A szappanoperák is megérzik a válságot

Vágólapra másolva!
Megkurtított sztárgázsik, nyugdíjazások, lefaragott produkciós költségek - az amerikai tévécsatornákat is elérte a pénzügyi válság, és ez a szappanoperák költségvetését is érzékenyen érinti.
Vágólapra másolva!

Míg az NBC egy évtizeddel ezelőtt tucatnyi szappanoperát futtatott, ma már csak nyolcat tart műsoron. A reklámbevételek csökkennek a pénzügyi válság következményeképp, így szelektálni kell a műsorok közt. A csatorna Days of Our Lives (Életünk napjai) című sorozatából két, évtizedek óta képernyőn lévő veterán színészt is elbocsát a jövő év elején - jelentették be novemberben. Deidre Hall 32 éve játssza dr. Marlena Evans szerepét, míg Drake Hogestyn 22 éve csatlakozott a széria stábjához.

Az ABC kedden hozta nyilvánosságra, hogy szigorú intézkedések bevezetésére kényszerültek. Ez a "felelősségteljes gazdálkodáson túl a produkciós költségek megkurtítását is jelenti, olyan formában, hogy azt a közönség ne vehesse észre" - vázolták közleményükben. Három szappanoperájuk, köztük az All My Children vezető színészeinek is csökkentik a fizetését. Az összegek nem szerepelnek a közleményben, de azt tudni lehet, hogy Susan Lucci, aki 1970 óta szerepel a műsorban, a kilencvenes években évi több mint egymillió dollárt keresett.

Magyarországon egyelőre a napi szappanoperákat nem fenyegeti veszély, a napokban a TV2 nyilatkozta, hogy a Jóban Rosszban megszűnése pusztán internetes kacsa, nem merült fel a leállítás gondolata. A tíz éve futó Barátok közt pedig az RTL Klub egyik zászlóshajója, őszi-téli estéken kétmillió tévéző figyeli, aligha veszik le a képernyőről, míg célcsoportjában 40 százalék körüli közönségarányt szállít.

[origo] / MTI