Focimeccs, 3D-ben

Vágólapra másolva!
Az NFL, vagyis az amerikaifoci-bajnokság történetében először közvetítettek 3D-ben egy mérkőzést.
Vágólapra másolva!

New Yorkban, Los Angelesben és Bostonban 3D-ben volt látható az Oakland Raiders és a San Diego Chargers csütörtök esti összecsapása - egyelőre moziban zajlottak a tesztvetítések, de a jövőben a televízióra is át szeretnék vinni a technikát.

Az NFL Network persze még hagyományosan, két dimenzióban adta az eseményt, és az amerikaifoci-liga részéről is megjegyezték, hogy egyelőre még csak kísérletről van szó - ami viszont, ha beválik, óriási löketet fog adni a sportközvetítéseknek. Az új technika hatását bizonyára nem szükséges kifejteni, képzeljük csak el a futball-vébét vagy az olimpiát 3D-ben.

Bár idáig még hosszú az út, a Fox sportcsatornája már tervezi a következő 3D-s közvetítést: a főiskolai amerikaifoci-csapatok januári bajnokságát szeretné leadni ily módon. A közvetítés még mindig mozikban zajlana, Amerika-szerte 150, erre alkalmas filmszínházban.

Az NBC a jövő évi Super Bowl-ra viszont már azt tervezi, hogy az eseményen 3D-s szemüvegeket oszt szét, amikkel a Chuck másnapi speciális epizódját élvezhetik a tévénézők.

Ahhoz viszont, hogy a 3D-s tévés közvetítések valóban elterjedjenek, a nézők részéről is szükség van a megfelelő technikai eszközre, vagyis a 3D jelek fogadására alkalmas televízióra. Az Associated Press szerint 2008 végére körülbelül 2 millió ilyen készülékkel számolhatunk az Egyesült Államokban, ez azonban csak mintegy 2 százaléka az országban működő összes tévének.