Kálloy Molnár Péter: Meglepetés a Beugróban

Vágólapra másolva!
A Beugró stábja különleges programmal készül a szilveszterre, a megszokott előadás mellett svédasztallal és zenés produkcióval várja az érdeklődőket a Millenárison. A vállalkozásról a műsor egyik szereplőjét, Kálloy Molnár Pétert kérdeztük, aki az improvizáció fontosságáról, a Beugró-val szerzett népszerűségről és új verseskötetéről is beszélt az [origo]-nak.
Vágólapra másolva!

Az óévet idén a Beugró-val is búcsúztathatják a rajongók: ezúttal a szokásosnál rövidebb előadást kapnak (a háromórás felvétel helyett kétszer negyvenöt percet játszanak a színészek), cserébe viszont svédasztalos vacsora, tombola és a műsor szereplőivel kiegészült Némó zenekar, majd DJ is várja a nézőket. Mint azt Kálloy Molnár Pétertől megtudtuk, Pokorny Lia csak a második részre érkezik, az előadás első felében Udvaros Dorottya fogja helyettesíteni.

A műsorban máskor is láthattunk már "külsősöket", előbb Gesztesi Károly és Oroszlán Szonja, majd Fenyő Iván és Kovács Patrícia tűnt fel a Beugró színpadán. A vendégszereplők kiválasztásába az állandó színészek is beleszólnak, "szerencsére Kapitány Iván (a műsor rendezője - a szerk.) elég demokratikus ebből a szempontból" - mondja Kálloy. Sőt a stáb többnapos edzőtáborokat is szokott tartani, melyek során közösen találják ki és tesztelik az új játékokat, feladványtípusokat - a legjobbak hamarosan bekerülnek a műsorba is.

Kálloy maga Londonban tanult, ahol már akkor sokkal nagyobb szerepe volt a színjátszásban az improvizációnak. A színész eleve nagyon szereti ezt a fajta megmérettetést, a Beugró-t megelőzően is rengeteg olyan darabban vett részt, ahol rögtönöznie kellett, elég csak a Rudolf Péterrel közösen rendezett Kövek a zsebben-re gondolni, de említhetnénk a helyzetgyakorlatokra épülő S.Ö.R.-t (Shakespeare Összes Rövidítve) vagy a G.Ö.R.CS.-öt is (Görögök Összes Regéi és Cselekedetei).

Kálloy a rendes szövegkönyvvel rendelkező darabokban is előszeretettel alkalmazza az improvizációt, persze csakis "a kellő helyen és a kellő ideig". Szerinte egy színész nem is engedheti meg magának, hogy minden este ugyanúgy játssza el a szerepét: saját lelkiállapota, illetve a közönség hangulata napról napra változik, a jó előadásnak pedig ehhez is kell idomulnia.

A Beugró feladatai közül egyébként a Váltóláz a személyes kedvence, amikor két szereplőnek a képernyőn megjelenő (és folyamatosan változó) tulajdonság, személyiségjegy szerint kell viselkednie egy szituációban. "Ez maga az improvizáció" - mondja Kálloy, és egyben a színészet lényege is, hisz szó szerint gombnyomásra kell megjeleníteni egymástól teljesen elkülönülő személyiségtípusokat.

www.beugro.videa.hu

Novák Péter újabban a nézőknek is ad feladványokat a műsorban: a beküldött videókból mindenképp szeretnének majd külön adást, ami tovább fokozná a közönséggel való interakciót. Kálloytól megtudjuk, a Beugró játékait már így is sok helyen átvették, a nézői levelekből az derül ki, hogy több színjátszó körben, iskolában tréningeznek a műsorban látott módokon.

A show-t különben mindenféle közönségréteg szereti, legalábbis Kálloyt a legkülönfélébb emberek állítják meg az utcán, hogy gratuláljanak neki a műsorhoz. "Az ember azt hiszi, letett már valamit az asztalra, de aztán kiderül, hogy azt össze sem lehet hasonlítani a Beugró sikerével" - mondja a színész, aki a színház mellett korábban is részt vett már tévés produkciókban, számos sikeres filmben szerepelt, de soha nem kapott ennyi pozitív visszajelzést.


Sőt Kálloy zenével és írással is foglalkozik, legutóbbi lemeze A nő után címmel jelent meg, Hrutka Róberttel közösen jelenleg is ad koncerteket. Novemberben került a boltokba új verseskötete, az Ablak az égen, melynek különlegessége, hogy Lóránt Attila fotográfus képeire írt szabad asszociációs verseket. "Végül is ez is improvizáció" - mondja Kálloy, aki rettentő sodrásban, két hét alatt írta meg a könyvet alkotó hetvenhét költeményt.


"A Beugró nagyon jó hatással van az alkotóképességemre, mert rákényszerít arra, hogy gyors legyek" - teszi hozzá, mondván, hogy ezt nemcsak írás, de színjátszás közben is észreveszi magán. Kérdésünkre, hogyan van minderre energiája, csak annyit felel, hogy ötszáz éve teljesen természetesnek számított, ha valaki több mindennel foglalkozott. Neki korszakai vannak, verseskötete például kilenc éve jelent meg utoljára.