Nem tudni, mely tévé adhat olimpiai közvetítést

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) visszautasította a közszolgálati tévéket tömörítő Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) ajánlatát a 2014-es téli és a 2016-os nyári játékokra.
Vágólapra másolva!

A NOB döntésének értelmében 1956 óta először kereskedelmi adók közvetíthetik majd az olimpiákat. Az EBU-tagok eddig hagyományosan megkapták a sugárzási jogot, mivel a közszolgálati tévék jutnak el a legtöbb nézőhöz a kontinensen.

Az EBU 443,4 millió dollárt fizetett az idei pekingi és 135 milliót a 2006-os torinói téli olimpiáért, mint ahogy a 2010-es vancouveri téli és a 2012-es londoni nyári játékokról is megállapodott már a NOB-bal. A NOB azonban a folytatásban már inkább országonként - és több pénzért - értékesítené a jogokat. Az már eldőlt, hogy Olaszországban és Törökországban a médiamágnás Rupert Murdoch tulajdonában lévő fizetős csatornákon lesz látható a 2014-es és 2016-os olimpia.

Magyarországon nem valószínű, hogy a nagy kereskedelmi tévék nagyon küzdenének a jogokért, mert ráfizetéses lenne a közvetítés. Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója szerint alapvető kérdés, hogy hány csatornájuk lehet majd. "Egy csatornával az olimpia nem közvetíthető egy kereskedelmi tévén: nagyon sok műsoridő, amelynek jelentős részében alig várható nézettség" - válaszolta kérdésünkre. A TV2-nél például szóba került a Bajnokok Ligája (ezt hamarosan meg kell pályázni, 3 évre szólnak a jogok), a Moto GP, a jelenleg az RTL-en látható Forma-1 és a boksz is. "Nem sporttévén a sport ráfizetéses, nagy előnye viszont, hogy vele tökéletesen behatárolható célcsoportot lehet elérni, aminek a hirdetők örülnek" - mondta erről korábban Gyöngyössy Bence, a TV2 programigazgatója.

Az [origo] megkérdezte az MTV-t is a helyzetről, válasz még ma várható.