DVD-t apának, anyának, a furcsa szomszédnak

Vágólapra másolva!
DVD-t venni karácsonyra praktikus és túl sok gondolkodást nem igénylő tett, és különösebben nem jelent anyagi katasztrófát, hiszen már egy ezresért is meg lehet csípni remek filmeket. Most csak sorozatos DVD-ket ajánlunk az ünnepekre, és meg is mondjuk, hogy a hintaszékben pihenő, macskát simogató dédinek vagy a rakoncátlan, világgal haragban álló kiskamasz unokaöcsnek melyiket vegyük.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Született feleségek

Kinek? Természetesen a szomszéd asszonynak, aki mindig akkor kukkant ki az ablakon, mikor mi épp friss szeretőnkkel osonunk haza. Annak a kedves hölgynek, aki előtt nem marad titok, tudja, ki költözött a második emeletre, és miféle sötét titkokat hordoz. A pletykás matróna persze átlát majd a szitán, és egyből tudja majd, hogy csak azért kedveskednünk neki karácsonyi DVD-vel, hogy ne árulja el a lakóközösségnek, hogy a mi kutyánk pisilt a házmester lábtörlőjére.

Miért? Ha valaki nem ismerné (noha a TV2-n 2005 óta megy), a szövevényes történet háttere egy olyan kertvárosi utca, ahol mindenki majdnem mindent tud a másikról - amit nem, az pedig általában valami rettenetes titkok, aminek köze van például egy évek óta hűtőládában tárolt öregúrhoz. Az intrika és gonoszkodás folyamatos, a szomszédasszony imádni fogja. A DVD mellé mehet egy könyv is.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az elnök emberei

Kinek? A tatának, a Kossuth rádió politikai hírei előtt bosszankodó nagyapónak, aki a reggelit is azzal kezdi, hogy a szimplája után leslattyog a közeli újságoshoz, hogy beszerezze a Népszavát vagy Magyar Nemzetet. Az öregnek, aki a téren, a sakkozók mellett elolvassa a fontosabb gazdasági, társadalmi híreket, majd elballag a totózóba, hogy más, ráérős nyugdíjasokkal megbeszélje, hol tart az ország.

Miért?Az elnök emberei Golden Globe- és Emmy-díjakat zsebelt be, nem is véletlenül, mivel egy igényesen felépített politikai dráma adja a fővonalat, de persze van benne családi sztori is jócskán. A hat évadot megélt, főképp a Fehéz Házban s környékén játszódó sorozat itthon csak megtűrt elem volt az RTL Klub műsorrendjében, éjjel került képernyőre, mivel túl összetettnek, intellektuálisnak találta a csatorna vezetősége. Persze, a Cobra 11-nél ennyit nem kell gondolkodni. Megrendelem!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Sírhant művek

Kinek? Emós húgunknak, aki a tizennégy évesek minden világfájdalmát képes arcára erőltetni, mikor kiderül, hogy csak este tízig van elengedve a buliba. Annak a kislánynak, aki szerint egy kettes miatt már csuklót kell vagdosni (lehetőleg egy életlen, műanyag papírvágóval), vagy aki azt hiszi, hogy nincs már értelme az életnek, hiszen Jocó (vagy divatosabb névvel Kevin) nem mosolygott rá az udvaron, a nagyszünetben.

Miért? Mert a sorozat olyan végtelenül lelombozó, hogy az ottani történések fényében a hugi hamar rájön, hogy az ő piszlicsáré problémái eltörpülnek mások igazi gondjai mellett. A ragyogó széria - ha nem tudná valaki - egy temetkezési vállalkozást üzemeltető, meglehetősen szétesett családot mutat be, ahol jóformán mindenki depressziós, picit vagy nagyon drogos, ahol mindenkinek rémálmai vannak, visszatérő halottakkal, boncasztalon váratlanul felülő és sztorizgatni kezdő hullákkal. Ez érdekes, kell nekem!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Sliders

Kinek? Sci-fi őrült haverunknak, aki amúgy jó gyerek, de idegeinkre tud menni azzal, ha Erich von Dänikent idéz, vagy arról beszél hosszan, hogy mikor Korfura repült tíz éve, akkor látott valamit onnan fentről, ami egészen biztosan nem ember alkotta tárgy volt, s ott repült Kérkira fölött, csak a helyiek be voltak rúgva, nem látták. Annak a cimborának, aki 14 évesen nem a vodkás naranccsal és az osztály egyetlen laza erkölcsű lányával ismerkedett az első rendesnek tűnő házibulin, hanem a Superman-képregényeket lapozgatta bőszen.

Miért? A Sliders nem mai sorozat, de még mindig élvezhető azoknak, akik imádták a Vissza a jövőbe trilógiát, akik hittek a párhuzamos univerzumban, a az eszelős tekintetű doki elsőre őrült zagyvaságnak tűnő szövegében. A Sliders 1995 és 1999 közt forgott, négy utazó kalandjait mesélte el, akik mindig egy párhuzamos világba csöppentek. Volt olyan, ahol vörösterror alatt nyögött a rubellel fizető USA, volt olyan, ahol egészen más klimatikus viszonyok következtében szinte lefagyott minden túlélő orra, de olyan világ is akadt, ahol élt Elvis, és pirosnál kellett indulni a kocsival.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Maffiózók

Kinek?
Annak az elhízott, susogós melegítős, a liftet szotyolahéjjal teleköpködő, behajtónak tűnő szomszéd fickónak, kinek ormótlan, ferdén leparkolt terepjárója miatt a kukát sem lehet kivinni.

Annak a feltűnően nyak nélkül létező, feje tetején milliméteres hajat viselő, szénalapú életformának, melynek a lakóközösség nem mer a szemébe nézni, mert akkor állati, hörgő hangon csak ezt kapná vissza: "ne nézzé, me' letépem a fejedet, azt!"

Miért? Hogy lássa, mennyire nem pálya, ahol ő mozog. Mint Pierre a Megáll az idő-ben is elmondta, nem mindegy, milyen szinten vagánykodik az ember. Tony Soprano nem bír akkora hatalommal ugyan, mint - mondjuk - Pablo Escobar, de a sorozatban nagyrészt köze van minden komolyabb, New Jersey-ben zajló csibészkedéshez. Miközben lelő egy-két árulót, vagy parancsot ad ki más likvidálására, lefizet, fosztogat, zsarol, beszól és fenyeget, még arra is van ideje, hogy megpróbálja rendbe tenni szétcsúszott családi életét. A hat évad során a sorozatot számos Emmy- és Golden Globe-díjat is bezsebelt, és legalább ötven országban vetítették/vetítik - nálunk 2000 februárjában debütált az RTL Klubon. Könyv róluk itt.