Ördögből lett angyal

Vágólapra másolva!
Új sorozat indult vasárnap este az AXN-en: a valós történeten alapuló The Cleaner - A független talán azoknak tetszhet leginkább, akik szerették A drót-ot a Duna tévén. Kicsit lassú, de figyelemmel, sok munkával kidolgozott sorozat, kábítószerről, önbizalomról, kitartásról és arról, hogy még nem veszett ki a jóság az emberekből.
Vágólapra másolva!

Mi ez? Drogról, a kábítószerről való leszokásról, társadalmi és családi problémákról, hitről és ateizmusról szóló, úgymond drámai sorozat az AXN-en, vasárnap este kilenckor. Kicsit olyan, mintha magánnyomozós széria lenne, legalábbis a főszereplő néha úgy cselekszik, mintha megfizette volna valaki, hogy beleavatkozzon mások magánügyeibe.

Kikkel? A német, angol és perui kecsua indián ősökkel rendelkező Benjamin Bratt a főnök, leginkább az Esküdt Ellenségek-ből lehet ismert, alakításáért 1999-ben Emmy-re is jelölték. Amy Price-Francis is szerepel, őt a 24 vagy a Kaliforgia nézői láthatták már, de epizódszerepet kapott több sorozatban is, mint A médium, Sue Thomas, Shark vagy a Kés/Alatt. Grace Park a Csillagközi romboló-ban szerepelt, sok más sci-fi mellett (mellesleg a Maxim Hot 100-as listájára is felkerült), de Kevin Michael Richardson vagy Esteban Powell is sok sorozatban és filmben feltűnt már, akárcsak a mindössze 14 éves, de már számos munkát kapott Liliana Mumy.

Sztori: William Banksről szól, aki maga is addikt volt, de sikerült leszoknia a kábítószerről. Ekkor megfogadta, ha sikerül lejönnie a szerről, akkor más, függésük miatt problémás embereknek ad támaszt. Van persze pár segítője, velük együtt próbálja helyes útra terelni a kábítószer-fogyasztó ifjakat, visszahozni az életbe a túladagolás miatt félhalott fiatalokat. Mivel az elesettek iránti elkötelezettsége mindennél erősebb, így nem szakít elég időt családjára, ami miatt otthon gondjai adódnak: tehát Banks függő maradt, csak nem a drogok fogyasztását nem tudja abbahagyni, hanem a lecsúszott fogyasztókon akar segíteni, mindenáron.

Erőssége: látványos, jól vágott felvételek. Pár hatásos és maradandó jelenet, mint például az első részben az anyjának ékszerei után kutató, azokkal a dílerhez induló, érthetően zaklatott fiú esete, aki előbb szeretett anyjával dulakodik, majd erősen zavarba jön, mikor szomorú kishúga ballag oda hozzá, hogy tenyerébe nyomjon egy tízdollárost - látva, hogy a kissé megviselt, reszkető bátyónak valamiért nagy szüksége van a pénzre.

Forrás: [origo]

Gyengesége: egyelőre csak egy részt láthattak a hazai tévézők, a pilot alapján a kissé lomha, lassú kezdést lehet említeni. Mivel az AXN adja, a gyakori (de legalább rövid) reklámblokkokat is zavaró tényezőnek vehetjük.

Humor: akad. Biztos kézzel adagolják-keverik a feszültebb vagy megrázóbb pillanatokat a viccesebb jelentekkel. Van, amikor a nő a reggeli, romantikus csókot hagyja ott riadtan, mert hirtelen elkezdett hatni az ébredés után bedobott kávé és az elszívott cigi, de ott van Banks régi, öreg furgonja is, mely szintén komikum forrása több ízben.

Forrás: [origo]

Akció: szolidan, itt nem Jack Bauer tesz rendet. Azért az első részben is van rendőrség elől menekülő tizenéves párocska, verekedés és leszámolás egy a hitvány, lopott hangszórók miatt zsémbeskedő, tiniket inkább ékszerlopásra buzdító orgazdánál.

Hossz: eddig 13 rész készült belőle. Az USA-ban az A&E csatorna adta, 2008 júliusában mutatták be, tehát viszonylag friss darab.