékokban vállal szerepet. Az egér - aki egyes felmérések szerint még a Mikulásnál is ismertebb - nyolcvan éve hű társa Minnie-nek. Házasnak tekinthetők, mert Mikit 1983 óta Wayne Allwine szólaltatja meg, aki azt a Russi Taylort vette el feleségül, aki Minnie hangját szolgáltatja.