Pert nyertek a túlterhelt tévések

Vágólapra másolva!
Ritka győzelmet arattak két munkajogi perben a realityk háttérmunkásai - ezzel olyan előrelépés történhet ügyükben, amit az írósztrájknak sem sikerült elérnie. 
Vágólapra másolva!

A legutóbbi, többhónapos írósztrájknak ugyanis egyik fő követelése volt, hogy a realityprogramok szerkesztői, kvázi forgatókönyvírói is ugyanolyan jogokat élvezhessenek, mint az írók - ezt azonban hosszú tárgyalások során sem sikerült elérni.

Az áttörés talán most következhet, hisz a héten két győzelem is született munkajogi perekben: egy Los Angeles-i bíróság a Fox csatornát 2,57 millió dollárra, az ABC-t és a CBS-t pedig 1,54 millióra büntette, a tévétársaságoknak dolgozó produkciós cégekkel együtt.

A vállalatok ellen még 2005-ben nyújtott be keresetet többszáz stábtag, akik olyan műsorokat segítettek munkájukkal, mint a The Bachelor (A nagy Ő) vagy a Trading Spouses (Anyacsavar). A gond csak az volt, hogy a cégek rajtuk próbálták megspórolni a produkciók előállítási költségeit, így nem volt ritka, hogy naponta tizennyolc órát dolgoztatták őket, extra szünetek és prémium nélkül.

"Remélem, ez az ítélet a jövőben csökkenteni fogja a munkahelyi visszaélések számát" - nyilatkozta a Hollywood Reporternek az alkalmazottak vezető ügyvédje, Emma Leheny, majd hozzátette, "ez egy világos üzenet a tévéipar ezen szegmensének, hogy nem alkothat saját szabályokat".