Ez a hős valahogy összement

Vágólapra másolva!
Az X-akták vagy a Szex és New York kapcsán az [origo] is megírta, hogy nagy divatja van idén a tévére készült sorozatok mozifilmes adaptációjának. De a fordított eset sem ritka, sok mozifilm folytatta pályafutását a tévéképernyőkre átdolgozott sorozatként - de sokan csalódnak, mert a film után mást kapnak, mint amit vártak. Összeszedtünk néhány olyan témát, mely eredetileg mozira született ötletből került át képernyőre. Gyűjteményünkben magyar versenyző is van, bár a Presszó aligha fut majd hat évig, mint a Hegylakó.
Vágólapra másolva!

Mozgó tábori sebészeti kórház

Tizenegy évadot élt meg a sokak által a legjobb tévékomédiának tartott M.A.S.H.. A sorozat Robert Altman 1970-es, azonos című amerikai háborús vígjátéka alapján készült. Az első évadot 1972-ben mutatta be a CBS, és a siker 251 epizódon keresztül, egészen 1983-ig tartott. A sorozat rajongói szerint a M.A.S.H. titka maga a téma, vagyis a háború borzalmában működő katonai orvosok hétköznapi poénjainak kavalkádja. A koreai háború poklában az egyetlen túlélési forma az a lazaság volt, ahogyan a szereplők a válsághelyzeteket kezelték - sugallta a lényeget Altman abszurd filmje. A mondanivaló a sorozatból már kimaradt, a poénok azonban nem, a tábori sebészeti kórház a világ számos országában sikert aratott, Magyarországon a TV3 tűzte műsorára, s a sorozat a közelmúltban DVD-n is megjelent.

Kinek jó?

Ha valaki a Vészhelyzetet szeretné viccesebb kivitelben, némi vietnami háborús beütéssel végigröhögni, akkor mindenképpen M.A.S.H.-függő lesz. Tökéletes választás a haverokkal a buli előtt vagy másnap, ébredés után.

----------------------------

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Csak egy maradhat

Szombatonként novembertől újra látható a Hegylakó című sorozat a TV2-n. A francia-kanadai szériát 1992-ben mutatták be az Egyesült Államokban Adrian Paul főszereplésével. A Hegylakó a mozifilm picit lebutított változata, az alapkoncepció, amely szerint halhatatlanok vagdossák le egymás fejét, megmaradt, de a speciális effektusokat minimalizálták, a lefejezéseket nézőbaráttá szelídítették. A sorozat sztorija az eredetinél bonyolultabb, sokkal több szereplő fordul meg benne. A rajongók szerint a vizuális megoldások jelentik a sorozat legnagyobb erősségét, különösen azok a jelenetek, azok az átmenetek, amikor főhős a különböző történeti korok között "utazik". A Hegylakó hat évada alatt összesen 119 epizód készült, Magyarországon először a TV3 mutatta be.

Kinek jó?

A Zorro-filmek modern változata a gonosz kormányzó helyett gonosz halhatatlanokkal és segítőkész parasztok helyett segítőkész figyelőkkel. Aki a kardozáson túl a történelmet is kedveli, annak mindenképpen ajánlott, hogy amatőr történészek társaságában nézze a sorozatot, hiszen nehéz olyan jelentős történelmi kort és helyszínt találni, amit az alkotók kihagytak volna.

--------------------------

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Út a mennybe

Az 1994-ben bemutatott Holló című misztikus filmből is sorozat lett, úgy tűnik, hogy Eric Draven nem halhat meg és nem támadhat fel elégszer. Rossznyelvek szerint az eredeti mozifilm is csak azért lett sikeres, mert a főszerepet alakító Brandon Lee tragikus balesetben elhunyt a forgatás közben. (A közelmúltban hasonló történet esett meg A sötét lovag című filmmel, amelynek főszereplője még a film forgatásának befejezése előtt meghalt. Heath Ledger Joker-alakítása már a bemutató előtt kultikussá vált.) A Holló-ban Eric Dravent, a fiatal rocksztárt barátnőjével együtt brutálisan meggyilkolják, ám egy holló segítségével visszatér a halálból, hogy bosszút álljon. Amíg a holló él, a főhős sebezhetetlen. Az 1999-ben bemutatott Holló - Út a menyországba című tévésorozat egy évadot, huszonkét részt élt meg Mark Dacascosszal a főszerepben. Draven a sorozatban is visszajön a túlvilágról, de nem azért, hogy bosszút álljon, hanem hogy jócselekedeteinek köszönhetően a mennyországba jusson. Ennek érdekében minden egyes epizódban a bűnügyek felderítésén dolgozó rendőrök munkáját segíti.

Kinek jó?

Akik az 1994-es mozifilm hangulatát várják vissza a sorozattól, ne nézzék meg! Akik viszont misztikus köntösbe bújtatott kellemes krimire vágynak, mint amilyen a közelmúltban az m1-en látható David Noland sorozat is volt, remekül fognak szórakozni.

---------------------------

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A kis Indiana felfedezi a világot

A 80-as években forgatott Indiana Jones-trilógia sikere után, 1992-ben készítette el George Lucas forgatókönyvíró és Rick McCallum producer az Ifjú Indiana Jones kalandjai című sorozatot. A három évadot és negyven epizódot megélt széria Indy igencsak kalandos, irigylésre méltó gyerekkorát mutatja be: a pörgős epizódokban az ifjú Indiana a világ legkülönbözőbb részeire jut el, és hihetetlen történetekbe keveredik bele. A főhős a sorozatban nem elsősorban régész, hanem egy érdeklődő világutazó. A sorozat olyan jól sikerült, hogy a stáb magjával Lucas 1997-ben nekiállt elkészíteni az új Star Wars-trilógiát. A Csillagok háborújá-nak kitalálója napjainkban is történelmet ír azzal, hogy a Star Wars-univerzum legújabb része, A klónok háborúja című rajzfilm promotálja a hamarosan érkező azonos című tévésorozatot. A fiatal Indie kalandjai a MacGyver-sorozattal mutatnak némi hasonlóságot, ahol szintén leleménnyel, turpissággal és a fizikai törvényszerűségek ismeretében oldja meg a főhős a problémákat.

Kinek jó?

Aki az Indiana Jones mozifilmeket kedveli, az ifjonc Indy kalandjait is imádni fogja. Lucas és csapata itt a 0-99 éves korosztályt célozta meg, ezért a sorozat bárkinek, bárhol, bármikor ajánlott.