Duplázhat a Kaliforgia, az Office

Vágólapra másolva!
Bejelentették a 2009-es Arany Glóbusz-jelölteket: mi most a tévés kategóriákat vizsgáljuk. Mindenki kedvenc embergyűlölő dokija persze idén sem hiányozhat, de ő az egyetlen egészségügyi dolgozó jelölt, és nincs egyetlen rövidítéssel szereplő, bűnfelderítő sorozat sem a jelöltek között. Emellett sajnos a tavalyi sztrájk is érezteti hatását: nagyon kevés új sorozatot jelöltek.
Vágólapra másolva!

Bár az Arany Glóbusz 2009-es jelöltjeinek kihirdetése előtt pár órával a színészszakszervezet bejelentette, hogy a levegőben lógó sztrájkjuk idén a Golden Globe-ot nem érinti, sajnos a 2008 eleji, legutóbbi sztrájk, amikor a forgatókönyvírók szerepeltek a hírekben, még érezteti hatását. A máskor elegáns, parti-hangulatú, pezsgős díjátadó, egy egyórás, szagtalan sajtótájékoztatóba ment át, mert a színészek szolidaritásból nagyrészt otthon maradtak. Idén ettől nem kell tartani, de mintha idén a jelölők túlságosan biztosra mentek volna a tévés kategóriáknál.

Jó példa erre a legjobb komédia/musical sorozat kategória, aminek láttán szinte azt is gondolhatnánk, hogy a szavazó újságírók nem is néztek mostanában tévét. 2008-ban a 30 Rock, az Entourage (Törtetők), a Californication (Kaliforgia) szerepelt, plusz az Extras, amely el is vitte a díjat. És a Pushing Daisies (Halottnak a csók) - ez utóbbi nem kap új évadot, a Golden Globe-on már el is felejtették. A tavalyi győztes szintén nem jelölt, viszont az első három említett sorozat maradt. Bekerült melléjük az Office és a Weeds (Spangli, Nancy ül a fűben). Vagyis a zsűri szerint idén egyetlen új komédiasorozat sem alkotott maradandót. És persze azonnal feltűnik a nőközpontú komikus sorozatok hiánya: sehol a Született feleségek, az Amerikában nagy kedvenc Ugly Betty vagy a Viasaton most induló Samantha Who? (Nem ér a nevem). A két utóbbi a legjobb női komikus főszereplő jelöléssel vigasztalódhat, a született feleségeknek azonban nem kell új estélyik beszerzésével bajlódniuk.

Viszont örülhet a tavalyi legjobb komikus színész, David Duchovny, hisz a sorozatát és őt magát is jelölték megint a Kaliforgia szexmániásának megformálásáért. Ugyanilyen duplázást láthatunk Alec Baldwin esetében (30 Rock), valamint Steve Carellnél (The Office). A Golden Globe-nál már hagyomány, hogy a legjobb sorozat és annak főszereplője szinte minden évben kettős jelölést kap. Azon sem lepődik meg senki, hogy a Monk főszereplője, Tony Shalhoub esélyes a legjobb tévés komikus színész Arany Glóbuszára.

Az HBO is minden évben szinte alanyi jogon indít jelöltet a legtöbb kategóriában. Idén a törzsvendég Entourage-ból Kevin Conolly izgulhat, hogy a haverjai után ő is visz-e haza szobrocskát, és nem csak asszisztálnia kell ahhoz, hogy a zseniális Jeremy Priven, aki általában mindenki mást lejátszik a képernyőről, megint nyer egy Golden Globe-ot. (Persze, hogy idén is jelölték a legjobb férfi mellékszerepért.)

Dexter, House versenyben

Lássuk a legjobb drámai sorozat kategóriáját, hátha ott merészebbek voltak a jelölők! Itt két tavalyi jelölt ismétel. Ismét szerepel a tavalyi nyertes, az M1-en futó Mad Men (Reklámőrültek). És persze senki sem lepődik meg azon, hogy a House megint jelölt, hisz az egyik legnagyobb nézettséget produkáló sorozat, amely külföldön, így Magyarországon is az egyik legnépszerűbb esti műsor. Tavaly csak a legjobb férfi főszereplő kategóriában szerepelt, idén már a drámai sorozatban is indul a Viasaton futó sorozatgyilkos Dexter. Az egyik legnagyobb meglepetés, hogy nincsen a jelöltek között az utóbbi évek biztos jelöltje, a Grey's Anatomy (Grace klinika). A mellőzés azonban mégis érthető, hisz az idén tavasszal véget ért évad volt az eddigi leggyengébb, bár szerencsére szeptember óta Shonda Rhymes végre újra remek részeket ír. Jelölték még az In Treatment-et és az HBO őszi nagy dobása, az emberekkel együtt élni törekvő vámpírokat bemutató True Blood bekerült a több éve futó sorozatok közé.

Nyoma sincs azonban a JJ Abrams egyik megasorozatának sem. Sehol egy Lost-jelölés, és a várakozásokkal szemben az ősz egyik legnézettebb és legtöbbet emlegetett új sorozata, a Fringe sem hatotta meg a jelölőket. És ahogy már a bevezetőben említettük, nincs egyetlen bűnténymegoldó, rövidítésekkel szereplő sorozat sem.

Mariska Hargitay is ott van

Az újdonságokra vágyók számára a leglehangolóbb a legjobb férfi főszereplő drámai sorozatban kategóriája. Szinte leadhatták volna a kategória jelölésének tavalyi videóját, mert majdnem minden jelölt ugyanaz, mint tavaly. Biztos ellenben, hogy új győztese lesz a legjobb színésznő drámasorozatban kategóriának, hisz tavaly Glenn Close nyert a Damages-zel. Két tavalyi jelölt ismét próbálkozhat: Sally Field a Brothers and Sisters-ért és Kyra Sedgwick a The Closer-ért kapott idén is jelölést. A kategória érdekessége, hogy itt szerepelnek bűnmegoldó sorozatok szereplői, bár Kyra Sedgwick karaktere legalább olyan fontos része a Főnök-nek, mint Hugh Laurie-é a House-nak. Viszont a másik bűnöldöző nem különc lény, ráadásul legalább elmondhatjuk, hogy van magyar származású jelölt is. Igen, ismét ott van a kategóriában korábban már nyertes Mariska Hargitay az Esküdt ellenségek-kel (Law and Order: SVU). A Golden Globe-kedvenc Mad Men ebbe a kategóriába is "delegált" jelöltet January Jones személyében.

Az összesítés igen meglepő eredményt hozott: a legtöbb jelölést egy félig új sorozat kapta. Az HBO 2008. január végén mutatta be a pszichiáterekkel foglalkozó In Treatment-et, amit a kritikusok nagyra tartottak, főleg a színészi alakításai nagyon erősek, viszont arra szinte senki nem számított, hogy ez a félórás epizódokat tartalmazó sorozat lesz a Golden Globe tévés jelöléseinek győztese.

Kapornaki Anikó

Részletek, listák itt!